Από τις οδομαχίες των Ιουλιανών στις καρεκλομαχίες για το προεδρείο

Ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 η ΕΦΕΕ απονευρώνεται σταδιακά, λόγω των αγεφύρωτων, όπως αποδεικνύονται, διαφορών ανάμεσα στην ΠΑΣΠ, στην ΠΚΣ και στην ανατέλλουσα, πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ.

Από τις οδομαχίες  των Ιουλιανών  στις καρεκλομαχίες  για το προεδρείο | tovima.gr

Η ΕΦΕΕ συγκροτείται μετά το 4ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1963, κατόπιν συμφωνίας της Νεολαίας της Ενωσης Κέντρου (ΟΝΕΚ) και της Νεολαίας της ΕΔΑ ( ΝΕΔΑ). Το καταστατικό που κατατίθεται στο Πρωτοδικείο δεν επικυρώνεται, αλλά η ΕΦΕΕ δίνει δυναμικά το «παρών» στις διαδηλώσεις που ακολουθούν τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Συλλαμβάνονται δεκάδες φοιτητές, ανάμεσά τους ο πρώτος πρόεδρος της Ενωσης Γιάννης Τζαννετάκος. Το 1965, στις λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του Παλατιού και των αποστατών της Ενωσης Κέντρου, σκοτώνεται ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας. Μετά το απριλιανό πραξικόπημα των συνταγματαρχών, η ΕΦΕΕ διαλύεται.

Μεταπολιτευτικά, ξεκινά η ανασύστασή της. Διαμορφώνεται νέο καταστατικό το οποίο επίσης δεν επικυρώνεται ποτέ από το Πρωτοδικείο. Κορύφωση της δεύτερης αυτής περιόδου ύπαρξης της Ενωσης, είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νόμου 815/ 1979, που οδηγούν σε πλήρη αναδίπλωση την τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Πρόεδρος της ΕΦΕΕ εκείνη την εποχή- και τελευταίος ως σήμερα- είναι ο σημερινός Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Χρήστος Παπουτσής.

Ολόκληρη τη δεκαετία του 1980 η ΕΦΕΕ απονευρώνεται σταδιακά, λόγω των αγεφύρωτων, όπως αποδεικνύονται, διαφορών ανάμεσα στην ΠΑΣΠ, στην ΠΚΣ και στην ανατέλλουσα, πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ. Για οκτώ χρόνια το Πανσπουδαστικό καταλήγει πάντοτε σε ανελέητο- κατά κυριολεξία- καρεκλοπόλεμο, με αφορμή και τον… «πόλεμο για τις καρέκλες» του προεδρείου. Χαρακτηριστική της παρακμής είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στις αρχές του 1990, όταν το 17ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, που προκηρύσσεται το 1992, πραγματοποιείται τελικά τρία χρόνια αργότερα, το 1995, λόγω των συνεχών υπαναχωρήσεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ. Εκείνη τη χρονιά, συγκροτείται για τελευταία φορά Κεντρικό Συμβούλιο της Ενωσης, το οποίο όμως δεν καταλήγει σε ανάδειξη προεδρείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk