ΑΠΟΨΗ

Λούκα Κατσέλη και Π. Γερουλάνος κατά του εξωτερικού ελλείμματος

Oταν είσαι εγκλωβισμένος σε ένα πρόβλημα, είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι πέρα από αυτό. Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως εγκλωβισμένο στο πρόβλημα του προϋπολογισμού. Ασχολείται δηλαδή με το πώς θα βρει χρήματα για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα κάθε μήνα, πώς θα πληρώσει τους τόκους των δανείων και πώς θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Είναι λογικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα προβλήματα τώρα.

Λούκα Κατσέλη και Π. Γερουλάνος  κατά του εξωτερικού ελλείμματος | tovima.gr

Oταν είσαι εγκλωβισμένος σε ένα πρόβλημα, είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι πέρα από αυτό. Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως εγκλωβισμένο στο πρόβλημα του προϋπολογισμού. Ασχολείται δηλαδή με το πώς θα βρει χρήματα για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα κάθε μήνα, πώς θα πληρώσει τους τόκους των δανείων και πώς θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

Είναι λογικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα προβλήματα τώρα. Αυτά όμως είναι προβλήματα διαχείρισης.

Η κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται μόνο στην ανικανότητα και στη διαφθορά του Δημοσίου. Οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να είναι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο. Αποτέλεσμα της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς μας είναι να έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο αφαιρεί από την ελληνική οικονομία δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Και καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να υποτιμήσουμε το ευρώ, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, διαρκώς το έλλειμμα θα μεγαλώνει, τροφοδοτούμενο από τους τόκους των δανείων που παίρνουμε. Το έλλειμμα αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο πρόβλημα για την οικονομία, διότι είναι αυτό που μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη οικονομική εξάρτηση και στη φτώχεια.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να αυξηθούν οι εισροές χρήματος από το εξωτερικό και αυτό γίνεται με τρεις τρόπους· με δάνεια- τα οποία πλέον είναι καταστρεπτικά λόγω του μεγάλου κόστους εξυπηρέτησής τους και λόγω του κινδύνου ανόδου των επιτοκίων-, με εξαγωγές και με επιδοτήσεις από την ΕΕ. Το βάρος της βελτίωσης του ισοζυγίου μοιράζεται σε ολόκληρη την κυβέρνηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πέφτει στις πλάτες δύο υπουργών. Της κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία χειρίζεται τα θέματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και των επενδύσεων και στον κ. Π.Γερουλάνο , ο οποίος χειρίζεται τα θέματα του τουρισμού. Οι δύο υπουργοί πρέπει άμεσα να φέρουν αποτέλεσμα. Η μεν κυρία Κατσέλη πρέπει να επιταχύνει τις απορροφήσεις κονδυλίων και να τις κατευθύνει σε επενδύσεις, ο δε κ. Γερουλάνος πρέπει να φροντίσει να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, ώστε να αυξηθούν τα τουριστικά έσοδα. Αν αυτοί οι δύο υπουργοί πετύχουν αρχικά να μειώσουν το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, η οικονομία αυτομάτως θα πάρει μια μεγάλη ανάσα. Αν στη συνέχεια καταφέρουν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και να αυξήσουν την πληρότητα των ξενοδοχείων μας σε τέσσερις ή έξι μήνες, από δύο που είναι σήμερα, η ελληνική οικονομία θα έχει πραγματικά διασωθεί και θα έχει αποκτήσει μια ισχυρή βάση για διαρκή ανάπτυξη. Και για να πετύχουν χρειάζεται να εφαρμόσουν πρακτικές και αμέσου αποτελέσματος λύσεις- και να μην περιοριστούν σε μακροχρόνιες στρατηγικές. Το πρόβλημα του ισοζυγίου είναι επείγον.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk