Στιγμιότυπα και παραλειπόμενα από τη σύνοδο της Βουλής

ΠΡΩΤΗ συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή και ήταν από τις λίγες φορές που στο καφενείο,στο εντευκτήριο αλλά και στο Περιστύλιο οι βουλευτές δεν ήταν παρόντες και τα τραπέζια ήταν άδεια.Η πλειοψηφία των βουλευτών και κυρίως τα επονομαζόμενα «πρωτάκια», όπως αποκαλούνται οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, είχαν σπεύσει να πιάσουν θέση στην αίθουσα και κατά κάποιον τρόπο να την κατοχυρώσουν.Ακόμη και οι υπουργοί προσήλθαν νωρίς για να καταλάβουν τα κυβερνητικά έδρανα,τα οποία είναι περιορισμένα.Βέβαια η κατάσταση ήταν διαφορετική αυτή τη φορά διότι και ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης είναι μικρότερος.Τα «πηγαδάκια» σχηματίσθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού και ήταν και πολλά και ενδιαφέροντα…

ΠΡΩΤΗ συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή και ήταν από τις λίγες φορές που στο καφενείο,στο εντευκτήριο αλλά και στο Περιστύλιο οι βουλευτές δεν ήταν παρόντες και τα τραπέζια ήταν άδεια.Η πλειοψηφία των βουλευτών και κυρίως τα επονομαζόμενα «πρωτάκια», όπως αποκαλούνται
οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, είχαν σπεύσει να πιάσουν θέση στην αίθουσα και κατά κάποιον τρόπο να την κατοχυρώσουν.Ακόμη και οι υπουργοί προσήλθαν νωρίς για να καταλάβουν τα κυβερνητικά έδρανα,τα οποία είναι περιορισμένα.Βέβαια η κατάσταση ήταν διαφορετική αυτή τη φορά διότι και ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης είναι μικρότερος.Τα «πηγαδάκια» σχηματίσθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού και ήταν και πολλά και ενδιαφέροντα…

«Προτείνω για Πρόεδρο τον κ. Παπούλια»
«Εχουμε μπροστά μας μια τετραετία που δεν είναι εύκολη, αλλά θέλουμε να είναι γόνιμη και δημιουργική για όλους τους Ελληνες» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθμό» την επικείμενη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Επαναλαμβάνοντας ότι πρόταση της πλειοψηφίας είναι η επανεκλογή του κ. Κ.

Παπούλια «εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί», πρόσθεσε ότι «με τη θέση που έχει πάρει και η ΝΔ» η Βουλή «θα επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά το αξίωμά του». Αποκατέστησε την Αντζελα
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος εξηγούσε σε πηγαδάκι τις προσπάθειες που καταβάλλει για να αναβαθμίσει τον κλασικό μαραθώνιο ώστε να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό στη χώρα μας (και όχι όπως είπε κάποιος «η Γιουροβίζιον για την οποία επέμεναν οι προηγούμενοι» ). Και αποκατέστησε την κυρία Αντζελα Γκερέκου, υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, λέγοντας ότι «ήδη της έχουν δοθεί αρμοδιότητες τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και του τουρισμού», χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «αξιόλογο συνεργάτη».

Θα φανεί στο χειροκρότημα
Παρά το γεγονός ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αποτελούν μια από τις κορυφαίες στιγμές της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας άρχισαν με καθυστέρηση. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εισήλθε στην αίθουσα στις 18.30, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του, και το θερμότερο χειροκρότημα να το λαμβάνει από την κυρία Πέμη Ζούνη . Η γνωστή ηθοποιός, η οποία φορώντας άσπρη κοτλέ φούστα με τιράντες, άσπρη μπλούζα και καφέ μπότες, καθόταν δύο σειρές πριν από τα αποκαλούμενα «ορεινά» έδρανα της Βουλής. Η ίδια σχολίασε με… θεατρικό και κάπως ακαταλαβίστικο τρόπο τη συνεδρίαση της Βουλής. «Γοητευτική μέσα στη σύνθεση της πολυπλοκότητας και την αχαρότητά της» είπε. Των προγραμματικών δηλώσεων προηγήθηκε η είσοδος του νέου προεδρείου της Βουλής, υπό τον Πρόεδρο κ. Φ. Πετσάλνικο.

Ξένοι στο ίδιο κόμμα
Ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής καθόταν στην πρώτη σειρά των εδράνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας δίπλα του τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της ΝΔ κ. Ι. Τραγάκη και τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο (ο οποίος δεν φορούσε ούτε γραβάτα, όπως και ο καθήμενος λίγο πιο πίσω κ. Κ. Τασούλας- αν και αργότερα ο «κόκκινος» Πάνος βγήκε με γραβάτα στην τηλεόραση). Ο κ. Καραμανλής φαινόταν κουρασμένος. Ορισμένοι βουλευτές έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και άλλοι να συνομιλήσουν για λίγο μαζί του. Σε μεγάλη απόσταση από τον πρώην Πρωθυπουργό, στην αριστερή πτέρυγα των εδράνων της Νέας Δημοκρατίας, κάθησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, συμπτωματικώς πίσω από τον συνυποψήφιό της για την αρχηγία κ. Α. Σαμαρά ο οποίος μόλις την είδε να μπαίνει στην αίθουσα έσκυψε στα χαρτιά του, δείχνοντας απορροφημένος στις σημειώσεις του.

Σε αντίθεση όμως με τον κ. Σαμαρά η κυρία Μπακογιάννη προτού εισέλθει στην αίθουσα συνομίλησε εν συντομία με τους δημοσιογράφους, λανσάροντας ένα νέο αισιόδοξο μήνυμα για όσα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της ΝΔ, με αφορμή τις διεργασίες για εκλογή νέου προέδρου: «Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» . Κάποιος έσπευσε να τη διορθώσει: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Εκείνη όμως επέμεινε και στρογγύλεψε το επιχείρημα: «Ούτε στη Δημοκρατίαούτε στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν αδιέξοδα». Και εν συνεχεία βάλθηκε να εξηγεί ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την εκλογή του νέου αρχηγού, με τη βοήθεια της γνωστής εταιρείας Singular Logic. Νωρίτερα είχε περάσει από εκεί ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος , ο οποίος βλέποντας το πηγαδάκι ρώτησε τους συγκεντρωθέντες τι κάνουν. «Συνωμοτούμε» απάντησε η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Βενιζέλος συνέστησε προσοχή στις συνωμοσίες.

Παράπονα εκατομμυρίων

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντούσε υπομονετικά στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των κυβερνητικών συντακτών. Θέμα- τι άλλο;- η οικονομία και το τι θα πράξει η κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ψύχραιμος ως συνήθως, έλεγε ότι αναζητεί λύσεις, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Τα παράπονά της για την κατάσταση που βρήκε τόσο εκεί νη όσο και η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέφραζε και η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά. «Ανακαλύψαμε επιτροπή όπου τα μέλη έβγαζαν 500 ευρώ ανά συνεδρίαση. Και μάλιστα συνεδρίαζαν δύο φορές την εβδομάδα. Αφήστε που υπάρχει άνθρωποςπρόεδρος επιτροπής- ο οποίος έβγαλε 44.000 ευρώ σε έναν χρόνο συμμετέχοντας σε ανύπαρκτη επιτροπή» έλεγε στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση.

Ο «ροζ» Θεόδωρος
Αυτή τη φορά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν επαναλήφθηκε το φαινόμενο της ορκωμοσίας, όταν όλοι σχεδόν οι βουλευτές προσήλθαν με τις συζύγους, τα παιδιά και άλλους συγγενείς τους. Ωστόσο ορισμένα θεωρεία γέμισαν με συνεργάτες υπουργών, κυρίως, αλλά και βουλευτών που έβγαζαν φωτογραφίες από την τελετή.

Λίγο προτού συνέλθει η Ολομέλεια στο καφενείο της Βουλής, και συγκεκριμένα στην αίθουσα των καπνιζόντων, εισήλθε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

Φορώντας ροζ κοντομάνικο πουκάμισο, ροζ γραβάτα, απολάμβανε ένα πούρο και επιχειρούσε, τραβώντας αργές ρουφηξιές, να εξηγήσει τη στάση της κυβέρνησης έναντι των πρώτων προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, αναφερόμενος την υπόθεση με τους Κινέζους στο λιμάνι του Πειραιά. Μίλησε ακόμη και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι Γερμανοί της ΤhyssenΚrupp έχουν απειλήσει ότι «θα τα μαζέψουν και θα φύγουν» ως τα τέλη του έτους. Και υπενθύμισε μια πρόταση που είχε καταθέσει επί κυβερνήσεως Σημίτη. «Είπα τότε ότι η ναυπηγική αγορά στη χώρα μας δεν αντέχει και δεύτερη επιχείρηση, και σήμερα δικαιώνομαι» τόνισε. Εν συνεχεία αποκάλυψε και τις αρμοδιότητες που θα ασκεί, λέγοντας ότι δεν πρόκειται «να είμαι ο τροχονόμος της κυβέρνησης» . Αυτό που θα κάνει θα είναι, όπως είπε, να συντονίζει τις συναρμοδιότητες των υπουργών και όταν προκύπτει- σε κάποιο νομοσχέδιο ή οπουδήποτε αλλού- ασυμφωνία θα συγκαλεί την Κυβερνητική Επιτροπή. Και φυσικά στις αρμοδιότητές του θα υπάγεται και το ΚΥΣΕΑ.

Πού θα πάει το Μαξίμου;
Η είδηση όμως ήρθε στο τέλος: «Ποιος ήταν ο δράστης της φάρσας και πρότεινε την κυρία Μπακογιάννη ως γενική γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών». Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι η ιδέα αυτή ήταν «ετεροπρόταση», μια από τις συνολικά 25.000 που έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά ως ένδειξη ενδιαφέροντος για τις μετακλητές θέσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Από αυτές τις 25.000 αιτήσεις, όμως, οι 800 δεν «πάτησαν» καν το πλήκτρο αποδοχής όρων. Επόμενο κεφάλαιο ήταν η μετεγκατάσταση, ή όχι, του Μεγάρου Μαξίμου. Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για αυτό το θέμα και έχουν ήδη απορριφθεί προτάσεις για μεταφορά γραφείων στο Μέγαρο Σταθάτου ή στο Ζάππειο. Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε σε άλλη μια ιδέα που είχε καταθέσει όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Κ. Σημίτης. Τότε είχε πάλι εξετασθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου. «Είχα πει τότε ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το κτίριο της Πυροσβεστικής στην οδό Μουρούζη. Εχει χώρους και ούτως ή άλλως δεν βολεύει να βρίσκεται εκεί η Πυροσβεστική. Μια φίλη μου που μένει στη Νέα Υόρκη» αποκάλυψε «μου έχει πει ότι της αρέσει όταν τα πυροσβεστικά οχήματα βγαίνουν από τη Μουρούζη, της θυμίζουν την πόλη όπου ζει. Και εγώ της λέω ότι η Αθήνα δεν είναι Νέα Υόρκη».

Οπως πρόσθεσε δεν σκοπεύει να κάνει αλλαγές στην παλαιά οικία της οικογενείας Σούτσου, στις οδούς Φιλελλήνων και Ξενοφώντος, όπου θα βρίσκεται το γραφείο του. «Είναι πολύ ωραίο κτίριο και ας τρίζουν τα πατώματα» είπε. Συνεργάτες του πάντως τον πληροφόρησαν ότι το κτίριο χρησιμοποιούνταν επί ΝΔ «για εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες» , αποφεύγοντας πάντως να τις προσδιορίσουν…

Αν ήμουν έφηβη…
Μετά το τέλος της συνεδρίασης η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα ακούστηκε να σχολιάζει, δυνατά μάλιστα, την ομιλία του Πρωθυπουργού: «Αν ήμουνα 15 ετώνθα με είχε συνεπάρει. Θα με ενθουσίαζε». Και κατευθύνθηκε προς την έξοδο συνοδευόμενη από βουλευτές του κόμματός της.

Ενθουσιασμός και ανησυχία
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, πιστή στο casual λουκ, με μαύρο τζιν παντελόνι με στρας στις τσέπες, αθλητικά παπούτσια και σακίδιο, δημιούργησε πηγαδάκι με την ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Αννυ. Ποδηματά και εξέφραζε τον ενθουσιασμό της επειδή πρώτη φορά η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αυτή την εβδομάδα. Μοναδική της αγωνία ήταν να ετοιμαστούν γρήγορα τα προεδρικά διατάγματα για την κατανομή αρμοδιοτήτων.

«Δεν μας τα λέτε καλά»…

«Ελα κοντά μου». «Εγώ;». Ο κ. Καραμανλής αναζητεί φίλους στο πρόσωπο του κ. Β. Πολύδωρα

Εντονη εσωκομματική διαμάχη νεοδημοκρατών βουλευτών σημειωνόταν στο Περιστύλιο της Βουλής. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος , χωρίς να αποχωρίζεται το μπλέιζερ, συζητούσε με τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Λαρίσης κ. Χρ. Ζώη για την ανάγκη να μην υπογράφουν την υποψηφιότητα των αρχηγών του κόμματος βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εντόπισε το πηγαδάκι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και κατευθύνθηκε αμέσως προς τα εκεί για να δει τι συμβαίνει. Ο κ. Ζώης ανέλαβε να του εξηγήσει το θέμα της συζήτησης: «Λέγαμε ότι δεν πρέπει να υπογράφουν υποψηφιότητες οι βουλευτές…». «Γιατί;» ρώτησε ορθά- κοφτά ο κ. Μεϊμαράκης. «Για να μη διχαστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα» απάντησαν μαζί οι κκ. Αβραμόπουλος και Ζώης. «Και να διχάσετε με αυτόν τον τρόπο τη βάση της ΝΔ. Δεν μας τα λέτε καλά. Αυτό θέλετε να κάνετε;» τους είπε και έφυγε.

«Εναν ρόλο, ρε παιδιά!»
Η κυρία Αννα Νταλάρα πάντως ήταν ενθουσιασμένη με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Οπως εκμυστηρευόταν στον κ. Σ. Κεδίκογλου: «Με συγκίνησε η φράση για την αύξηση των δαπανών στην Παιδεία». Η κυρία Μάγια Τσόκλη πάλι είχε πιάσει την κουβέντα με τον εκ των αντιπροέδρων της Βουλής κ. Γρ. Νιώτη. Είχε πάρει το μπλοκάκι της και του ζητούσε πληροφορίες για τους ομογενείς. Του είπε ότι θέλει να κάνει μια εκπομπή στην τηλεόραση για τους ομογενείς στη Νέα Υόρκη. Οταν εκείνος αναρωτήθηκε, εκείνη του απάντησε: «Το βουλευτιλίκι, βουλευτιλίκι και η εκπομπή, εκπομπή». Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης πάλι καθόταν, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, συννεφιασμένος και μόνος σε έναν από τους καναπέδες του εντευκτηρίου, βυθισμένος στις σκέψεις του, ενώ ο κ. Μ. Χαρακόπουλος παρακολουθούσε τα δελτία των 8. Με full black αμφίεση ο ηθοποιός και βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Ι. Βούρος ανέφερε, καταφανώς ενθουσιασμένος από την πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή, σε συναδέλφους του: «Σκηνή υπάρχει, κοινό υπάρχει, αναζητώ ρόλο. Εστω και κομπάρσος, ρε παιδιά. Εναν ρόλο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk