Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τον Αύγουστο

Σημαντική πτώση καταγράφει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο οκτάμηνο του 2009, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές και της πτώσης των ενεργειακών τιμών έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στον αντίποδα, επιβαρυντικά στο έλλειμμα λειτουργεί η υποχώρηση των τουριστικών εσόδων και του τζίρου από τη ναυτιλία, λόγω της κρίσης που πλήττει τους δύο κλάδους. Αναλυτικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 5,06 δισ.

Σημαντική πτώση καταγράφει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο οκτάμηνο του 2009, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές και της πτώσης των ενεργειακών τιμών έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στον αντίποδα, επιβαρυντικά στο έλλειμμα λειτουργεί η υποχώρηση των τουριστικών εσόδων και του τζίρου από τη ναυτιλία, λόγω της κρίσης που πλήττει τους δύο κλάδους.

Αναλυτικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 5,06 δισ. ευρώ ή 23,2% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα της περασμένης χρονιάς και διαμορφώθηκε σε 16,77 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου καισε πολύ μικρότερο βαθμό- τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα όμως τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση. Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 9,46 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 5,36 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 3,18 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 920 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,94 δισ. ευρώ ή 25,3%, δηλαδή πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 17,4%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk