Βράβευση του ΤΕΙ Καβάλας, για τη δημιουργία ρομποτικού οχήματος ανεύρεσης επιζώντων

Το πρώτο βραβείο το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας, το κατέκτησε, σε έκθεση ψηφιακής καινοτομίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με το Ρομποτικό Οχημα Ανεύρεσης Επιζώντων (R.OX.AN.E).

Εξαιρετική τιμή χαρακτηρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Καβάλας, το πρώτο βραβείο που κατέκτησε το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής, σε έκθεση ψηφιακής καινοτομίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με το Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων (R.OX.AN.E).

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Στυλιανός Παπαδάκης και ο καθηγητής Δημήτρης Πογαρίδης, τόνισαν ότι προσπάθειες όπως αυτή δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να συνδυάσουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή και αποτελούν τον πυρήνα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

«Στην εποχή της γνώσης και των νέων τεχνολογιών η καλλιέργεια πνεύματος καινοτομίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και θεμελιώδη πολιτική του τμήματος», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης, επισημαίνοντας ότι «για το λόγο αυτό το τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής ευνοεί τη δυνατότητα ανάληψης ερευνητικής και
καινοτόμου δράσης από τους νέους και θέλουμε η έρευνα να αποτελεί επιλογή και όχι λύση ανάγκης για αυτούς
».

Η έκθεση «Athens digital week», διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα και είναι η μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής καινοτομίας στην οποία λαμβάνουν μέρος Πανεπιστήμια, ΤΕΙ αλλά και ιδιώτες οι οποίοι ασχολούνται με τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η καινοτόμα λειτουργία του R.OX.AN.E

Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: Το κέντρο ελέγχου και το ρομποτικό ασύρματα κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο όχημα. Το κέντρο ελέγχου, που παρέχει στο χειριστή τις κατάλληλες οπτικοακουστικές πληροφορίες για τον εντοπισμό του επιζώντα και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, διαθέτει ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης και τηλεελέγχου, μια οθόνη LCD 7 στην οποία μεταφέρεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα του οχήματος, ένα hands-free για ακουστική επικοινωνία με τον επιζώντα, καθώς και δύο οθόνες
υγρών κρυστάλλων, που δείχνουν κάθε στιγμή στο χειριστή τη λειτουργική κατάσταση του οχήματος ώστε να μπορεί να το αποσύρει όταν χρειάζεται.

Το όχημα κινείται σε ένα ζευγάρι ερπυστριών μεγάλου ανοίγματος που επιτρέπουν την κίνηση σε χαλάσματα με μεγάλες πλάγιες κλίσεις χωρίς να ανατρέπεται. Πάνω στο ρομποτικό όχημα είναι τοποθετημένη μια κάμερα νυκτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής 180 μοιρών οριζόντια και 90 μοιρών κατακόρυφα.
Το μικρόφωνο και το ηχείο που υπάρχουν πάνω στο όχημα επιτρέπουν την αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία χρήστη-οχήματος και δίνουν τη δυνατότητα στο χειριστή του κέντρου ελέγχου αφενός να εντοπίσει τον επιζώντα μέσω της φωνής του αλλά και αφετέρου να του παράσχει την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη έως ότου γίνει η διάσωση.

Αν ο επιζών μπορεί μόνο να αναπνέει, τότε ο εντοπισμός του μπορεί να γίνει μέσω του ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα, που υπάρχει πάνω στο όχημα και μπορεί να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή, και να ενημερώνει ανάλογα το χειριστή του κέντρου ελέγχου.

Επίσης, πάνω στο όχημα είναι τοποθετημένα ένας ανιχνευτής καπνού και ένα σύστημα πυρόσβεσης ώστε να μπορεί να σβήσει μικρού μεγέθους εστία φωτιάς, που μπορεί να απειλεί τον επιζώντα. Επιπλέον το όχημα φέρει ένα αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης, έναν πομπό GSM που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου, δυνατότητα αυτοελέγχου των αισθητηρίων και των ενεργοποιητών του μέσω διαδικτύου και τοπικού δικτύου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk