Σύμφωνα με ετήσια έκθεση

Δημοσιογράφοι Xωρίς Σύνορα: Περιορίστηκε στην Ευρώπη η ελευθερία του Τύπου

Στην ετήσια έκθεσή της η RSF τονίζει ότι τα δικαιώματα των δημοσιογράφων περιορίστηκαν το 2009και κάνει μάλιστα αναφορά σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες

Την ώρα που η εκλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε σε μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, «τα δικαιώματα των δημοσιογράφων περιορίστηκαν» το 2009, καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
(RSF). Η οργάνωση έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι δυσάρεστο να βλέπει κανείς ευρωπαϊκές δημοκρατίες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Σλοβακία να υποχωρούν σταθερά κάθε χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ.

«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει το παράδειγμα όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες. Πώς μπορεί κανείς να καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό εάν δεν έχει άμεμπτη συμπεριφορά στο εσωτερικό;», αναρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής της RSF.

Στον όγδοο ετήσιο διεθνή κατάλογό της RSF για την ελευθερία του Τύπου, η Γαλλία βρέθηκε στην 43η θέση -πέφτοντας κατά οκτώ θέσεις-, ενώ η Σλοβακία έπεσε 37 θέσεις στην 44η θέση και η Ιταλία πέντε, φθάνοντας την 49η.

Με βάση την παγκόσμια κατάταξη του 2009 της RSF, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε σε σημαντικό περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στο Ισραήλ.

Η ελευθερία του Τύπου περιορίστηκε ακόμα περισσότερο τους τελευταίους 12 μήνες στο Ισραήλ, το οποίο υποχώρησε στον κατάλογο κατά 47 θέσεις φθάνοντας στην 93ή, πίσω από το Κουβέιτ (60ή), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (86η) και τον Λίβανο (61η).

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ από την 40ή θέση που κατείχαν το 2008, το 2009 βρέθηκαν στην 20ή θέση, κάτι που φαίνεται πως οφείλεται εν μέρει στην παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Χώρες στις οποίες βελτιώθηκε η ελευθεροτυπία την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008 ως τις 31 Αυγούστου του 2009 είναι η Γκάνα (27η θέση), η Ουρουγουάη (29η), το Μάλι (30ή) και η Νότια Αφρική (33ή).

Οι πρώτες πέντε χώρες στον κατάλογο της RSF είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk