Βιβλίο και βίντεο ίσον… vook

Μετά τις εφημερίδες και τα περιοδικά, το βιβλίο μπαίνει κι αυτό με τη σειρά του στην εποχή των ψηφιακών πολυμέσων, ενσωματώνοντας στις σελίδες του βίντεο και ήχο. Δύο νέες πρωτοβουλίες, μια γαλλική και μια αμερικανική, παρουσιάστηκαν προσφάτως, φιλοδοξώντας να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε. Η πιο εντυπωσιακή ανήκει στον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Λέγεται vook (από τις λέξεις video+book) και συνδυάζει το παραδοσιακό βιβλίο με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα, σε ένα εντελώς καινούργιο προϊόν.

Μετά τις εφημερίδες και τα περιοδικά, το βιβλίο μπαίνει κι αυτό με τη σειρά του στην εποχή των ψηφιακών πολυμέσων, ενσωματώνοντας στις σελίδες του βίντεο και ήχο. Δύο νέες πρωτοβουλίες, μια γαλλική και μια αμερικανική, παρουσιάστηκαν προσφάτως, φιλοδοξώντας να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

Η πιο εντυπωσιακή ανήκει στον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Λέγεται vook (από τις λέξεις video+book) και συνδυάζει το παραδοσιακό βιβλίο με τα νέα ηλεκτρονικά μέσα, σε ένα εντελώς καινούργιο προϊόν. «Πρόκειται για ένα νέο είδος. Δεν είναι ούτε ηλεκτρονικό βιβλίο, αλλά ούτε και βιντεοταινία·είναι συγκερασμός αυτών των δύο» τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Εl Ρais» ο Μπράντλεϊ Ινμαν, πρόεδρος της εταιρείας Vook και εμπνευστής της όλης ιδέας. Η νέα υπηρεσία «σπάζει» για πρώτη φορά τους τεχνικούς περιορισμούς των ως τώρα γνωστών ηλεκτρονικών βιβλίων που δεν επέτρεπαν την προβολή βίντεο. Θα διατίθεται μέσω τηλεφωνικών συσκευών νέας γενιάς, όπως το iΡhone, ή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στόχος του νέου αυτού είδους δεν είναι η μετάδοση βίντεο για την προώθηση των μυθιστορημάτων, αλλά η διεύρυνση της εμπειρίας της ανάγνωσης με έναν τρόπο ο οποίος, όπως δηλώνουν στον Simon & Schuster, «υποστηρίζει την πλοκή και ενισχύει την αίσθηση του τόπου», εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες της τεχνολογίας. «Οι ταινίες είναι ενσωματωμένες στο κείμενο», διευκρινίζει ο κ. Ινμαν. «Ενώ διαβάζετε, εμφανίζεται ένα βίντεο και μόλις το ανοίγετε καταλαμβάνει όλη την οθόνη».

Τα πρώτα τέσσερα vooks κυκλοφόρησαν στην τιμή των 7 δολαρίων (4,80 ευρώ) το ένα, από τη σειρά Αtria του Simon & Schuster, καλύπτοντας διαφορετικά είδη. «Θελήσαμε να το δοκιμάσουμε με μυθιστορήματα, αλλά και με μη λογοτεχνικά βιβλία» δήλωσε η Τζούντιθ Κερ, διευθύντρια της Αtria. «Στη δεύτερη κατηγορία η ανταπόκριση είναι τεράστια».

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το « Ρromises», το νέο αισθηματικό μυθιστόρημα της Τζουντ Ντέβερο. Το συγκεκριμένο vook περιλαμβάνει 131 σελίδες συμβατικού κειμένου και 17 βίντεο, διάρκειας περίπου 2 λεπτών το καθένα. «Οποιος δεν βλέπει τα βίντεο χάνει ένα πολύ σημαντικό μέρος, γιατί η πλοκή προχωρεί σε ένα βαθμό χάρη σε αυτά» εξηγεί η κυρία Κερ, η οποία προσθέτει ότι η νέα πρωτοβουλία θα θεωρηθεί επιτυχημένη από τη στιγμή που θα ξεπεράσει τα 5.000

«κατεβάσματα».

Α πό την πλευρά του, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Robert Laffont, σε συνεργασία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Οrange, εγκαινίασε το «υπερβιβλίο». Η αρχή της εν λόγω εκδοτικής πρωτοβουλίας γίνεται με το «Le sens des choses», ένα βιβλίο γραμμένο από τον Ζακ Αταλί σε συνεργασία με 32 γνωστούς συγγραφείς και προσωπικότητες, όπως οι Ερίκ Ορσενά, Φιλίπ Σολέρ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Κυκλοφορεί στην «παραδοσιακή» έντυπη μορφή στην τιμή των 21 ευρώ, αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι εμπνευστές του, εγκαινιάζει μια νέα σχέση της ανάγνωσης «off» και «online», λειτουργώντας σαν «τηλεκοντρόλ».

Στις σελίδες του βιβλίου, σε διάφορα σημεία του κειμένου, παρεμβάλλονται 83 ραβδοκώδικες, οι οποίοι προσφέρουν πρόσβαση, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και ενός ειδικά διαμορφωμένου δικτυακού τόπου, σε επιπλέον πληροφορίες με τη μορφή βίντεο και ήχου. Αυτή η υπηρεσία «υπερπεριεχομένου» θα προσφέρεται για έξι μήνες δωρεάν στους αγοραστές του «παραδοσιακού» βιβλίου σε μια δοκιμαστική φάση, όπως ανακοίνωσε ο Λεονέλο Μπραντολίνι, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού εκδοτικού οίκου. Ο τρόπος με τον οποίο θα χρεώνεται η παροχή αυτή στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του κοινού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk