Πτώση λόγω ζήτησης

Στα 16,7 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στα 16,771 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009, από 21,83 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα 16,771 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009, από 21,83 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών περιορίστηκε κατά 23,4%, στα 16,7 δισ. ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα όμως, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 9.460 δισ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 5.363 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 3.177 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 920 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6.941 δισ. ευρώ ή 25,3%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1.578 δισ. ευρώ ή 17,4%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 3.655 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον τουρισμό κατέγραψαν μείωση κατά 14% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά (κατά 31,3%), με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 2.430 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη σημείωσαν πτώση λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 1.080 δις ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των αντίστοιχων πληρωμών. Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1.534 δισ. ευρώ, έναντι 2.973 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 2.280 δις. ευρώ (έναντι 2.750 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008), ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε τα 548 εκατ. ευρώ (έναντι 1.748 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008).

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 21,1 δισεκ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από μη κατοίκους (ύψους 29,5 δισεκ. ευρώ), ενώ παρατηρήθηκε εκροή κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 7,4 δισεκ. ευρώ) και δευτερευόντως λόγω της αύξησης (κατά 1,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων Ελλάδος σε μετοχές του εξωτερικού.

Τέλος, στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εκροή ύψους 6,8 δισεκ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 13,2 δισεκ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση (εισροή) των αντίστοιχων τοποθετήσεων στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού (κατά 2,0 δισεκ. ευρώ) καθώς και από την εισροή ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ για την χορήγηση από μη κατοίκους δανείων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk