Γ. Προβόπουλος: Μέτρα SΟS για δημοσιονομική εξυγίανση

Αυστηρές συστάσεις για άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αναμένεται να διατυπώσει μέσω της Ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος θα την καταθέσει στη Βουλή σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης θα ζητεί από τη νέα κυβέρνηση τον περιορισμό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5% μέσα στη διετία 2010-2011, στόχος που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 12,5 δισ.

Γ. Προβόπουλος: Μέτρα SΟS για δημοσιονομική εξυγίανση | tovima.gr

Αυστηρές συστάσεις για άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αναμένεται να διατυπώσει μέσω της Ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο οποίος θα την καταθέσει στη Βουλή σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης θα ζητεί από τη νέα κυβέρνηση τον περιορισμό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5% μέσα στη διετία 2010-2011, στόχος που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ ή 6,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η συνταγή του κ. Προβόπουλου περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης του Δημοσίου και της φοροδιαφυγής, ενώ στηρίζεται λιγότερο στα πρόσθετα φορολογικά μέτρα. Επιπλέον, θα επαναλαμβάνεται η ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη διατήρηση των ελλειμμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η κρίση ανέδειξε τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που ορίζονται από τα δίδυμα ελλείμματα, δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και από το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι το 2009 η υποχώρηση του ΑΕΠ μπορεί να προσεγγίσει και να ξεπεράσει το 1%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk