Σε φιάσκο εξελίσσεται η επιχείρηση «ανασύστασης» της ΕΦΕΕ, αφού οι παρατάξεις δεν συμφωνούν στο ποιοι θα είναι οι σύνεδροι

Ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕΔεν γεννήθηκε ποτέ (επίσημα), δυσκολεύεται και να αναστηθεί

Μια οργάνωση-«φάντασμα», με δύο καταστατικά τα οποία ποτέ δεν επικυρώθηκαν από Πρωτοδικείο, η ιστορία της οποίας, προχωρώντας παράλληλα με την εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος στη χώρα, είναι γεμάτη εντάσεις, διασπάσεις, αποχωρήσεις και εσωτερικές ανακατατάξεις. Ως την «ταφόπλακα» της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο επεισόδιο στην πολυτάραχη ιστορία της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) άρχισε να γράφεται την περασμένη Δευτέρα και μέσα σε πέντε ημέρες εξάντλησε τα.

Μια οργάνωση-«φάντασμα», με δύο καταστατικά τα οποία ποτέ δεν επικυρώθηκαν από Πρωτοδικείο, η ιστορία της οποίας, προχωρώντας παράλληλα με την εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος στη χώρα, είναι γεμάτη εντάσεις, διασπάσεις, αποχωρήσεις και εσωτερικές ανακατατάξεις. Ως την «ταφόπλακα» της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο επεισόδιο στην πολυτάραχη ιστορία της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) άρχισε να γράφεται την περασμένη Δευτέρα και μέσα σε πέντε ημέρες εξάντλησε τα… όριά του.

Αδιέξοδο ή κινήσεις τακτικής την ύστατη στιγμή; Η κατ΄ αρχάς συμφωνία των φοιτητικών παρατάξεων- πλην των… Λακεδαιμονίων της ΕΑΑΚ, της φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράςνα προχωρήσουν σχεδόν έπειτα από μία 15ετία στην επανασύσταση της ΕΦΕΕ, μοιάζει εύθραυστη και συναντά ως εμπόδια την αδυναμία συνολικής επικύρωσης των αποτελεσμάτων των τελευταίων φοιτητικών εκλογών, αλλά και την παρελκυστική στάση όλων αναφορικά με το πλαίσιο διεξαγωγής του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, το οποίο, κατά τα λοιπά, έχει προγραμματιστεί για τις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου.

Οι δύο μεγάλες παρατάξεις – ΔΑΠ (ΝΔ) και ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ)- αμφισβητούν η μία της άλλης τα αποτελέσματα, ευνοϊκά ή νικηφόρα, ενώ ΠΚΣ (ΚΚΕ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) ζητούν Πανσπουδαστικό Συνέδριο με πολιτικό περιεχόμενο και συζήτηση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Ανώτατης Παιδείας, ώστε να αποκρυσταλλωθούν και οι συσχετισμοί και οι αποκλίνουσες απόψεις στο φοιτητικό κίνημα. Η ΕΑΑΚ διαφοροποιείται, υποστηρίζοντας ότι κανένα Πανσπουδαστικό δεν υποκαθιστά τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν, επικροτώντας ή απορρίπτοντας συνάμα τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ήταν φυσικό, η σύσκεψη των εκπροσώπων της κάθε παράταξης, το πρωί της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της «Ιριδας» στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, κατέληξε έπειτα από τρεις ώρες σε αδιέξοδο. Η ΠΑΣΠ προσήλθε με ογκώδη φάκελο αποτελεσμάτων, στα οποία περίοπτη θέση είχαν εκείνα που, όπως υποστηρίζουν και οι αριστερές παρατάξεις, προέκυψαν από ευρεία νοθεία της ΔΑΠ. Από την πλευρά τους οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, δείχνοντας προς την πλευρά της ΕΑΑΚ, προέβαλαν το επιχείρημα ότι «επί της ουσίας συζήτηση με φωνασκίες, απαξιωτικά συνθήματα και φραστικές απειλές δεν μπορεί να διεξαχθεί» και αρνήθηκαν να καταθέσουν προς συζήτηση και εξέταση τον δικό τους φάκελο αποτελεσμάτων. Η νέα σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματισθεί για το βράδυ της Παρασκευής, διαλύθηκε προτού ξεκινήσει όταν φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επιτέθηκαν με γροθιές και τραυμάτισαν τον γραμματέα της ΔΑΠ κ. Γ. Παπαδομιχελάκη. Το έκρυθμο κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από την περασμένη Δευτέρα, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο αμφιθέατρο 6 της Νομικής Σχολής. Η οργάνωση της ΕΑΑΚ είχε κινητοποιήσει δεκάδες υποστηρικτές και μέλη της από πολλές Σχολές της Αθήνας προκειμένου, στη φοιτητική αργκό, «να σπάσουν τη διαδικασία», να μην επιτρέψουν δηλαδή στις υπόλοιπες παρατάξεις να καταλήξουν σε κάποια απόφαση. Την πρόσκληση για την άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων είχε απευθύνει η Πανσπουδαστική. Το μέλος μάλιστα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ κ. Νίκος Τσιμογιάννης φθάνοντας στο αμφιθέατρο 6, έφερε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο υπέβαλε προς συζήτηση στον εκπρόσωπο της ΠΑΣΠ κ. Μιχάλη Νικηφόρο, στον γραμματέα της ΔΑΠ και στον γραμματέα Σπουδάζουσας της Νεολαίας του ΣΥΝ κ. Νίκο Βαγδούτη . Η διαδικασία που ακολουθήθηκε μόνον «ήπια» συζήτηση δεν θύμιζε. Οταν τελικώς και παρά το πανδαιμόνιο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων κατέληξαν σε συμφωνία, μέλη της ΕΑΑΚ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το πρακτικό της συμφωνίας. Επικράτησε χάος. Το έγγραφο καταστράφηκε. Συντάχθηκε όμως ένα άλλο το οποίο υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων σε άλλη αίθουσα της Σχολής. Η έναρξη της διαδικασίας για την ανασύσταση της πολύπαθης ΕΦΕΕ χαιρετίστηκε από όλες τις παρατάξεις, οι οποίες έκτοτε διαφωνούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk