Χαβιέρ Σολάνα: Το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να ιδρυθεί εντός των συνόρων του 1967

«’Ισως είναι αναγκαίο να ανταλλαχθεί κάποιο έδαφος, αλλά όχι να διαταραχθεί η φύση και τη συνέχεια του εδάφους», πρόσθεσε.

Χαβιέρ Σολάνα: Το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να ιδρυθεί εντός των συνόρων του 1967 | tovima.gr

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να ιδρυθεί εντός των συνόρων του 1967.
Στη Ραμάλα, αργά χθες, μετά μια ημέρα συναντήσεων με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ, ο Σολάνα είπε ότι όσο συντομότερα ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος, τόσο καλύτερα. «Το όνειρό μας είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος και όσο το συντομότερο, τόσο καλύτερα», τόνισε.
Αυτό το κράτος, επισήμανε ο Σολάνα, «θα οικοδομηθεί στο έδαφος που έχει οριστεί από τα σύνορα του 1967», τη χρονολογία που το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
«’Ισως είναι αναγκαίο να ανταλλαχθεί κάποιο έδαφος, αλλά όχι να διαταραχθεί η φύση και τη συνέχεια του εδάφους», πρόσθεσε.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο Φαγιάντ που διατυπώθηκε τον περασμένο μήνα, το οποίο προβλέπει την ίδρυση των θεμελίων ενός πλήρως νέου κράτους μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες και η υλοποίηση του σχεδίου αυτού πρέπει να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, οι οποίες όπως τόνισε ο Σολάνα, ελπίζει να ξαναρχίσουν σύντομα μετά τη διαδικασία που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη.
Το Σεπτέμβριο ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε την πρώτη του συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Σολάνα είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Αμπάς για την ενότητα του παλαιστινιακού λαού μετά τη ρήξη της Φάταχ με τους ισλαμιστές της Χαμάς όταν τον Ιούνιο του 2007 πήραν δια της βίας τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας εκδιώκοντας από το έδαφος αυτό τις πιστές στον Αμπάς δυνάμεις της Φάταχ.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες του παλαιστίνιου προέδρου για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, όπως τόνισε, «μπορεί να είναι αποδεκτή από οιονδήποτε στη διεθνή κοινότητα».
Ο Αμπάς είπε ότι επιθυμεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που δέχεται το μετριοπαθές πρόγραμμά του που ζητεί την ειρηνική διευθέτηση με το Ισραήλ μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που δεν δέχεται τους όρους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ).
Στους όρους αυτούς περιλαμβάνεται η αναγνώριση του Ισραήλ, των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί παλαιότερα από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, καθώς και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας. Η Χαμάς δεν δέχεται τους όρους.
Ο Αμπάς μετέβη στο Κάιρο μετά τη συνάντησή του με τον Σολάνα για τη συνέχιση των αιγυπτιακών προσπαθειών με στόχο τη συμφιλίωση ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.
Ο Σολάνα είπε επίσης ότι η ΕΕ θα στηρίξει την παρουσία μιας χερσαίας δύναμης στο παλαιστινιακό έδαφος εκτός από την Ευρωπαϊκή Αποστολή Πολιτικής ‘Αμυνας και Ασφάλειας για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αστυνομίας (EUPOL COPPs) που σήμερα βοηθά στην εκπαίδευση της παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης.
«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς την παρουσία μιας αστυνομικής δύναμης και κράτος δικαίου», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk