Πικνίκ με την Αγκαθα Κρίστι

Ενα καλάθι του πικνίκ μπορεί να είναι κατάλληλο για μουσείο; Ναι, αν πρόκειται για το καλάθι της Αγκαθα Κρίστι. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είναι κατηγορηματικοί ως προς το συγκεκριμένο προσωπικό αντικείμενο της ιέρειας του αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο έχει βρεθεί στις συλλογές του. Δεν είναι όμως το ίδιο αποφασιστικοί όσον αφορά τα άλλα 250.000(!) αντικείμενα του μουσείου, γι΄ αυτό και καλούν τους βρετανούς- και όχι μόνο- επισκέπτες να ψηφίσουν …

Ενα καλάθι του πικνίκ μπορεί να είναι κατάλληλο για μουσείο; Ναι, αν πρόκειται για το καλάθι της Αγκαθα Κρίστι. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είναι κατηγορηματικοί ως προς το συγκεκριμένο προσωπικό αντικείμενο της ιέρειας του αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο έχει βρεθεί στις συλλογές του. Δεν είναι όμως το ίδιο αποφασιστικοί όσον αφορά τα άλλα 250.000(!) αντικείμενα του μουσείου, γι΄ αυτό και καλούν τους βρετανούς- και όχι μόνο- επισκέπτες να ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα, επιλέγοντας ποια από τα παρακάτω αντικείμενα έχουν θέση στο μουσείο: Το κρανίο ενός γιγαντιαίου νεροβούβαλου, η νεκρική μάσκα ενός βικτωριανού δολοφόνου, ένα ινδιάνικο πολεμικό καπέλο που είχε δωρηθεί στον πρωθυπουργό Στάνλεϊ Μπάλντουιν, δείγματα πήλινων αντικειμένων με μορφή σαλαμιού που μοιάζουν με το τούνελ που διασχίζει τη Μάγχη, μια κατεστραμμένη αναπηρική πολυθρόνα η οποία πιθανώς να ανήκε στον διάσημο χειρουργό Τζόζεφ Λίστερ, καθώς και μερικές εντυπωσιακές τεξανικές μπότες- αλλά μόνο το δεξί πόδι! Η έκθεση αυτών και άλλων πολλών, βέβαια, μόλις άρχισε.

«Εχουμε θαυμάσια αντικείμενα στο μουσείοτα οποία ποτέ δεν θα μας περνούσε από το μυαλό ότι θα χάσουμε, αλλά έχουμε και πράγματα που κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκαν εδώ. Κάποια είναι σπασμένα ή διπλά, κάποια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, ενώ άλλα είναι αποθηκευμένα κάτω από τελείως ακατάλληλες συνθήκες» δήλωσε στον «Guardian» η υπεύθυνη για το ξεκαθάρισμα των συλλογών του μουσείου Subharda Das. Οσο για το καλάθι της Αγκαθα Κρίστι, πιθανώς να ανήκε στη δεύτερη σύζυγο του δεύτερου συζύγου της. Διότι η Αγκαθα Κρίστι παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουν, ο οποίος μετά τον θάνατό της παντρεύτηκε την Μπάρμπαρα Πάρκερ , η οποία δώρισε το καλάθι στο πανεπιστήμιο. Το συγκεκριμένο καλάθι πάντως δεν είναι άδειο, αλλά περιέχει παράξενα αντικείμενα μεταξύ των οποίων πήλινα όστρακα (σπασμένα κομμάτια κεραμικής) 4.000 ετών, μια χειρολαβή πόρτας, ένα φύλλο εφημερίδας και ένα κλειδί.

Π έραν αυτών όμως η έκθεση θέτει ένα από τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τα βρετανικά μουσεία: Με εκθεσιακές αίθουσες που είναι συχνά ακατάλληλες αλλά υπερπλήρεις και προϋπολογισμό και προσωπικό σταθερά αυξανόμενα, τι μπορούν να κάνουν σε σχέση με τις συλλογές τους; Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι το συγκεκριμένο «αδιέξοδο» του Μουσείου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αποτελεί μια πρώτης τάξεως διαφήμιση, καθώς η παρουσία του σε μια πόλη που βρίθει πολλών αντίστοιχων πολιτιστικών φορέων επιβάλλει την αναζήτηση νέων τρόπων αύξησης του κοινού του και φυσικά των εσόδων του.

Εν τέλει όμως, ειδικά όσον αφορά το καλάθι πικνίκ της Αγκαθα Κρίστι, η απόφαση του μουσείου είναι ειλημμένη: Ο,τι και αν ψηφίσει το κοινό, το πανεπιστήμιο δέχεται την παραμονή του στο μουσείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk