Πράσινο φως υπό όρους για εξαγορά της ΒΡ από τα ΕΛΛΠΕ

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της ΒΡ Ηellas ΑΕ από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΛΠΕ), υπό την προϋπόθεση ότι σε ορισμένους νομούς της χώρας θα «αφήσει» 94 πρατήρια καυσίμων (βενζίνης και πετρελαίου κίνησης). Πρόκειται για τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Λασιθίου, Χανίων, Δωδεκανήσου και Λέσβου. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συμφωνία εξαγοράς προβλέπει, μεταξύ των άλλων, το σύνολο του εθνικού δικτύου της ΒΡ που αντιστοιχεί σε περίπου 1.

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της ΒΡ Ηellas ΑΕ από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΛΠΕ), υπό την προϋπόθεση ότι σε ορισμένους νομούς της χώρας θα «αφήσει» 94 πρατήρια καυσίμων (βενζίνης και πετρελαίου κίνησης). Πρόκειται για τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Λασιθίου, Χανίων, Δωδεκανήσου και Λέσβου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συμφωνία εξαγοράς προβλέπει, μεταξύ των άλλων, το σύνολο του εθνικού δικτύου της ΒΡ που αντιστοιχεί σε περίπου 1.200 πρατήρια καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Από την πλευρά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού κίνησε τη διαδικασία διερεύνησης της εξαγοράς λόγω σοβαρών αμφιβολιών που υπήρχαν για τη συμβατότητά της με τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε επί μέρους σχετικές αγορές.

Η σχετική έρευνα επικεντρώθηκε στο επίπεδο λιανικής διάθεσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης σε περιοχές της χώρας όπου θα προέκυπταν πολύ υψηλά μερίδια αγοράς για την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, κυρίως σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και στη δυνατότητα πρόσβασης τρίτων εταιρειών εμπορίας καυσίμων σε αποθηκευτικούς χώρους της εξαγοράζουσας στις εν λόγω περιοχές. Εξετάστηκε επίσης ειδικότερα η δυνητική επίδραση της συγκέντρωσης σε επίπεδο χονδρικής εμπορίας καυσίμων.

Ετσι, με βάση την έρευνα που διενεργήθηκε, η Επιτροπή κατέληξε ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση μπορεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό με τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης σε επί μέρους σχετικές αγορές λιανικής διάθεσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Γι΄αυτόν τον λόγο η Επιτροπή υποχρέωσε την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προϋπόθεση για την έγκριση της συγκέντρωσης.

Συγκεκριμένα στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Λασιθίου, Χανίων, Δωδεκανήσου και Λέσβου η εξαγοράζουσα θα πρέπει να αποδεσμεύσει από το δίκτυό της πρατήρια καυσίμων που ισοδυναμούν με μείωση όγκου πωλήσεων και αντίστοιχη μείωση μεριδίων αγοράς κάτω του 55% (δέσμευση που αντιστοιχεί σε αποδέσμευση περίπου 94 πρατηρίων καυσίμων στις εν λόγω περιοχές, με βάση τις μέσες διακινούμενες ποσότητες ανά πρατήριο και νομό για το έτος 2008).

Επίσης η διαδικασία της αποδέσμευσης, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός ολιγόμηνης προθεσμίας, ώστε να καταστεί εφικτή η έγκαιρη αναδιάταξη των σχετικών αγορών λιανικής διάθεσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης στους εν λόγω νομούς πριν από την ερχόμενη θερινή περίοδο. Η εξαγοράζουσα δεν θα μπορεί να επανακτήσει τα συγκεκριμένα πρατήρια καυσίμων για χρονικό διάστημα έξι ετών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η εξαγοράζουσα δεσμεύεται επίσης ότι θα παρέχει πρόσβαση σε τρίτες εταιρείες εμπορίας στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της στην Κρήτη, με εύλογους όρους και χωρίς διακριτική μεταχείριση, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υλοποίηση της δέσμης μέτρων που πρότεινε, ώστε να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία των σχετικών αυτών αγορών και η ενίσχυση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk