Διάλογος για τη σύμβαση ΟΛΠ – Cosco

Ως και χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί σε τι ακριβώς συνίσταται αυτός ο περιβόητος διάλογος επί της σύμβασης παραχώρησης που πρότεινε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και αποδέχθηκαν οι Κινέζοι της Cosco αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή οι συνδικαλιστές θα καταθέσουν μνημόνιο με τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης και κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να επανεξετασθούν, πλην όμως ως και χθες το μεσημέρι τέτοιο μνημόνιο δεν είχε φτάσει ούτε στο υπουργικό γραφείο, αλλά ούτε και στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ κ.

Ως και χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί σε τι ακριβώς συνίσταται αυτός ο περιβόητος διάλογος επί της σύμβασης παραχώρησης που πρότεινε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και αποδέχθηκαν οι Κινέζοι της Cosco αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή οι συνδικαλιστές θα καταθέσουν μνημόνιο με τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης και κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να επανεξετασθούν, πλην όμως ως και χθες το μεσημέρι τέτοιο μνημόνιο δεν είχε φτάσει ούτε στο υπουργικό γραφείο, αλλά ούτε και στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΠ ΑΕ κ. Ν. Αναστασόπουλου, ο οποίος υπέβαλε μεν την παραίτησή του και γραπτώς προς την κυρία Κατσέλη, αλλά ουδείς τον είχε ενημερώσει ως και χθες αν είναι παραιτημένος ή όχι.

Ακόμη και χθες όμως οι εργαζόμενοι παρουσίαζαν διαρκώς προβλήματα στην υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί το περασμένο Σάββατο καθώς αρνήθηκαν να τυπώνουν τιμολόγια τα οποία ναι μεν ανήκαν στον ΟΛΠ, πλην όμως είχαν πάνω τυπωμένο και το λογότυπο της ΣΕΠ, ζητώντας να αλλάξει όλο το μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης τιμολογίων ώστε να αφαιρεθεί το όνομα της εταιρείας της Cosco.

Ετσι όλη η ημέρα χθες αναλώθηκε στην αλλαγή των μηχανογραφημένων τιμολογίων ώστε να μη θιγεί η τρωθείσα υπερηφάνεια των λιμενεργατών από ένα τιμολόγιο που εκτός από ΟΛΠ έγραφε και ΣΕΠ.

Το περιστατικό αυτό όμως είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο τέρμιναλ του Πειραιά αναφορικά με την Cosco και το κλίμα αυτό είναι λογικό, όπως αναφέρουν παρατηρητές της αγοράς, να προκαλεί ερωτηματικά για το τι θα ακολουθήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου.

Επίσης, προς διερεύνηση παραμένει το τι ακριβώς θα συζητήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με τη ΣΕΠ ως προς το κομμάτι που αφορά την αναθεώρηση τμημάτων της σύμβασης παραχώρησης, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμη σε ποια κομμάτια της σύμβασης συνίσταται αυτή η αναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα θέμα που θα συζητηθεί και το οποίο έχουν θέσει και οι εργαζόμενοι είναι το φορολογικό καθεστώς της σύμβασης. Η Cosco σύμφωνα με ενδείξεις εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αυτό το τμήμα της σύμβασης, θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι για να υπάρξει ευτυχής κατάληξη σε αυτή τη συζήτηση (των φορολογικών θεμάτων) θα ζητήσει ανταλλάγματα και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι είδους.

Στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων όμως που προηγήθηκαν της λύσης των απεργιακών κινητοποιήσεων ετέθησαν εκ μέρους των εκπροσώπων των εργαζομένων και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα μισθολογικά θέματά τους υπό το νέο καθεστώς, όποιο και αν τελικά είναι αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κατσέλη δέχθηκε να συζητήσει μισθολογικά θέματα, όπως δέχθηκε και να συζητήσει βελτίωση των προϋποθέσεων εθελουσίας εξόδου ώστε να καλυφθούν και εργαζόμενοι που έχαναν την εθελουσία εξαιτίας των σφικτών χρονικών ορίων που θέτει η υφιστάμενη απόφαση για την οποία αξίζει να αναφερθεί πως υπολείπονται νομοθετικά μέτρα προκειμένου να ενεργοποιηθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk