Νέα δυναμική στη Wall Street

Νέα δυναμική έδωσαν στο ήδη ισχυρό ράλι της Wall Street τα θεαματικά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο. Οι νέες ανακοινώσεις υψηλότερων κερδών από αυτά που είχαν προβλέψει οι αναλυτές και οι θετικότερες των αναμενομένων μελλοντικές εκτιμήσεις από μια πλειάδα επιχειρήσεων ερμηνεύτηκαν ως περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και προκάλεσαν αγοραστικό πυρετό των αμερικανικών μετοχών. Ο δείκτης Dow Jones είχε εκτιναχθεί πάνω από τις 10.

Νέα δυναμική έδωσαν στο ήδη ισχυρό ράλι της Wall Street τα θεαματικά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο. Οι νέες ανακοινώσεις υψηλότερων κερδών από αυτά που είχαν προβλέψει οι αναλυτές και οι θετικότερες των αναμενομένων μελλοντικές εκτιμήσεις από μια πλειάδα επιχειρήσεων ερμηνεύτηκαν ως περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και προκάλεσαν αγοραστικό πυρετό των αμερικανικών μετοχών. Ο δείκτης Dow Jones είχε εκτιναχθεί πάνω από τις 10.100 μονάδες και είχε περαιτέρω έντονες ανοδικές τάσεις περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.

Κέρδη γύρω στο 1% κατέγραφαν και οι άλλες δύο κύριες αμερικανικές αγορές, του Sandard & Ρoor΄s 500 και του Νasdaq. Το ράλι της Wall Street και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων- το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 1,76%, 1,90% και 1,69% αντίστοιχα- έπληξε το δολάριο. Το ευρώ άλλαζε χέρια γύρω στα 1,4970 δολάρια, η τιμή του πετρελαίου είχε πλησιάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του χρυσού τα 1.060 δολάρια την ουγκιά.

Η χθεσινή πυρετώδης αγοραστική ζήτηση από τους επενδυτές είναι δικαιολογημένη διότι τα θετικότερα των αναμενομένων αποτελέσματα περιλαμβάνουν μια ευρύτατη γκάμα επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι τρεις στις τέσσερις αμερικανικές εταιρείες έχουν ως σήμερα ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών ως προς τα κέρδη τους στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Χθες η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών εξαρτημάτων Εaton ανακοίνωσε ότι υπάρχει βελτίωση σε αγορές«κλειδιά» και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της ως προς τους ρυθμούς των ετήσιων κερδών της. Επίσης η εκδότρια εφημερίδων Gannet κατάφερε να καταγράψει κέρδη παρά την κάθετη πτώση των εσόδων της και η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Ηasbro ανακοίνωσε αύξηση του εισοδήματος λόγω της μείωσης κόστους. Υπάρχουν επιπλέον υψηλές προσδοκίες ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν μετά το κλείσιμο της αγοράς οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας Αpple και Τexas Ιnstruments θα είναι εξίσου εντυπωσιακά όπως αυτά που ανακοίνωσαν η Google και η Ιntel την εβδομάδα που πέρασε.

Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή θορυβήθηκαν οι επενδυτές από ορισμένα απογοητευτικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα, όπως της Βank of Αmerica και της Citigroup, διότι έδειξαν ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν τεράστια προβλήματα με τα χρέη τους με συνέπεια τα απλήρωτα δάνειά τους να αυξάνονται, προκαλώντας νέες ζημιές στις αμερικανικές τράπεζες. Επισημαίνεται ότι για να υποστηριχθεί ένα περαιτέρω ράλι στις αμερικανικές αγορές, όπως επίσης και στις ευρωπαϊκές, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μπορεί η ύφεση τεχνικά να οδηγείται στο τέλος της, όμως 15 εκατ. πολίτες είναι ακόμη άνεργοι στις ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία έφθασε στο 9,8% τον Σεπτέμβριο. Η αγορά κατοικίας δείχνει ενδείξεις σταθεροποίησης, όμως η αυξανόμενη ανεργία θα δημιουργήσει νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Επίσης η στασιμότητα του εισοδήματος μαζί με την ανεργία θα ενισχύσουν τους ρυθμούς αθέτησης πληρωμών στις πιστωτικές κάρτες από τους καταναλωτές. Σημειωτέον ότι οι ζημιές από τις πιστωτικές κάρτες είχαν ανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ του 10,44% τον Ιούνιο. Η αρχική οξεία τραπεζική κρίση μπορεί να έχει περάσει, αλλά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Βank of Αmerica και της Citigroup έδειξαν ότι παραμονεύει ο κίνδυνος για μια χρόνια, παραδοσιακού τύπου κρίση, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι πολίτες οι οποίοι δεν ξεπληρώνουν τα δάνειά τους και οι επιχειρηματίες που βυθίζονται στις ζημιές κ.ά.

Αλλά η δυσκολότερη στιγμή για τις τράπεζες θα έλθει όταν ανατραπεί το ιδιαίτερα φιλικό για αυτές περιβάλλον που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, εκτιμούν οι ειδικοί. Τώρα όμως που το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σταθεί στα πόδια του, η μεταρρύθμιση των εποπτικών κανονισμών είναι θέμα χρόνου, ενώ οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν να διατηρούν υψηλότερα κεφάλαια ως ασπίδα σε περιπτώσεις ύφεσης. Ηδη στο Κογκρέσο συζητιούνται οι προτάσεις Ομπάμα που αφορούν την πλήρη αναθεώρηση του εποπτικού συστήματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk