Αποζημίωση ζητεί χήρα εργαζομένου που αυτοκτόνησε λόγω πιέσεων στην εργασία

ΠΑΡΙΣΙ Στις 20 Οκτωβρίου 2006, ο Αντόνιο Β., ετών 39, μηχανικός στο Τechnocentre της Renault στο παρισινό προάστιο Γκιγιανκούρ, αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό από το παράθυρο του γραφείου του στον 5ο όροφο. Η χήρα του Συλβί, αφού επέτυχε την αναγνώριση του θανάτου του ως «εργατικού ατυχήματος», κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας για «βαριά αμέλεια» και ισχυρίζεται ότι έχασε τον άνδρα της «λόγω της τρομοκρατίας που υφίστατο στον χώρο εργασίας του». Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα Τρίτη στο δικαστήριο Υποθέσεων Κοινωνικής Ασφάλισης της Ναντέρ, στη Γαλλία.

Αποζημίωση ζητεί χήρα εργαζομένου που αυτοκτόνησε λόγω πιέσεων στην εργασία | tovima.gr

ΠΑΡΙΣΙ Στις 20 Οκτωβρίου 2006, ο Αντόνιο Β., ετών 39, μηχανικός στο Τechnocentre της Renault στο παρισινό προάστιο Γκιγιανκούρ, αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό από το παράθυρο του γραφείου του στον 5ο όροφο. Η χήρα του Συλβί, αφού επέτυχε την αναγνώριση του θανάτου του ως «εργατικού ατυχήματος», κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας για «βαριά αμέλεια» και ισχυρίζεται ότι έχασε τον άνδρα της «λόγω της τρομοκρατίας που υφίστατο στον χώρο εργασίας του».

Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα Τρίτη στο δικαστήριο Υποθέσεων Κοινωνικής Ασφάλισης της Ναντέρ, στη Γαλλία. Η αποζημίωση που ζητεί η γυναίκα είναι συμβολική και ανέρχεται σε 1 ευρώ. Αν όμως το δικαστήριο αποδώσει την ευθύνη στην εταιρεία, τότε η Renault θα υποχρεωθεί να καταβάλλει μηνιαία σύνταξη στη χήρα και στον γιο τους.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Ρarisien», η γυναίκα αποδίδει το απονενοημένο διάβημα του συζύγου της στις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που επιβάλλει η εταιρεία «τρομοκρατώντας τους υπαλλήλους της». Βεβαιώνει ότι σκοπός της αγωγής της είναι να «καταδικαστεί ένα ολόκληρο σύστημα» και όχι απλώς να τιμωρηθεί ένας προϊστάμενος που ταλαιπωρούσε τον σύζυγό της επί σειρά ετών.

Αν δεν ήταν τόσο απάνθρωπα καταπιεστικές οι συνθήκες στη Renault «ο σύζυγός μου θα ζούσε σήμερα» είπε η χήρα, περιγράφοντας την εικόνα που παρουσίαζε ο Αντόνιο λίγο προτού αποφασίσει να πηδήξει από το παράθυρο. «Αδυνατισμένος, στο έπακρον ταλαιπωρημένος, έλεγε και ξανάλεγε “είμαι ένα μηδενικό” ενώ εργαζόταν μέρα- νύχταγια να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές που του είχαν επιβάλει οι προϊστάμενοί του».

Λίγο καιρό προτού αυτοκτονήσει ο Αντόνιο είχε ειδοποιηθεί από την εταιρεία ότι θα έπαιρνε μετάθεση για το παράρτημα της Ρουμανίας, όπου θα έμενε το λιγότερο 14 μήνες. Θεωρητικά θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την αποστολή, όμως «ποιος μπορεί να πει όχι στη Renault;» ρωτάει η χήρα.

Η κατάσταση μοιάζει με εκείνη που έχει δημιουργηθεί στον όμιλο France Τelecom. Από χθες ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Γαλλίας επιχειρεί να αντιμετωπίσει την επιδημία των αυτοκτονιών (25 σε 19 μήνες) με ένα εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο που διανέμεται στους 100.000 υπαλλήλους της. Μέσα σε 30 ημέρες καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Κατά το τελευταίο 12μηνο σας συνέβη να νιώσετε πολύ κουρασμένος/η λόγω της εργασίας;»- «Αισθάνεσθε ότι πιεσθήκατε υπερβολικά κατά την εργασία σας στο ίδιο χρονικό διάστημα;» .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk