Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές

Περιοριστικά στο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου στη γερμανική οικονομία λειτουργεί το ανατιμημένο ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας περιορίστηκε ελαφρά σε μηνιαία βάση έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες αυξητικής πορείας, ενώ παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 10,6 δισ. ευρώ από 12,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 14,1 δισ.

Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές | tovima.gr

Περιοριστικά στο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου στη γερμανική οικονομία λειτουργεί το ανατιμημένο ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας περιορίστηκε ελαφρά σε μηνιαία βάση έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες αυξητικής πορείας, ενώ παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 10,6 δισ. ευρώ από 12,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 14,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2008. Την εξεταζόμενη περίοδο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση (-20,3% σε ετήσια βάση), ύστερα από αύξησή τους κατά 1,7% τον Ιούλιο και κατά 6,1% τον Ιούνιο. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1%, μετά από αύξησή τους κατά 0,1% τον Ιούλιο και κατά 5,9% τον Ιούνιο. Πάντως, σε ετήσια βάση οι εισαγωγές ήταν επίσης σημαντικά μειωμένες κατά 19,4%.

Σωρευτικά, το πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 80,0 δισ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2009 έναντι 129,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με πτώση των εξαγωγών κατά 22,3% σε ετήσια βάση και των εισαγωγών κατά 18,5%. Σύμφωνα με ανάλυση της Αlpha Βank, η μείωση των εξαγωγών σε μηνιαία βάση οφείλεται και στην ανατιμητική τάση του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων και κυρίως του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,48. Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να στηρίζεται στον εξωτερικό της τομέα για την ανάκαμψη της οικονομίας της, παρά τις εκτιμώμενες θετικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Η ανατιμητική πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και η εξάντληση των προγραμμάτων ενίσχυσης της ζήτησης στις χώρες εισαγωγής των γερμανικών προϊόντων αναμένεται να έχουν επίπτωση στις εξαγωγές. Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,8% το 2009 και κατά 1,0% το 2010, μπορεί να στηριχθεί μόνο στην εγχώρια ζήτηση, με θετική αύξηση και των εισαγωγών και με επίπτωση των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk