Νανοτέστ εντοπίζει τις υποτροπές του καρκίνου στον προστάτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα νέο τεστ αναμένεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Με χρήση νανοτεχνολογίας ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Σικάγο πέτυχαν να εντοπίσουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ΡSΑ), που αποτελεί έναν δείκτη σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που είναι δυνατόν να ανιχνευθούν σήμερα με χρήση της συμβατικής τεχνολογίας. Ετσι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούν να προβλέπουν την υποτροπή του καρκίνου πολύ πιο σύντομα σε σύγκριση με σήμερα.

Νανοτέστ  εντοπίζει  τις υποτροπές  του καρκίνου  στον προστάτη | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα νέο τεστ αναμένεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη. Με χρήση νανοτεχνολογίας ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Σικάγο πέτυχαν να εντοπίσουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ΡSΑ), που αποτελεί έναν δείκτη σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που είναι δυνατόν να ανιχνευθούν σήμερα με χρήση της συμβατικής τεχνολογίας. Ετσι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούν να προβλέπουν την υποτροπή του καρκίνου πολύ πιο σύντομα σε σύγκριση με σήμερα. Σε μικρού εύρους κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 18 ασθενείς, η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Νanosphere Ιnc. ανίχνευσε το ΡSΑ στο 86% των δειγμάτων αίματος, ενώ τα συμβατικά τεστ αίματος ανίχνευσαν το αντιγόνο μόλις στο 25%, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Η τεχνολογία της Νanosphere βασίζεται στη χρήση χρυσών νανοσωματιδίων στα οποία προσδένονται αντισώματα και με τον τρόπο αυτόν εντοπίζει πρωτεΐνες σε επίπεδα που δεν θα ήταν δυνατόν να ανιχνευθούν με τις υπάρχουσες μεθόδους.

Η νέα εξέλιξη είναι άκρως σημαντική καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου σε ποσοστό 40% οι ασθενείς που υποβάλλονται σε εγχείρηση για καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν υποτροπή της νόσου. Αν το συγκεκριμένο τεστ αποδειχθεί αποτελεσματικό σε μεγαλύτερου εύρους δοκιμές, τότε οι γιατροί θα μπορούν να διαγιγνώσκουν την επανεμφάνιση της νόσου αρκετά χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με σήμερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk