? Κανένας υπεύθυνος για την επιβολή της δημόσιας τάξης δεν είναι τόσο «γεννημένος για τον ρόλο» όσο ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης

Η επιστροφή του «εθνικού αστυνόμου» Οι πέντε επείγοντες στόχοι του επικεφαλής του διευρυμένου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου έγινε η πολλοστή από τον περασμένο Δεκέμβρη επανάληψη επεισοδίων στις οδούς Σόλωνος και Ακαδημίας,κοντά στα Εξάρχεια.Το ίδιο βράδυ το «ανεξάρτητο γαλατικό χωριό» επέστρεψε στο καλοκαίρι του 2002,όταν πεζές περιπολίες διέσχιζαν τους δρόμους από την οδό Μαυρομιχάλη ως την Εμμανουήλ Μπενάκη, την ίδια ώρα που τρομοκράτες της 17Ν συλλαμβάνονταν ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια τόσο πολλοί αστυνομικοί απλώνονταν με σιγουριά,αλλά και προσοχή,στη γνωστή ευαίσθητη περιοχή κάνοντας ελέγχους και προσαγωγές.Ισως δεν χρειαζόταν να γνωρίζει κανείς ότι τέσσερις ημέρες πριν είχαν γίνει εκλογές.Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι και μόνο η εντυπωσιακή αστυνομική κινητικότητα εκείνης της νύχτας θα ήταν αρκετή για να υποψιαστούν οι μόνιμοι κάτοικοι της αθηναϊκής συνοικίας ότι μόλις τρία χιλιόμετρα ανατολικά των Εξαρχείων, στον 8ο όροφο του οργουελικού κτιρίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί της λεωφόρου Κατεχάκη είχε επιστρέψει ο λεγόμενος «εθνικός αστυνόμος», ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου έγινε η πολλοστή από τον περασμένο Δεκέμβρη επανάληψη επεισοδίων στις οδούς Σόλωνος και Ακαδημίας,κοντά στα Εξάρχεια.Το ίδιο βράδυ το «ανεξάρτητο γαλατικό χωριό» επέστρεψε στο καλοκαίρι του 2002,όταν πεζές περιπολίες διέσχιζαν τους δρόμους
από την οδό Μαυρομιχάλη ως την Εμμανουήλ Μπενάκη, την ίδια ώρα που τρομοκράτες της 17Ν συλλαμβάνονταν ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτη φορά έπειτα από επτά χρόνια τόσο πολλοί αστυνομικοί απλώνονταν με σιγουριά,αλλά και προσοχή,στη γνωστή ευαίσθητη περιοχή κάνοντας ελέγχους και προσαγωγές.Ισως δεν χρειαζόταν να γνωρίζει κανείς ότι τέσσερις ημέρες πριν είχαν γίνει εκλογές.Αυτόπτες μάρτυρες
λένε ότι και μόνο η εντυπωσιακή αστυνομική κινητικότητα εκείνης της νύχτας θα ήταν αρκετή για να υποψιαστούν οι μόνιμοι κάτοικοι της αθηναϊκής συνοικίας ότι μόλις τρία χιλιόμετρα ανατολικά των Εξαρχείων, στον 8ο όροφο του οργουελικού κτιρίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί της λεωφόρου Κατεχάκη είχε επιστρέψει ο λεγόμενος
«εθνικός αστυνόμος», ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Δεν είναι λίγοι οι Ελληνες που πιστεύουν τρία πράγματα: Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε οριστικά μετά τον περυσινό Δεκέμβρη, όταν η ανομία έκαψε την Αθήνα και έπεισε ακόμη και μερικούς από τους πιο «σκληροπυρηνικούς νεοδημοκράτες» ότι η εξουσία έχασε την ηθική της νομιμοποίηση και ότι το κράτος «βαράει διάλυση». Δεύτερον, ότι στα 35 χρόνια της Μεταπολίτευσης το ΠαΣοΚ επέβαλε τη δημόσια τάξη με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τη «δεξιά παράταξη», που όταν κυβερνά παραπαίει ανάμεσα στον θεατρικό αυταρχισμό που δόξασε ο κ. Β.Πολύδωρας και στη μελαγχολική αδράνεια που προσωποποίησε όσο κανείς ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. Και τρίτον, ότι κανένας υπουργός υπεύθυνος για την επιβολή της δημόσιας τάξης δεν ήταν τόσο «γεννημένος για τον ρόλο» όσο είναι ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης. Δεν ήταν λοιπόν περίεργο που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε τον κ. Χρυσοχοΐδη για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρ΄ ότι ήταν κοινό μυστικό ότι ο νυν υπουργός θα προτιμούσε να γινόταν ο «αστυνομικός» που θα επέβαλλε την τάξη στην οικονομία. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι δεν παρέλαβε το υπουργείο από τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν διέψευσε τα πειράγματα φίλων και αντιπάλων ότι επέστρεψε στο στοιχείο του. Η επίθεση των νεαρών στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς μία ημέρα μετά, ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να «σηκώσει τα μανίκια». Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός έχει θέσει πέντε σαφείς στόχους:

1 Σφίγγει τα λουριά
Ενισχύει τον έλεγχο και δοκιμάζει τα ανακλαστικά των υπηρεσιών, τα οποία δεν είναι έκπληξη ότι βρίσκονται κοντά στο μηδέν. Παράδειγμα: «Με ειδοποίησε η Πολιτική Προστασία ότι την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου το πρωί θα είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική» λέει προς «Το Βήμα». «Τηλεφώνησα στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και κατάλαβα ότι δεν ήξερε κανείς τίποτα. Δεν είχαν ειδοποιηθεί. Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού που πρέπει να λάβει τέλος».

2 «Μαζεύει» το προσωπικό
Από τα λεγόμενα του υπουργού γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Αστυνομία δεν γνωρίζει επακριβώς ούτε την έκταση της εγκληματικότητας, ούτε τον αριθμό του προσωπικού της! Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε τη σύνταξη χαρτών με τις περιοχές όπου εμφανίζεται εγκληματικότητα και σχεδιάζει τη λήψη αντίστοιχων μέτρων. Παράλληλα, επιχειρεί «να μαζέψει το προσωπικό». Να αποκτήσει «χάρτη» με το πόσοι είναι, πού είναι και τι ακριβώς κάνουν. Επισημαίνει ότι «κάθε αστυνομικός στοιχίζει στο κράτος 50.000 ευρώ» και υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.000-4.000 που «απλώνονται σε εξωαστυνομικές δραστηριότητες». Το θέμα του προσωπικού έχει προκαλέσει τις πρώτες «θερμές» συσκέψεις στο υπουργείο. Πηγές του υπουργείου βεβαιώνουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τέσσερις φορές μέσα σε δύο ημέρες στελέχη της διεύθυνσης προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Οι διαδοχικές κλήσεις οφείλονταν στο γεγονός ότι κάθε φορά δεν υπήρχαν στο τραπέζι όλα τα στοιχεία για να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σχετικά με το απλό ερώτημα «πού βρίσκεται περίπου το 10% των περίπου 53.000

αστυνομικών που υπηρετούν στο Σώμα». Κάποιοι από αυτούς είναι λ.χ. αποσπασμένοι σε πρόσωπα που δεν δικαιούνται τόσο μεγάλη αστυνομική προστασία. Ο υπουργός ζήτησε από τα πρόσωπα αυτά να επιλέξουν ποιους αστυνομικούς θα κρατήσουν. Οι περισσότεροι δεν απάντησαν με αποτέλεσμα ο κ. Χρυσοχοΐδης να έχει απειλήσει ότι αν δεν δοθεί άμεση απάντηση, τότε όλοι οι αστυνομικοί που απασχολούνται για τη φύλαξή τους θα επιστρέψουν στην ΕΛ.ΑΣ. και θα περάσουν από Πειθαρχικό.

3 Νέα λογική αξιοκρατίας
Να επιβληθεί νέα λογική αξιοκρατίας, πάταξης του κομματισμού και αναδιοργάνωσης όλων των υπηρεσιών. «Η Πυροσβεστική ήταν διαλυμένη από τις φατρίες και τον κομματισμό» λέει. Παράλληλα, δηλώνει ότι τα επεισόδια των Εξαρχείων «είναι μια ιστορία παρανομίας» η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κατ΄ επέκταση πιστεύει ότι η τρομοκρατία έχει πλέον συνδεθεί με το κοινό έγκλημα και ετοιμάζει «εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας» .

4 Ανόρθωση του ηθικού
Θεωρεί κομβικό στόχο την ανόρθωση του ηθικού της Αστυνομίας. «Κυριαρχούσε στην Αστυνομία η λογική της αδράνειας, η λογική Παυλόπουλου» λέει. «Πρόκειται για μια λογική που επιβάλλει ότι δεν πρέπει να πειράξεις κανέναν για να μην κατηγορηθείς για τίποτα, που προτάσσει την ακινησία ως το λιγότερο κακό». Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαψεύδει ότι φοβάται μια θεαματική κατάλυση της τάξης, δηλαδή έναν νέο Δεκέμβρη με έξαρση του κοινωνικού αναβρασμού, αλλά με αυτά που λέει ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ανησυχεί: «Εκείνο που φοβάμαι είναι αυτό το κλίμα αδράνειας το οποίο προσπαθώ να ανατρέψω το ταχύτερο» λέει και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει πάθει κανένα κακό στο πεδίο της ασφάλειας είναι από τύχη».

Δίπλα στην «ανόρθωση του ηθικού» και την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης τοποθετεί την αναγκαιότητα για την πάταξη κάθε μορφής αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Η Αστυνομία θέλει γκέμια» λέει. Εχει προειδοποιήσει από την πρώτη μέρα ότι θα διώχνει από το Σώμα όποιον αστυνομικό «σηκώνει χέρι» παρανόμως σε πολίτη, Ελληνα ή μετανάστη ή διατηρεί «πάρε- δώσε» εν ώρα υπηρεσίας με τη «Χρυσή Αυγή». Δεν το είπε τυχαία. Δεν είναι λίγα τα νέα παιδιά της Αστυνομίας που «σήκωναν χέρι», ιδίως σε μετανάστες με την ανοχή των προϊσταμένων τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά γιατί «έχει περάσει το μήνυμα» πως όταν λέει ότι θα διώξει «όσους σηκώνουν χέρι» το εννοεί στο ακέραιο. Το «δόγμα Χρυσοχοΐδη» ουσιαστικά συνδυάζει τη δεξιά και την αριστερή αντίληψη της ασφάλειας σε μια ενιαία πολιτική που υπερβαίνει και τη μια και την άλλη.

5 Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση
«Η λαθρομετανάστευση είναι το μεγαλύτερο εθνικό θέμα» τονίζει. Ηδη ανακοίνωσε την Πέμπτη μια πολιτική «μηδενικής ανοχής στην παράνομη είσοδο στη χώρα», η οποία θα στηριχθεί στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και στη σύλληψη και στην απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος εναντίον διακινητών ανθρώπων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκαλύπτει και μια κρίσιμη όψη του θέματος, που δεν είναι ευρύτερα γνωστή. «Απασχολούμε 14.000 αστυνομικούς για να φροντίζουν 1.200 κρατούμενους αλλοδαπούς υπό απέλαση, που ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες στα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας» λέει. Ανακοίνωσε ήδη στην άμεση αποφυλάκισή τους. Θα ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα και σε συνεργασία με ΜΗΚΥΟ, θα προωθηθούν προς εθελούσιο επαναπατρισμό με δαπάνες της χώρας μας. «Είναι θέμα σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης, όπως είναι θέμα απασχόλησης του αστυνομικού προσωπικού» επισημαίνει. Δηλώνει ταυτόχρονα ότι θα ιδρυθεί Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντός της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Στην Ελλάδα η πρόοδος αποδεικνύεται συχνά «Γεφύρι της Αρτας». Δέκα χρόνια αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μετά το φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στην Κατεχάκη για να ξαναχτίσει το «Γεφύρι της Αρτας» της ασφάλειας. Λέει ότι χρειάζεται 1-1,5 χρόνο για να κατακτήσει και πάλι η χώρα «ένα νέο ενάρετο κύκλο Δημοκρατίας και ευνομίας». Αλλοι θα είχαν χάσει παντελώς το ενδιαφέρον τους. Ο ίδιος όχι. «Θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ατομικές ελευθερίες δείχνοντας μηδενική ανοχή στην ανομία», επαναλαμβάνει, επιβεβαιώνοντας όσους προεξοφλούν ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει τον ρόλο του «εθνικού αστυνόμου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk