Η πολιτική της επανεκτίμησης

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, της υπουργού Χίλαρι Κλίντον ότι η Ρωσία «κατά πάσαν πιθανότητα» δεν θα υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, πηγές στην Ουάσιγκτον αποκαλύπτουν ότι μέλη του Κογκρέσου, στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών και το ισραηλινό λόμπι επιχειρούν να επανεξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες «η πρόοδος (του Ιράν) προς τον στόχο της κατασκευής πυρηνικών όπλων». Χαρακτηρίζουν «ξεπερασμένη» την έκθεση του 2007, η οποία συμπύκνωνε τα συμπεράσματα των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Τεχεράνη είχε διακόψει το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Η πολιτική  της επανεκτίμησης | tovima.gr

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, της υπουργού Χίλαρι Κλίντον ότι η Ρωσία «κατά πάσαν πιθανότητα» δεν θα υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, πηγές στην Ουάσιγκτον αποκαλύπτουν ότι μέλη του Κογκρέσου, στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών και το ισραηλινό λόμπι επιχειρούν να επανεξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες «η πρόοδος (του Ιράν) προς τον στόχο της κατασκευής πυρηνικών όπλων». Χαρακτηρίζουν «ξεπερασμένη» την έκθεση του 2007, η οποία συμπύκνωνε τα συμπεράσματα των 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Τεχεράνη είχε διακόψει το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων. Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η έκθεση αμφισβητήθηκε από το Ισραήλ, από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών ΒΝD και από γερουσιαστές και βουλευτές από τα δύο κόμματα. Σε αυτήν όμως την έκθεση στήριξε ο Μπαράκ Ομπάμα προεκλογικά και αργότερα ως πρόεδρος τη νέα τακτική του Λευκού Οίκου- τη διπλωματική προσέγγιση του προβλήματος. Σήμερα η τακτική αυτή δέχεται σοβαρές πιέσεις για «να υπάρξει μια επανεκτίμηση της απειλής» από την Τεχεράνη ώστε «να εκμηδενιστεί προληπτικά στη γένεσή της» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στέλεχος της υποεπιτροπής της Βουλής για την Εσωτερική Ασφάλεια. Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι υπέρ της «επαναπροσέγγισης» του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλλά αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να γίνει επανεξέταση του ζητήματος, θα απαιτηθεί διάστημα δύο ετών τουλάχιστον για να συλλεγούν και εκτιμηθούν οι σχετικές με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πληροφορίες. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλώς τεχνικό, έχει πολύ σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, οι οποίες θα βαρύνουν τον αμερικανό πρόεδρο και ασφαλώς θα επηρεάσουν τη στάση συμμάχων και φιλίων χωρών έναντι της Ουάσιγκτον. Διότι ενδεχόμενη αλλαγή της εκτίμησης για την ημερομηνία της «πυρηνικοποίησης» του Ιράν από την Αμερική θα υπονομεύσει αυτομάτως τον διάλογο ο οποίος άρχισε με καλούς οιωνούς στη Γενεύη, στις αρχές Οκτωβρίου, μεταξύ του Ιράν και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η νέα συνάντηση των εκπροσώπων τους. Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Τεχεράνη προθεσμία ως το τέλος Δεκεμβρίου για «να συμμορφωθεί» με την πρόσκληση των Δυτικών να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το πυρηνικό της πρόγραμμα και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλει στο Ιράν αυστηρές κυρώσεις.

Επί του παρόντος η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών «δεν είναι έτοιμη να χαρακτηρίσει άχρηστη» την έκθεση του 2007 μολονότι αναγνωρίζει ότι καλύπτει την περίοδο 2003-2007 και έκτοτε «έχουν συγκεντρωθεί αρκετές αξιόλογες πληροφορίες» έγραφε η «Wall Street Journal» (16/10), διευκρινίζοντας ότι μερικές από αυτές «χρήζουν επανεκτίμησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk