Ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια λόγω… αναιμικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ

Η ευφορία την οποία έχουν δημιουργήσει στη Wall Street τα θετικότερα των αναμενομένων τριμηνιαία κέρδη από τις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν άντεξε χθες στα απογοητευτικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας. Παρ΄ ότι και χθες αρκετοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η βιομηχανική Caterpillar, η φαρμακοβιομηχανία Ρfizer, οι τεχνολογικές Αpple και Τexas Ιnstruments, η DuΡont κτλ., ανακοίνωσαν αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους βλέποντας ότι η αμερικανική οικονομία παλεύει ακόμη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και ότι οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ συνεχίζουν να παραπαίουν.

Η ευφορία την οποία έχουν δημιουργήσει στη Wall Street τα θετικότερα των αναμενομένων τριμηνιαία κέρδη από τις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν άντεξε χθες στα απογοητευτικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας. Παρ΄ ότι και χθες αρκετοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η βιομηχανική Caterpillar, η φαρμακοβιομηχανία Ρfizer, οι τεχνολογικές Αpple και Τexas Ιnstruments, η DuΡont κτλ., ανακοίνωσαν αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους βλέποντας ότι η αμερικανική οικονομία παλεύει ακόμη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και ότι οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ συνεχίζουν να παραπαίουν. Πόσο δε μάλλον που και τα δύο στοιχεία υποδηλώνουν μια αναιμική οικονομική ανάκαμψη.

Οι τρεις σημαντικότερες αμερικανικές αγορές- ο Dow Jones, ο Srandard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq – σημείωναν πτώση γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Η πτώση αυτή επηρέασε το επενδυτικό κλίμα και στις αγορές της Ευρώπης. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με απώλειες 0,72%, 0,70% και 0,54%, αντίστοιχα. Το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια διέσωσε το δολάριο. Αρχικά το αμερικανικό νόμισμα δεχόταν έντονες πτωτικές πιέσεις, με συνέπεια το ευρώ να αγγίξει τα 1,50 δολάρια, η τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 80,05 δολάρια, και η αξία του χρυσού να ανέβει στα 1.067,97

δολάρια η ουγκιά. Στη συνέχεια ωστόσο η πτώση των μετοχών στήριξε το δολάριο, με αποτέλεσμα να φρενάρει το ράλι του ευρώ, του πετρελαίου και του χρυσού.

Τα χθεσινά στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι κατασκευές νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο σημείωσαν πολύ μικρότερη βελτίωση από αυτήν που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, ενώ τα στοιχεία του Αυγούστου διορθώθηκαν προς τα κάτω. Επιπλέον τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν πτώση των τιμών, ενώ αναμενόταν άνοδος. Σημειωτέον ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο από άνοδο 1,7% τον Αύγουστο. Συνεπώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βιώνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Από την άλλη, ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι δεν απειλείται από τον πληθωριστικό κίνδυνο. Με συνέπεια να μην κινδυνεύει η μηδενική νομισματική πολιτική του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι. Αλλωστε οι 200 οικονομολόγοι που πήραν μέρος στη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters απάντησαν ότι οι ήπιες πληθωριστικές προσδοκίες δεν θα εξαναγκάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να βιαστούν να αυξήσουν το βασικό κόστος δανεισμού.

Ωστόσο πολλοί από τους συμμετέχοντες στις αγορές ανησυχούν ότι τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διοχετεύσει στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πυροδοτήσουν την αναζωπύρωση των τιμών. Σημειωτέον ότι η αλματώδης άνοδος του χρυσού εν μέρει μόνο αντανακλά τη δραματική εξασθένηση του δολαρίου, η οποία καθιστά φθηνότερη την αγορά του σε όσους διαθέτουν άλλα νομίσματα και κυρίως ευρώ. Λέγεται ότι η κινητήριος δύναμη για το ξέφρενο ράλι της αξίας του πολύτιμου μετάλλου είναι οι προσδοκίες πως τα δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης των οικονομιών και τα πολύ χαμηλά επίπεδα των βασικών επιτοκίων δανεισμού θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό.

Είναι γεγονός ότι τα τεράστια πακέτα τόνωσης των οικονομιών παγκοσμίως και η πλημμυρίδα του φθηνού χρήματος από τους κεντρικούς τραπεζίτες αρχίζουν και προκαλούν πληθωριστικές προσδοκίες. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού έχει συνεπώς ενισχύσει την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου καθώς εκτιμάται από πολλούς επενδυτές ως ένα ασφαλές επενδυτικό λιμάνι στον πληθωριστικό κίνδυνο. Πολύ περισσότερο που τα νέα άλματα στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων θα δώσουν περαιτέρω… καύσιμα σε όσους οικονομολόγους και τραπεζίτες ανησυχούν ως προς την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk