Τομογράφος βάζει τέλος στη στεφανιογραφία

Αποτελούν μιας νέας γενιάς ιατρικά απεικονιστικά μηχανήματα για την αποτύπωση της καρδιάς και της λειτουργίας της, τα οποία εκτιμάται ότι πιθανότατα θα καταργήσουν τις παρεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους όπως η στεφανιαιογραφία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, γρήγορα και ακριβή εξειδικευμένα διαγνωστικά «εργαλεία» της καρδιακής λειτουργίας αναπτύσσονται από μεγάλες εταιρείες, όπως η General Εlectric Μedical Systems, η Ρhilips, η Τoshiba και η Siemens. Ενας τέτοιος τομογράφος, «σαρωτής» …

Αποτελούν μιας νέας γενιάς ιατρικά απεικονιστικά μηχανήματα για την αποτύπωση της καρδιάς και της λειτουργίας της, τα οποία εκτιμάται ότι πιθανότατα θα καταργήσουν τις παρεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους όπως η στεφανιαιογραφία. Τα τελευταία πέντε χρόνια, γρήγορα και ακριβή εξειδικευμένα διαγνωστικά «εργαλεία» της καρδιακής λειτουργίας αναπτύσσονται από μεγάλες εταιρείες, όπως η General Εlectric Μedical Systems, η Ρhilips, η Τoshiba και η Siemens.

Ενας τέτοιος τομογράφος, «σαρωτής» της καρδιάς, ο οποίος υπόσχεται ολοκληρωμένη διάγνωση της καρδιακής λειτουργίας μέσα σε 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου προστίθεται μέρα τη μέρα στο «προσωπικό» όλο και περισσότερων ιατρικών κέντρων και νοσοκομείων ανά τον κόσμο. Ονομάζεται Somatom Definition Flash, ανήκει στην εταιρεία Siemens και προσφέρει, εκτός από ταχύτητα, έκθεση του ασθενούς στη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία. Τέτοιοι τομογράφοι, οι οποίοι πρωτοπαρουσιάστηκαν πέρυσι στο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βόρειας Αμερικής, «εγκαταστάθηκαν» τους τελευταίους μήνες στο Μόναχο, στο Ρότερνταμ, στη Ζυρίχη, στο Ερλάνγκεν, στο Μονακό, καθώς και στην Κλινική Μάγιο στο Κλίβελντ και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ αλλάζοντας τον τρόπο διάγνωσης των καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Τομέα Υγείας της Siemens στην Ελλάδα, με τους οποίους ήλθαμε σε επαφή, το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται τους προσεχείς μήνες να τεθεί στην υπηρεσία και των ελλήνων ασθενών.

Ως σήμερα, όταν οι υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις για την καρδιά δεν επαρκούν, οι γιατροί καταφεύγουν στη λύση της παρεμβατικής στεφανιαιογραφίας ώστε να εξερευνήσουν την κατάσταση των στεφανιαίων αρτηριών και να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα, όπως η αθηροσκλήρυνση και οι θρομβώσεις. Η συγκεκριμένη εξέταση έχει μεγάλη διάρκεια, είναι σχετικώς επώδυνη, ενώ παράλληλα εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για τον ασθενή λόγω του ότι αφορά καθετηριασμό με στόχο την έγχυση σκιαγραφικού στις αρτηρίες και την αποτύπωση της κατάστασής τους.

Τώρα τα νέα απεικονιστικά συστήματα υπόσχονται ταχύτατη και ανώδυνη διάγνωση. Η καρδιά απεικονίζεται να πάλλεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα, μέσω της συλλογής των στοιχείων που καταγράφουν οι νέοι τομογράφοι, να δημιουργούν τρισδιάστατες «πολύτιμες» εικόνες του οργάνου. Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι ότι ο ασθενής δέχεται μειωμένη ακτινοβολία. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα 27 πρώτα άτομα που πέρασαν από το μηχάνημα στο Κέντρο Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής του Μονακό, η μέση δόση ακτινοβολίας που ελάμβανε κάθε ασθενής ήταν της τάξεως μόλις των 1,2 millisievert (mSV)- δηλαδή 10 φορές μικρότερη από τη μέση δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ένας ασθενής με τους συμβατικούς τομογράφους. Η μεγάλη καινοτομία σε ό,τι αφορά τον νέο τομογράφο ακούει στο όνομα ΧCare: αυτή η τεχνολογία επιτρέπει για πρώτη φορά να μειώνεται επιλεκτικά η δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο ασθενής ανάλογα με τη ζώνη του οργανισμού που είναι υπό διερεύνηση. Προκειμένου να προστατεύονται τα ευάλωτα όργανα, όπως οι μαστοί ή ο θυρεοειδής, το «έξυπνο» σύστημα μειώνει την έκθεσή τους σε ακτινοβολία κατά 40% περίπου.

Η ταχύτητα του νέου μηχανήματος βασίζεται στο ότι διαθέτει δύο σωλήνες παραγωγής ακτίνων Χ (και όχι έναν, όπως οι συμβατικοί τομογράφοι), οι οποίοι περιστρέφονται συγχρόνως γύρω από έναν κάθετο άξονα. Μια ολόκληρη περιστροφή αυτού του άξονα γίνεται σε 0,28 δευτερόλεπτα, γεγονός που επιτρέπει στο τραπέζι της εξέτασης να μετακινείται με ταχύτητα της τάξεως των 43 εκατοστών το δευτερόλεπτο, δηλαδή δύο φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με τους συμβατικούς αξονικούς τομογράφους.

Η προηγμένη αυτή εξέταση αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη για ταχεία δράση, όπως στους έντονους πόνους στο στέρνο. Σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο οι γιατροί θα μπορούν να έχουν εικόνα σχετικά με το αν ο ασθενής έχει υποστεί στεφανιαίο επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή.

Λογισμικό για διάγνωση της στεφανιαίας νόσου
Η εταιρεία Siemens δημιούργησε ένα προηγμένο λογισμικό- syngoDynamicΜyocardialΡΕΤ – το οποίο προσφέρει απεικόνιση της ροής του αίματος στο μυοκάρδιο. Το συγκεκριμένο λογισμικό, που έχει λάβει την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, προορίζεται για χρήση στους τομογράφους εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ scan) και αναμένεται να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενών με προχωρημένη στεφανιαία νόσο και ειδικότερα ασθενών που εμφανίζουν πολυαγγειακή νόσο ή είναι ασυμπτωματικοί. Κάτι τέτοιο είναι άκρως σημαντικό δεδομένου ότι το 50% όσων πεθαίνουν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο δεν εμφανίζει συμπτώματα προηγουμένως. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Τομέα Υγείας της εταιρείας στην Ελλάδα, το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλες τις άλλες χώρες στις αρχές του 2010. Ωστόσο στην πράξη δεν είναι δυνατόν ακόμη να γίνει αντίστοιχη εξέταση στην Ελλάδα διότι δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής στη χώρα μας του ειδικού ραδιοφαρμάκου που χρειάζεται, αφού δεν έχει εγκατασταθεί κυκλοτρόνιο αντίστοιχης νέας τεχνολογίας και δυνατοτήτων. Μετά την πρόσφατη χορήγηση αρκετών νέων αδειών για νέους τομογράφους ποζιτρονικής απεικόνισης ΡΕΤ, υπάρχουν έντονες συζητήσεις για αγορά και εγκατάσταση συστημάτων κυκλοτρονίου νέας τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία σε έναν χρόνο περίπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk