Σε υποχώρηση ο τουρισμός παγκοσμίως

Μειωμένη περίπου κατά 5% θα είναι η τουριστική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο την εφετινή χρονιά, με την ανάκαμψη το 2010 να είναι «περιπετειώδης», δήλωσε χθες στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι, κατά την πρώτη ημέρα του 8ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο κ. Ριφάι υπενθύμισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο τουρισμός έχει περάσει πολλές κρίσεις, τις οποίες όχι μόνο αντιμετώπισε αποτελεσματικά, αλλά εξήλθε δυνατότερος από αυτές.

Μειωμένη περίπου κατά 5% θα είναι η τουριστική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο την εφετινή χρονιά, με την ανάκαμψη το 2010 να είναι «περιπετειώδης», δήλωσε χθες στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι, κατά την πρώτη ημέρα του 8ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο κ. Ριφάι υπενθύμισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο τουρισμός έχει περάσει πολλές κρίσεις, τις οποίες όχι μόνο αντιμετώπισε αποτελεσματικά, αλλά εξήλθε δυνατότερος από αυτές. Σημείωσε ωστόσο ότι αν και οι μακροχρόνιες προοπτικές τού παγκόσμιου τουρισμού παραμένουν θετικές, για το άμεσο μέλλον πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που αποβλέπει κυρίως στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με προϋπόθεση την εξασφάλιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο καταλύτης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, επισήμανε ο κ. Ριφάι, ενώ υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας ως ατμομηχανή της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες από πάρα πολλές κυβερνήσεις. Στην πρόσφατη γενική του συνέλευση και με αφορμή την κρίση, ο ΠΟΤ παρουσίασε τον «Οδικό χάρτη προς την ανάκαμψη» (Roadmap to Recovery), ο οποίος έγινε αποδεκτός από 140 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Κύριος σκοπός του «οδικού χάρτη» είναι να δείξει στους πολιτικούς ηγέτες το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη μετεξέλιξη προς την πράσινη οικονομία.

Το 8ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ ολοκληρώνεται σήμερα με παρεμβάσεις διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό (dr. Ghassan Αidi πρόεδρος Ιnternational Ηotel & Restaurant Αssociation, κ. Κoray Υetik γενικός γραμματέας Τurkish Τourism Ιnvestors Αssociation, κ. Γ. Πανταζής αντιπρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, κυρία Ηala el Κhatib γενική γραμματέας Εgyptian Ηotel Αssociation και κ. Josi Luνs Ζoreda, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Εxceltur, Ισπανία). Επίσης, για το θέμα «Σχέσεις τουριστικού τομέα και χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεργασία στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας», παρεμβάσεις θα κάνουν οι κκ. Ν. Καραμούζης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εurobank ΕFG, Θ. Πανταλάκης αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και Αλ. Τουρκολιάς γενικός διευθυντής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

* Εξάλλου, την ανάγκη «αναχαίτισης» των αρνητικών εξελίξεων στην τουριστική ζήτηση της χώρας κατά το 2010, με τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης, αλλά και με τη βελτίωση του προσφερόμενου συνολικού προϊόντος, κυρίως στις δημόσιες υποδομές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Φωκάς με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους συλλογικούς φορείς του τομέα. «Ο τουρισμός δεν μπορεί να αναμένει τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών συγχώνευσης των υπουργείων», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, προσθέτοντας ότι η χώρα υφίσταται τις συνέπειες μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης «και οδεύει προς μια δύσκολη νέα τουριστική περίοδο, εκείνη του 2010». Σημείωσε επίσης ότι όσα εξαγγέλθηκαν στη Βουλή αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές για τον τουρισμό (ποιότητα, προστασία περιβάλλοντος, έμφαση στις θεματικές μορφές και δωδεκάμηνος τουρισμός), είναι γενικά αποδεκτά από τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα και «αποτελούν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνοντας ότι προϋποθέτουν «σχεδιασμό, συστηματική υλοποίηση δράσεων και επαρκή χρηματοδότηση».

Συρρικνωμένες ταξιδιωτικές δαπάνες
Μειωμένες κατά 13,2% είναι οι ταξιδιωτικές δαπάνες από μη κατοίκους στη χώρα το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αφού σε απόλυτους αριθμούς οι εισπράξεις υπολογίζονται στα 7.545.2 εκατ. ευρώ το 2009 έναντι 8.695,9 εκατ. ευρώ το 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, μειωμένες είναι και οι δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος κατά 5%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να περιοριστούν κατά 1.063 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο η πτώση στις ταξιδιωτικές δαπάνες από μη κατοίκους έφθασε το 10,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ενώ αντιθέτως οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 9,7%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk