Αίτημα επαναπατρισμού

Την επιστροφή της Νεφερτίτης ζητά η Αίγυπτος από τη Γερμανία

Την ώρα που οι Βερολινέζοι σχημάτιζαν ουρές για να θαυμάσουν τη Νεφερτίτη στο Νέο Μουσείο (Neues Museum) της γερμανικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωνε ότι θα εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η προτομή βρέθηκε στη Γερμανία, ζητώντας εμμέσως την επιστροφή της.

Την ώρα που οι Βερολινέζοι σχημάτιζαν ουρές για να θαυμάσουν την προτομή της Νεφερτίτης στο Νέο Μουσείο (Neues Museun) της γερμανικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωνε ότι θα εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η προτομή βρέθηκε στη Γερμανία, ζητώντας εμμέσως την επιστροφή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» της Νέας Υόρκης, ο υπεύθυνος αρχαιοτήτων της κυβέρνησης της Αιγύπτου, κ. Ζαχί Χαουάς, δήλωσε σε Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας, ότι η προτομή ανήκει στη χώρα του.

«Η Αίγυπτος θα κάνει έρευνα για το πώς βρέθηκε στη Γερμανία. Αν διαπιστωθεί ότι βγήκε από την Αίγυπτο παράνομα -όπως εγώ πιστεύω- τότε θα ζητήσουμε επισήμως την επιστροφή της» τόνισε.

Η προτομή της Νεφερτίτης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο Neues Museum πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Μουσείο χτίστηκε μεταξύ 1843 και 1855, αλλά έκλεισε με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βερολίνου, ο ίδιος ο Χίτλερ διέταξε τη μεταφορά της σε ένα ορυχείο της Θουριγγίας προκειμένου να μην καταστραφεί.

Το Μουσείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του πριν από λίγες ημέρες, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του υπό τον Βρετανό αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk