Οι δελφίνοι, οι υπαρχηγοί, τα παζάρια για την εκλογή και το γαλάζιο παρασκήνιο

Τον διχασμό της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης και την αναβίωση παλαιών παθών που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης περιόδους φοβούνται πολλοί πρωτοκλασάτοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκετοί εξ αυτών θεωρούν ότι ως την ημερομηνία εκλογής από τη βάση θα υπάρξει εκρηκτικό κλίμα και προβλέπουν ότι θα αναβιώσουν μίση του παρελθόντος που θα ενισχύσουν τα διαλυτικά φαινόμενα. Ηδη σε πολλούς νομούς η ατμόσφαιρα είναι πολεμική και έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα μαχαίρια, αν και οι δελφίνοι, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ.

Τον διχασμό της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης και την αναβίωση παλαιών παθών που παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης περιόδους φοβούνται πολλοί πρωτοκλασάτοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκετοί εξ αυτών θεωρούν ότι ως την ημερομηνία εκλογής από τη βάση θα υπάρξει εκρηκτικό κλίμα και προβλέπουν ότι θα αναβιώσουν μίση του παρελθόντος που θα ενισχύσουν τα διαλυτικά φαινόμενα. Ηδη σε πολλούς νομούς η ατμόσφαιρα είναι πολεμική και έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα μαχαίρια, αν και οι δελφίνοι, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Αντ.Σαμαράς , ομνύουν στην ενότητα και έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για να μην υπάρξει πόλωση, την οποία φοβούνται πρώην υπουργοί όπως οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

Παρά την προσπάθεια από όλες τις πλευρές να αποφευχθεί η αντιπαράθεση, θεωρείται βέβαιο από έμπειρα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη πως η κατάσταση θα εκτραχυνθεί, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής χθες στην ΚΟ μίλησε για δέσμευση όλων στο τρίπτυχο «ενότητα, συνοχή και αλληλεγγύη». Ενδεικτικό είναι ότι χθες στο καφενείο της Βουλής και στους διαδρόμους, βουλευτές εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εσωκομματική αναμέτρηση και τα παρασκηνιακά κτυπήματα που δίνονται. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Μεϊμαράκη, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα ως τις εσωκομματικές εκλογές και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την παράταξη.

Ανάλογους φόβους εκφράζει και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ πρέπει να μιλήσει πολιτικά και να ξεφύγει από την τεχνητή ένταση που επιχειρείται να δημιουργηθεί με επαναφορά διχαστικών διλημμάτων. «Κάνει ζημιά στην παράταξη το διχαστικό κλίμα. Πολλοί θα ζητήσουν διέξοδο από τις διχαστικές λογικές» έλεγε, και χθες το βράδυ έστειλε το μήνυμα με δημόσια παρέμβαση: «Πρέπει να ανοίξει η διαδικασία για να μην υπάρξει διχασμός με βάση προσωπικές στρατηγικές του παρελθόντος» ανέφερε σε εκδήλωση του forum2020.

Ορισμένοι όμως εκ των «υπαρχηγών» των δελφίνων, όπως φαίνεται από τις συνομιλίες τους, δεν ξεχνούν εύκολα τους διαχωρισμούς του παρελθόντος και πορεύονται προς τις εσωκομματικές κάλπες με επιχειρήματα από το χθες. Παράλληλα αγνοούν ότι η ΝΔ υπέστη στρατηγική ήττα την 4η Οκτωβρίου και χρειάζεται να συζητήσει πολιτικά. «Δεν κάνουμε πόλεμο.Δεν είμαστε στα χαρακώματα.Δίνουμε μια πολιτική μάχη και έτσι πρέπει να τη δούμε» είπε χθες ο κ. Αβραμόπουλος σε ευρεία σύσκεψη συνεργατών του ενώ, όπως επισήμανε, έχει διακριτές διαφορές από τους συνυποψηφίους του για τη μελλοντική μορφή και τη φυσιογνωμία της Κεντροδεξιάς. «Για την ηγεσία της παράταξης θα αποφασίσει η βάση και όχι οι στρατοί» είπε με νόημα, και άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι το «βαθύ, σκληρό, παλαιό ΠαΣοΚ είναι πιο ισχυρό από τις ιδέες και τον ίδιο τον αρχηγό του».

Η κυρία Μπακογιάννη ξεκαθάρισε χθες από την ιστοσελίδα της και με απαντήσεις που έδωσε σε δεκάδες ερωτήσεις πολιτών ότι στόχος της είναι να ενώσει και όχι να διχάσει τη ΝΔ και θα συνεργαστεί με τους συνυποψηφίους της με σεβασμό και ευπρέπεια. «Εχω δεσμευθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θα μπω σε προσωπικές επιθέσεις,δεν θα χρησιμοποιήσω μέσα και πρακτικές που θα δυσκολέψουν τη συνύπαρξή μας την επόμενη μέρα. Και ελπίζω όλοι να πράξουν το ίδιο» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι θα διαψευστούν όσοι εκφράζουν δυσπιστία όσον αφορά τη δέσμευσή της πως «η επόμενη μέρα στη ΝΔ θα είναι χωρίς μηχανισμούς και αποκλεισμούς».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι «η εκλογή από τη βάση δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις» και πως «μπορεί να συγκατοικήσει με την κυρία Μπακογιάννη». Υποστήριξε ότι η ΝΔ χρειάζεται επανίδρυση και το όπλο της είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, επισήμανε ότι ήταν μεγάλο λάθος οι πρόωρες εκλογές, μίλησε για ευθύνες όσων έπεισαν τον κ. Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες και αναφέρθηκε σε μια σειρά λανθασμένων ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε αυτό το κλίμα, οι υποψήφιοι αρχίζουν περιοδείες, ενώ ο κ. Π. Ψωμιάδης κατήγγειλε ότι είχε αρχίσει η συλλογή υπογραφών για τη στήριξη υποψηφίων πριν από τις εκλογές. Η κυρία Μπακογιάννη ξεκινάει αύριο με διήμερη επίσκεψη στην Ηλεία, όπου θα μιλήσει σε μέλη και φίλους της ΝΔ και σε μέλη της ΟΝΝΕΔ, και θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς, το διάστημα 25-28 Οκτωβρίου. Ο κ. Αβραμόπουλος αρχίζει τις περιοδείες του την προσεχή Παρασκευή με συμβολική επίσκεψη στο Ελληνικό Αρκαδίας και το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει σε Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Αργολίδα, ενώ εξορμήσεις στην περιφέρεια ξεκινάει και ο κ. Σαμαράς.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει «τηλεμαχία» των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ γίνονται συζητήσεις, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία. Εν τω μεταξύ με χθεσινή τροποποιητική απόφαση του κ. Καραμανλή το συνέδριο θα συγκληθεί για να εγκρίνει την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού ως προς την εκλογή του προέδρου του κόμματος, αφού προηγηθεί όμως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει και την ομόφωνη πρόταση των υποψηφίων για εκλογή του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος. Η καταληκτική ημερομηνία που θέτει ο κ. Καραμανλής είναι η 14η Δεκεμβρίου 2009, ημέρα κατά την οποία, το αργότερο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκλογή νέας ηγεσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk