Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα, στο Ασφαλιστικό και στο εργασιακό καθεστώς απαίτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια. Στο βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών Εco/Fin στο Λουξεμβούργο με την ανακοίνωση του έλληνα υπουργού ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει εφέτος στο 12,5% του ΑΕΠ (όταν η προηγούμενη κυβέρνηση το προσδιόριζε στο 6%) ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε «τέρμα τα παιχνίδια με τα στοιχεία». Λίγο αργότερα ο κ. Αλμούνια είπε ότι θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει καθώς εγείρεται μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις του εξήγησε ότι « η Ελλάδα έχει διπλάσιο έλλειμμα από αυτό το οποίο μέχρι πρότινος ανακοίνωνε. Η μεγάλη αυτή διαφορά έχει να κάνει με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση, έχει να κάνει με τις λάθος εκτιμήσεις, σχετικά με τα έσοδα και με τις δαπάνες.Με απλά λόγια, έχει να κάνει με την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών καθώς και με την έλλειψη αποτύπωσης με έναν αντικειμενικό τρόπο ορισμένων στοιχείων ». Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σχολιάζοντας ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου τις εξελίξεις δήλωσε ότι « το ΠαΣοΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Κομισιόν».

Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα, στο Ασφαλιστικό και στο εργασιακό καθεστώς απαίτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια.

Στο βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών Εco/Fin στο Λουξεμβούργο με την ανακοίνωση του έλληνα
υπουργού ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει εφέτος στο 12,5% του ΑΕΠ (όταν η προηγούμενη κυβέρνηση το προσδιόριζε στο 6%) ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε «τέρμα τα παιχνίδια με τα στοιχεία». Λίγο αργότερα ο κ. Αλμούνια είπε ότι θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει καθώς εγείρεται μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου
στις δηλώσεις του εξήγησε ότι « η Ελλάδα έχει διπλάσιο έλλειμμα από αυτό το οποίο μέχρι πρότινος ανακοίνωνε. Η μεγάλη αυτή διαφορά έχει να κάνει με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση, έχει να κάνει με τις λάθος εκτιμήσεις, σχετικά με τα έσοδα και με τις δαπάνες.Με απλά λόγια, έχει να κάνει με την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών καθώς και με την έλλειψη αποτύπωσης με έναν αντικειμενικό τρόπο ορισμένων στοιχείων ».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Σχολιάζοντας ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου τις εξελίξεις δήλωσε ότι « το ΠαΣοΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Κομισιόν».

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη εμφάνισή του στο Εco/Fin χθες στο Λουξεμβούργο εξέθεσε αναλυτικά την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά επισήμως παραδέχθηκε πως το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 θα είναι στην πραγματικότητα διπλάσιο από εκείνο που οι ελληνικές αρχές είχαν εκτιμήσει στην αρχή του έτους προκάλεσε στο Συμβούλιο έκπληξη αλλά και οργή. Εκπληξη από το γεγονός ότι η απόκλιση είναι τόσο μεγάλου μεγέθους και οργή για το ότι η Ελλάδα υποτροπίασε και παρά την προ τετραετίας περιπέτεια της απογραφής του κ. Γ. Αλογοσκούφη εξακολουθεί να παρουσιάζει στις Βρυξέλλες εντελώς αναξιόπιστα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας της. Ταυτόχρονα όμως η απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών να εκθέσει ωμή την εικόνα της ελληνικής οικονομίας έθεσε ένα τέλος στη φιλολογία περί παροχής ή μη παράτασης στην Αθήνα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.

Με βάση την εκτίμηση ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει στο τέλος του χρόνου γύρω στο 12% του ΑΕΠ η όλη συζήτηση περί παροχής ή μη παράτασης στην Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της κατέστη άνευ ουσίας. Και αυτό διότι με βάση τη νέα τάξη πραγμάτων η Ελλάδα αποκλείεται να συρρικνώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2012. Κατά συνέπεια, το βασικό ζητούμενο από τούδε και στο εξής είναι το πώς Αθήνα και Βρυξέλλες θα καταφέρουν να φθάσουν σε μια συμφωνία μακράς πνοής, η οποία αφενός μεν θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το 2010 κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και στη συνέχεια δραστικά μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αφετέρου δε θα δώσει τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες να ελέγχουν εφεξής αποτελεσματικότερα την πορεία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελέγχου από τις κοινοτικές υπηρεσίες της πορείας της Ελλάδας προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, όλα δείχνουν ότι θα επισημοποιηθεί με την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 9 της κοινοτικής Συνθήκης, το οποίο αφορά τα μέτρα τα οποία το Εco/Fin μπορεί να υιοθετήσει κατά κράτους-μέλους της ΕΕ που παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών αρνείται να λάβει τα ενδεδειγμένα για τη μείωση των ελλειμμάτων μέτρα.

Η ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στην υπουργική σύνοδο του Νοεμβρίου και στην πράξη θα σημάνει ότι η Ελλάδα τίθεται υπό κοινοτικό έλεγχο. Κάθε έξι μήνες θα οφείλει να παρουσιάζει στις κοινοτικές υπηρεσίες αναλυτικές εκθέσεις για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της και κάθε τρίμηνο θα παρουσιάζει ενδιάμεσες εκθέσεις προόδου, ούτως ώστε οι όποιες αδυναμίες ελέγχου των δημόσιων οικονομικών της χώρας να καλύπτονται το ερχόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία είχε υπαχθεί η Ελλάδα λίγο μετά την «απογραφή» της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς επίσης και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ω ς προς το ζήτημα του νέου χρονοδιαγράμματος που θα προσδιορισθεί για τη συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε χθες στο Λουξεμβούργο συγκρατημένα αισιόδοξος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάλλον θα δοθεί στην Ελλάδα προθεσμία ως το 2012. Ολα ωστόσο θα κριθούν από το περιεχόμενο του τριετούς επικαιροποιημένου προγράμματος οικονομικής σταθερότητας που η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει στις Βρυξέλλες στην αρχή του 2010.

Ε ν κατακλείδι, το κλίμα που συνάντησε ο νέος υπουργός Οικονομικών χθες στις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά αυτό που επιθυμούσε ήταν. Οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την αδυναμία εκ νέου της ελληνικής πλευράς να παράσχει αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία και η δέσμευση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίσει ριζικά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας κάθε άλλο παρά τους καθησύχασε. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ζώνης του ευρώ κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αναφερόμενος στο θέμα της συνεχούς αναθεώρησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει» . Εξάλλου ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για το ελληνικό ζήτημα, το περιεχόμενο της οποίας ήταν το εξής:

«Τον Απρίλιο το Συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εφέτος θα είναι υψηλότερο από τον στόχο για τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%), μια εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στη χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας. Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού Προγράμματος Σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώραςαποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο».

«Θα πολεμήσουμε το έλλειμμα μαζί με την κρίση»
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αφενός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αφετέρου θα βάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη βάση, είναι η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική επιδείνωση που σημείωσαν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση που αντιμετωπίζει, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ανέφερε ακόμη ότι καταγράφηκε πτώση των επενδύσεων κατά 20%, πτώση στον τουρισμό κατά 15% και στη ναυτιλία κατά 20%. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η μεγάλη απόκλιση των δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον, στην αρνητική οικονομική συγκυρία· δεύτερον, στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού· και, τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξασφάλιση πόρων, ο υπουργός τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν ως τα τέλη του χρόνου ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για παράδειγμα η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk