Στη μείωση των ρύπων από πλοία και αεροπλάνα συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος

Διιπλωμάτες ανέφεραν ότι το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων από πλοία και αεροπλάνα είναι ένα από τα σημαντικότερα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ορισμένες χώρες μέλη υποστήριξαν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε όρια εκπομπών πριν συμφωνήσουν άλλες μεγάλες οικονομίες

Στη μείωση των ρύπων  από πλοία και αεροπλάνα  συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος | tovima.gr

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε μία πρόταση για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντίστοιχα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανέφεραν δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί σε άλλες χώρες κατά τις συνομιλίες που θα γίνουν στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο και έχουν ως σκοπό στην εξεύρεση τρόπου αντικατάστασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκπομπές αερίων από πλοία και αεροπλάνα δεν καλύπτονται από την Συνθήκη του Κιότο, η ισχύς της οποίας λήγει το 2012 και η ΕΕ θέλει σε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη να συμπεριληφθούν και οι εκπομπές αερίων από πλοία και αεροπλάνα.

Πριν από τις συνομιλίες, διπλωμάτες ανέφεραν ότι το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων από πλοία και αεροπλάνα είναι ένα από τα σημαντικότερα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ορισμένες χώρες μέλη υποστήριξαν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δεσμευθεί σε οποιαδήποτε όρια εκπομπών πριν συμφωνήσουν άλλες μεγάλες οικονομίες.

Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, χθες, να συμφωνήσουν στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα απέβλεπε στην εξασφάλιση της υποστήριξής τους για μία διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να προσαρμοστούν στην αλλαγή της
θερμοκρασίας χωρίς την βοήθεια από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες που πλούτισαν τροφοδοτώντας τις βιομηχανίες τους με υδρογονάνθρακες και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Χθες, εννέα από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία,ζήτησαν να ληφθεί υπόψη η οικονομική τους κατάσταση πριν η ΕΕ
συμφωνήσει για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική