γνώμη

Η ευθύνη του κ. Αλμούνια

O αρμόδιος επί της Οικονομίας επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ισπανός Χοακίν Αλμούνια είναι παλαιός μας γνώριμος και χειριστής των ελληνικών οικονομικών υποθέσεων από το 2004. Διαδέχθηκε στην Κομισιόν τον Πέδρο Σόλμπες, όταν εκείνος μετοίκησε στην Ισπανία προκειμένου να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομίας. Η τοποθέτησή του στην Κομισιόν σχεδόν συνέπεσε με την πολιτική αλλαγή του 2004 στην Ελλάδα και την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε τη φαεινή ιδέα της περιβόητης δημοσιονομικής απογραφής.

O αρμόδιος επί της Οικονομίας επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ισπανός Χοακίν Αλμούνια είναι παλαιός μας γνώριμος και χειριστής των ελληνικών οικονομικών υποθέσεων από το 2004. Διαδέχθηκε στην Κομισιόν τον Πέδρο Σόλμπες, όταν εκείνος μετοίκησε στην Ισπανία προκειμένου να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομίας. Η τοποθέτησή του στην Κομισιόν σχεδόν συνέπεσε με την πολιτική αλλαγή του 2004 στην Ελλάδα και την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε τη φαεινή ιδέα της περιβόητης δημοσιονομικής απογραφής. Ο κ. Αλμούνια υπήρξε χειριστής της απογραφής και εκείνος που τη νομιμοποίησε, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις ενός δογματικού γερμανού γενικού διευθυντή της DG2, που έφερε το όνομα Κλάους Ρέγκλινγκ και ετύγχανε να είναι φίλος του νέου τότε υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Ρέγκλινγκ, που πολλές φορές μετά το 2004 βρέθηκε στην Αθήνα φιλοξενούμενος του κ. Αλογοσκούφη, ήταν αυτός που επέμεινε και έπεισε τον κ. Αλμούνια να αλλάξει, κατά παράβαση των κανόνων της Εurostat, ο τρόπος καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Αποδέχθηκε σε εκείνη τη συγκυρία η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ότι οι αμυντικές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στον χρόνο παραγγελίας των όπλων και όχι κατά την παραλαβή τους. Εκτινάχθηκε τότε το έλλειμμα του 2004 στο 7,4% του ΑΕΠ και κάπως έτσι η χώρα μας ενετάχθη σε καθεστώς διετούς επιτήρησης και ο κ. Καραμανλής ηγεμόνευσε πολιτικά, χτίζοντας το επιχείρημα ότι παρέλαβε κατεστραμμένη οικονομία από τον κ. Σημίτη.

Παρά τις διαμαρτυρίες των οικονομολόγων που είχαν χειρισθεί τις δημοσιονομικές υποθέσεις της χώρας, οι κκ. Αλμούνια και Ρέγκλινγκ δεν πτοήθηκαν. Οι κκ. Γιάννης Στουρνάρας, Βασίλης Ράπανος και Νίκος Καραβίτης απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Ρέγκλινγκ, αλλά απάντηση επί της ουσίας δεν έλαβαν. Ηταν ο δογματισμός του γερμανού διευθυντή μέγας και η πολιτική στόχευση ευθεία, που δεν επέτρεπε άλλες προσεγγίσεις.

Η χώρα διεσύρθη από τον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο, αμφισβητήθηκε κατά τρόπο σκαιότατο η ένταξη στην ευρωζώνη και ο κ. Αλμούνια έχτισε καριέρα στις Βρυξέλλες εμφανιζόμενος ως προστάτης-άγγελος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ομως καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Γρήγορα η Εurostat αναγκάστηκε να αναιρέσει την απόφασή της, επαναφέροντας τον προηγούμενο τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών και αποδεχόμενη ότι είναι ορθότερο να υπολογίζονται κατά τον χρόνο παραλαβής των οπλικών συστημάτων. Επιπλέον, προϊόντος του χρόνου, ο κ. Αλμούνια προδόθηκε από τους προστατευομένους του και εξετέθη ανεπανόρθωτα. Οι κκ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Ουδέποτε ασχολήθηκαν επισταμένως με τα δημόσια οικονομικά.

Το έλλειμμα χρόνο με τον χρόνο ξεχείλωνε, ο κ. Αλμούνια τους κάλυπτε, το 2007 μάλιστα τους προσέφερε την έξοδο από την επιτήρηση και δύο χρόνια μετά παρέλαβε έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ. Και χθες αυτός ο γίγαντας της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, που το 2008 εξεπλάγη από τη μεγάλη κρίση και κρυβόταν επί μήνες, το έπαιζε αυστηρός και απαιτητικός. Φέρει ευθύνες ο κ. Αλμούνια, είναι συνυπεύθυνος για την κατάντια των ελληνικών δημοσίων οικονομικών και ουσιαστικά δεν δικαιούται διά να ομιλεί.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk