Ομιλία Παπανδρέου στην κυπριακή ΒουλήΠρωτοβουλίες για τη λύση του Κυπριακού θα αναλάβει η Αθήνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επανένωση της Κύπρου.

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού, με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τη Λευκωσία, ανακοίνωσε στην κυπριακή Βουλή, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου την Τρίτη. Κατά την ομιλία του έστειλε μηνύματα τόσο προς την Αγκυρα, όσο και προς την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι απλός θεατής των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα στηρίζει ενεργά τις διαπραγματεύσεις έως την ευόδωση του στόχου. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τον κ. Χριστόφια, και θα παρέχει όποια βοήθεια ζητήσει η Κύπρος.

Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί προς την πλευρά της Τουρκίας, όχι για να διαπραγματευτεί την επίλυση του Κυπριακού, αλλά με στόχο η Αγκυρα να ενθαρρύνει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί την ανεξαρτησία του κυπριακού κράτους και να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, κάλεσε την Αγκυρα να επανεξετάσει τη θέση της στον τομέα της ασφάλειας, δηλαδή το ζήτημα των στρατευμάτων κατοχής, να αποδεχθεί ότι θα υπάρξει μετεξέλιξη του κυπριακού κράτος, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επανένωση της Κύπρου.

Όσον αφορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι στόχο αποτελεί η ανατροπή των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ο τερματισμός της παρουσίας του στρατού κατοχής και των απειλών που αυτός επιφέρει, καθώς και ο τερματισμός του δράματος των συγγενών των αγνοούμενων. Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μια ειρηνική λύση για το νησί, που θα εξασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου, και θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και όχι μια ειδική σχέση Τουρκίας – ΕΕ, που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα κυπριακά συμφέροντα.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Αγκυρα οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, έως την αξιολόγησή της το Δεκέμβριο. Υπογράμμισε, δε, με έμφαση ότι η αξιολόγηση για την Τουρκία πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει το Δεκέμβριο. Κάλεσε, δε, την Τουρκία να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τα όργανα της ΕΕ να συμβάλλουν ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία θα δούμε αποτελέσματα, τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του στην κυπριακή Βουλή, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου επισήμανε: «Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις του κοινού μας μέλλοντος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk