Φύκια οι «δολοφόνοι» των δεινοσαύρων;

ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα αμερικανών επιστημόνων ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία για τη μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Η ομάδα που αποτελείται από γεωλόγους και τοξικολόγους υποδεικνύει ως υπεύθυνα για τη μαζική εξόντωση των δεινοσαύρων τοξικά φύκια τα οποία έχουν συνδεθεί και σε άλλες χρονικές περιόδους με μαζικές εξαφανίσεις ειδών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά τους για τα τοξικά φύκια αναλύοντας τα τελευταία δύο χρόνια στοιχεία και δεδομένα από στρωματολίτες, τους προγόνους των σημερινών φυκιών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα αμερικανών επιστημόνων ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία για τη μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Η ομάδα που αποτελείται από γεωλόγους και τοξικολόγους υποδεικνύει ως υπεύθυνα για τη μαζική εξόντωση των δεινοσαύρων τοξικά φύκια τα οποία έχουν συνδεθεί και σε άλλες χρονικές περιόδους με μαζικές εξαφανίσεις ειδών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά τους για τα τοξικά φύκια αναλύοντας τα τελευταία δύο χρόνια στοιχεία και δεδομένα από στρωματολίτες, τους προγόνους των σημερινών φυκιών. Οι στρωματολίτες ήταν πολυστρωματικές ιζηματογενείς διαπλάσεις που γέμιζαν τις ρηχές θάλασσες ή το νερό των λιμνών και σύμφωνα με τους ερευνητές ανά τακτά χρονι κά διαστήματα γίνονταν τοξικά. Σύμφωνα με τη νέα θεωρία τα φύκια αυξάνονταν κάποια στιγμή υπερβολικά με αποτέλεσμα και να απορροφούν σχεδόν όλο το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και να παράγουν τοξικές ουσίες που δηλητηρίαζαν φυτά και ζώα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τοξικά φύκια είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων αλλά και για όλες τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών (περίπου πέντε) που έχει διαπιστωθεί ότι έγιναν στον πλανήτη τα τελευταία 600 εκατομμύρια έτη. Αναφέρουν μάλιστα ότι οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα αυξάνουν τα τοξικά φύκια, εξέλιξη που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σύντομα θα κινδυνεύσει σοβαρά και ο άνθρωπος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk