Η δημοκρατία πάει στρατό

Ενας καθαρίζει, άλλος μαγειρεύει, έτερος οδηγεί το όχημα για να πηγαινοέρχονται οι δύο πρώτοι. Κάποιος βγάζει το πρόγραμμα (τίνος είναι η σειρά για καθαριότητα, μαγείρεμα, οδήγηση) και ο τελευταίος κάθεται και τους κοιτάει, δηλαδή φυλάει σκοπιά. Αυτός είναι ο στρατός, ένας μηχανισμός αλληλοεξυπηρέτησης των φαντάρων. Οι έχοντες αναβαθμισμένο ρόλο κρατούν μια βεντάλια για να κάνουν αέρα στις συζύγους των αξιωματικών, που παραθερίζουν στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις με έξοδα των φορολογουμένων.

Ενας καθαρίζει, άλλος μαγειρεύει, έτερος οδηγεί το όχημα για να πηγαινοέρχονται οι δύο πρώτοι. Κάποιος βγάζει το πρόγραμμα (τίνος είναι η σειρά για καθαριότητα, μαγείρεμα, οδήγηση) και ο τελευταίος κάθεται και τους κοιτάει, δηλαδή φυλάει σκοπιά. Αυτός είναι ο στρατός, ένας μηχανισμός αλληλοεξυπηρέτησης των φαντάρων. Οι έχοντες αναβαθμισμένο ρόλο κρατούν μια βεντάλια για να κάνουν αέρα στις συζύγους των αξιωματικών, που παραθερίζουν στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις με έξοδα των φορολογουμένων. Οι σπουδαγμένοι στρατιώτες τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης: κάνουν δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά του διοικητή ή ό,τι άλλο θα προσέφεραν στην ελεύθερη κοινωνία ως επαγγελματίες. Οι νέοι στον στρατό χαλαλίζουν τον χρόνο τους για το τίποτα, χωρίς καν να γίνονται αξιόμαχοι. Αυτή είναι η πρόκληση για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, να μετατρέψει τη θητεία σε γόνιμη περίοδο. Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας, έχοντας επίγνωση της κατάστασης, είπε στις προγραμματικές δηλώσεις: «Η θητεία θα είναι για όλους μια δημιουργική εμπειρία, μια ευκαιρία απόκτησης νέων προσόντων και δεξιοτήτων, μια ευκαιρία ολοκλήρωσης σπουδών, μια ευκαιρία επιμόρφωσης και κατάρτισης, επίσημα πιστοποιημένης».

Η πολιτική ηγεσία συνήθως παζαρεύει τη διάρκεια της θητείας, σμικραίνοντάς την λίγο λίγο. Ο νέος υπουργός ανακοίνωσε απευθείας το εννεάμηνο για τον Στρατό Ξηράς, ενώ πιθανώς να καταργήσει τους κληρωτούς στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Ο κ. Βενιζέλος μετατόπισε το βάρος της συζήτησης από την ποσότητα στην ποιότητα. Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι αξιωματικοί θα εφαρμόσουν την ιδέα, δηλαδή να αποκτά ο φαντάρος δεξιότητες καλύτερες από τις «Σπουδές Καλλιόπης». Οι προθέσεις και ένα ιδανικό πρόγραμμα επί χάρτου θα υλοποιηθούν με δυσφορία από όλους εκείνους που βλέπουν τους φαντάρους ως υπηρέτες της προσωπικής τους ματαιοδοξίας. Στα περισσότερα στρατόπεδα οι αναθέσεις εργασίας, όταν δεν είναι γραφειοκρατικές, είναι μάταιες. Τρανταχτό παράδειγμα η φύλαξη επί 20 χρόνια εκατομμυρίων φυσιγγίων της ΠυρΚαλ, η μεταφορά τους από αποθήκη σε αποθήκη με κατάληξη την πώληση σε ιδιώτες- όταν ανακαλύφθηκε ότι δεν υπάρ χουν στον στρατό όπλα που να γεμίζουν με τα συγκεκριμένα αναλώσιμα.

Ενα ακόμη σημείο από τις εξαγγελίες του υπουργού Αμυνας έχει ενδιαφέρον. «Η θέση κάθε στρατεύσιμου στις Ενοπλες Δυνάμεις θα προσδιορίζεται από τα προσόντα του, τυπικά και ουσιαστικά». Το πνεύμα της νέας διακυβέρνησης επιβάλλει τον περιορισμό, κάθε είδους, προνομιακής μεταχείρισης. Τέρμα τα βύσματα. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η δίκαιη πρακτική είναι ανεφάρμοστη. Στον πολιτισμένο κόσμο υπάρχουν κανόνες και κυρώσεις. Αυτά είναι ικανά να αλλάξουν τη νοοτροπία: ποιος αξιωματικός ή άλλος ενδιάμεσος κρίκος θα πάρει μέρος στη συνωμοσία των μεταθέσεων όταν γνωρίζει ότι θα βρεθεί απολογούμενος; Δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποια μέθοδος ώστε οι μετακινήσεις να γίνονται με αδιάβλητο τρόπο. Για να πεισθούν οι αξιωματικοί να φέρονται δίκαια στους κληρωτούς θα πρέπει να μπαίνουν και οι ίδιοι σε καθεστώς αξιοκρατίας, δηλαδή οι δικές τους μεταθέσεις και προαγωγές να γίνονται με εργασιακά κριτήρια, όχι με ύποπτες εντολές. Δεν περιμένουμε να αλλάξει ο στρατός μέσα σε μια μέρα, τουλάχιστον όμως να καταργηθούν οι προκλητικές συμπεριφορές και οι ανισότητες που εκπορεύονται από την κοινωνική επιφάνεια των στρατιωτών και τις κομματικές πεποιθήσεις των αξιωματικών.

Ολα αυτά ακούγονται ως προβλήματα πολυτελείας για όσους βλέπουν τον στρατό ως δημοσιονομική σπατάλη. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν υπολογίζονται σε ευρώ. Πόσο κοστίζει η νιότη για να τη σπαταλά κάποιος σε ανώφελες δραστηριότητες, σε καθεστώς τρομοκρατίας; Ο κ. Βενιζέλος δείχνει να σέβεται τον χρόνο των κληρωτών αλλά και την προσωπικότητα των πολιτών που ντύνονται στο χακί. Δήλωσε: «Ο κάθε νέος που καλείται να υπηρετήσει την πατρίδα θα είναι βέβαιος ότι εισέρχεται σε έναν χώρο δίκαιο, ορθολογικό, πολιτισμένο. Το ανεκδοτολογικό δόγμα πως “εκεί που αρχίζει ο στρατόςτελειώνει η λογική” παύει να ισχύει» . Είναι προφανές ότι ο καθηγητής της Συνταγματολογίας θέλει να υπερασπιστεί την ελευθερία, την ισονομία και γενικώς τις αρχές του πολιτεύματος της χώρας μας. Εν ολίγοις θέλει να συγκροτήσει έναν Δημοκρατικό Στρατόχωρίς τις ιστορικές συνυποδηλώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk