Κρίσιμες συναντήσειςτου κ. Γ. Παπακωνσταντίνουστο Λουξεμβούργο

Κρίσιμες συναντήσειςτου κ. Γ. Παπακωνσταντίνουστο Λουξεμβούργο | tovima.gr

Το ντεμπούτο του κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να συναντηθεί πριν την συνεδρίαση του Εurogroup με τον κ. Αλμούνια και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ με αντικείμενο την ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λαβει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Από το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων εκτιμάται οτι θα καθοριστούν η ένταση και το βάθος των μέτρων για την επόμενη διετία 2010-2011.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, αναχώρησαν σήμερα για το Λουξεμβούργο, όπου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

Η ημερήσια διάταξη του Ecofin είναι:

A.

1. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία σήμερα ονομάζονται Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, εκπονούνται για την Ευρώπη από τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB). Η υιοθέτηση και χρήση τους στοχεύει στην εναρμόνιση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών που παρουσιάζουν οι εταιρίες στις οποίες εφαρμόζονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο διαφάνειας και συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων και ως εκ τούτου η αποτελεσματική λειτουργία των κεφαλαιαγορών της Κοινότητας και της εσωτερικής αγοράς.

2. Οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση

Οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14/9/2009) αναδεικνύουν σημάδια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι θετικές ενδείξεις υποδεικνύουν και την αρχή μιας σταθερής ανάκαμψης.
Ως προς τη χρηματοπιστωτική κατάσταση υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση προσεγγίζει το χαμηλότερο σημείο της και αρχίζει πλέον η ανάκαμψη.


Β.

1. Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20 στις 6-7 Νοεμβρίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο έχει και την προεδρία της Ομάδας G20 ως το τέλος του έτους) έχει διοργανώσει Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών της Ομάδας G20, στις 6-7 Νοεμβρίου 2009 στο St Andrews, στην Σκωτία.

2. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 29-30 Οκτωβρίου

Σε συνέχεια της συζήτησης στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Γκέτεμποργκ, το Συμβούλιο ECOFIN της 20ης Οκτωβρίου αναμένεται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων αναφορικά με τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στο δημοσιονομικό μέρος, ενώ θα συζητηθούν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και η χρηματοπιστωτική εποπτεία.

3. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Ειδικότερα, θα συζητηθούν τα θέματα του κανονισμού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και της μακρο-προληπτικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ε.Ε., καθώς και η απόφαση του Συμβουλίου για την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

4. Ενίσχυση των διακανονισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε.

Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN αναμένεται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καθώς και τον αναθεωρημένο χάρτη πορείας του ECOFIN, σε συνέχεια των συζητήσεων στην Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Γκέτεμποργκ.

5. Φορολογία: Συμφωνίες καταπολέμησης της απάτης με τρίτες χώρες:

Η Επιτροπή κατέληξε σε σχέδιο συμφωνίας των κρατών-μελών της ΕΕ με το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, η οποία αφορά την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των δημοσιονομικών συμφερόντων των συμβαλλόμενων μερών και την εξασφάλιση της ανταλλαγής των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα.
Η Επιτροπή έχει εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων που αφορούν στην σύναψη συμφωνιών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.


Γ.

1. ΕΤΕπ: Μηχανισμός για τους Ανατολικούς Εταίρους (Eastern Partners Facility)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, της διευκόλυνσης για τους εταίρους στην Ανατολική Ευρώπη (Eastern Partners Facility), που σκοπό θα έχει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στις χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς ανατολάς.

2. Στήριξη της Ε.Ε. στα ισοζύγια πληρωμών της Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Λετονίας

Στο Συμβούλιο ECOFIN στις 20 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση των προγραμμάτων στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών τους. Η δυνατότητα στήριξης των ισοζυγίων πληρωμών των κρατών της Ε.Ε. που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ παρέχεται με τον Κανονισμό 332/2002.

3. Συντονισμός σε επίπεδο Ε.Ε. και G20

Σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk