Κομφούζιο με τη διαδικασία εκλογής

Παρ΄ ότι συμπληρώθηκαν ήδη 15 ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί πώς θα προετοιμαστεί η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού του κόμματος και αν μπορούν να αποκλειστούν όλοι οι κίνδυνοι αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Σημαντικά τμήματα της εκλογικής διαδικασίας είναι ακόμη στον αέρα. Ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν; Ποιοι θα έχουν την ευθύνη της επίβλεψης της διαδικασίας και ποιοι της καταμέτρησης; Πώς θα συγκεντρωθούν …

Κομφούζιο με τη διαδικασία εκλογής | tovima.gr

Παρ΄ ότι συμπληρώθηκαν ήδη 15 ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί πώς θα προετοιμαστεί η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού του κόμματος και αν μπορούν να αποκλειστούν όλοι οι κίνδυνοι αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Σημαντικά τμήματα της εκλογικής διαδικασίας είναι ακόμη στον αέρα. Ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν; Ποιοι θα έχουν την ευθύνη της επίβλεψης της διαδικασίας και ποιοι της καταμέτρησης; Πώς θα συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα το βράδυ της ψηφοφορίας; Πως θα αποφευχθεί ο κίνδυνος διπλοψηφισάντων;

Εμπειρα κομματικά στελέχη επιμένουν ότι η ΝΔ εγκλωβίστηκε σε έναν κομματικό ανταγωνισμό και καταφεύγει βεβιασμένα στην εκλογή από τη βάση χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει το ξεκαθάρισμα των κομματικών μητρώων, αλλά και χωρίς να έχει επαρκή χρόνο για να προετοιμάσει άρτια τον εκλογικό μηχανισμό. «Είναι αδύνατον να εγγραφούν νέα μέλη και να μηχανοργανωθούν τα κομματικά αρχεία σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, όταν το 1997 χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες» υποστηρίζουν βουλευτές της ΝΔ με εμπειρία σε εσωκομματικές εκλογές, προσθέτοντας πως τα μητρώα της ΝΔ δεν έχουν εκκαθαριστεί ποτέ πλήρως μετά το 1974.

Ολα αυτά τα προβλήματα προσπάθησε να διευθετήσει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δ. Σιούφας, καλώντας σε διαβουλεύσεις τους τέσσερις υποψηφίους για το αξίωμα του αρχηγού, για να ενημερώσει και επισήμως στη συνέχεια τον κ. Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Οργανωτική Επιτροπή θα προτείνει τη μετατροπή του έκτακτου συνεδρίου σε τακτικού για να εγκριθεί χωρίς προβλήματα η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής. Οπως έχει ήδη συμφωνηθεί, η εκλογή νέου αρχηγού θα πραγματοποιηθεί τέσσερις εβδομάδες μετά το συνέδριο, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου, και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του προϋπολογισμού. Για την εκλογή αρχηγού από τον πρώτο γύρο, όπως συμφωνήθηκε και με τους τέσσερις υποψηφίους στις συζητήσεις της Παρασκευής, απαιτείται η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 50%. Αν κανείς δεν λάβει αυτό το ποσοστό, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Οπως συμφωνήθηκε εξάλλου την Παρασκευή, θα μπορούν όσοι το επιθυμούν να εγγραφούν στα μητρώα της ΝΔ ως νέα μέλη ως και την τελευταία στιγμή και θα καταγράφονται ταυτόχρονα σε ένα online σύστημα, έτσι ώστε την ημέρα της ψηφοφορίας να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διπλοψηφίας. Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί όμως αν την ευθύνη των εκλογών θα τις έχουν οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις ή οι Τοπικές Οργανώσεις και αν οι υποψήφιοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για να έχουν εκλογικούς αντιπροσώπους πάνω από κάθε κάλπη.

Ως την Παρασκευή εξάλλου η ΝΔ δεν είχε προσλάβει καμιά από τις εταιρείες που ειδικεύονται στην εγκατάσταση εκλογικών δεδομένων και συλλογής αποτελεσμάτων με online σύστημα, προκαλώντας την απορία στελεχών της ΝΔ αν επαρκεί πλέον ο χρόνος για να διοργανωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στη ΝΔ υπάρχουν σήμερα περίπου 600.000 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία όμως δεν έχουν ποτέ εκκαθαριστεί για να διαγραφούν όσοι δεν ζουν πια αλλά και όσοι έχουν «μεταναστεύσει» σε άλλα κόμματα, και κυρίως στον ΛΑΟΣ. Για τον λόγο αυτόν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων του 2007 συμμετείχαν περίπου 350.000 μέλη, αριθμός που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκτιμάται πως τα νέα μέλη που θα εκφράσουν την επιθυμία να εγγραφούν στη ΝΔ θα είναι ελάχιστα.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι τα μέλη της ΝΔ τα οποία θα ψηφίσουν μπορεί να είναι τελικώς λιγότερα από όσα ψήφισαν το 2007, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά στην περίπτωση που θα χρειαστεί και επαναληπτικός γύρος εκλογής στις 13 Δεκεμβρίου, αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου
Παράταση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων
Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου της ΝΔ συνήλθε και πάλι χθες και αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων ως την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, οπότε όλοι οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τις υπογραφές τουλάχιστον 50 συνέδρων οι οποίοι τους προτείνουν. Επίσης η επιτροπή αποφάσισε χθες να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο για να εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές που θα προταθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk