Το μήνυμα

O κ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, χαρακτήρισε τις συνθήκες της οικονομίας έκτακτες, εκρηκτικές και τη θέση της χώρας δραματική, σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, σε οριακό σημείο. Μίλησε για τη δυσκολότερη στιγμή της οικονομίας από το 1993, και επί της ουσίας έκανε λόγο για το έλλειμμα των δημοσίων οικονομικών και για εκείνο της ανταγωνιστικότητας, αποδεχόμενος το επιχείρημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το «δίδυμο» έλλειμμα που απειλεί να ξεθεμελιώσει την ελληνική οικονομία.

O κ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, χαρακτήρισε τις συνθήκες της οικονομίας έκτακτες, εκρηκτικές και τη θέση της χώρας δραματική, σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, σε οριακό σημείο.

Μίλησε για τη δυσκολότερη στιγμή της οικονομίας από το 1993, και επί της ουσίας έκανε λόγο για το έλλειμμα των δημοσίων οικονομικών και για εκείνο της ανταγωνιστικότητας, αποδεχόμενος το επιχείρημα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το «δίδυμο» έλλειμμα που απειλεί να ξεθεμελιώσει την ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα έκανε ειδική αναφορά στο τεράστιο δημόσιο χρέος, επαναλαμβάνοντας ως άκρως επίκαιρη τη φράση του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι αποτελεί εθνική ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, κατά τρόπο δραστικό αλλά και δίκαιο, και να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «όλοι θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του».

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Παπανδρέου έστειλε με τις προγραμματικές δηλώσεις μήνυμα αυστηρότητας και λιτότητας προς τους πολίτες.

Ωστόσο τα οριζόμενα από τις προγραμματικές δηλώσεις φορολογικά και άλλα μέτρα είναι αναντίστοιχα της πρωθυπουργικής περιγραφής για τη δημοσιονομική θέση της χώρας και ως έναν βαθμό αόριστα ή καλύτερα ασαφή ως προς την ένταση και την απόδοσή τους. Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το μέγα διαρθρωτικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν βρήκε θέση στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Εχει όμως η στάση του Πρωθυπουργού την εξήγησή της. Ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έλθει, από την πρώτη στιγμή, σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα και να εμφανισθεί ο ίδιος αναντίστοιχος προς τις υποσχέσεις του για τόνωση της αγοράς και διαφορετική πολιτική από εκείνη που προέβαλε ο κ. Καραμανλής.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεσμεύθηκε για την καταβολή πριν από τα Χριστούγεννα του εκτάκτου βοηθήματος προς τους ασθενεστέρους, για τη χορήγηση της αύξησης των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ τον μήνα αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου, όπως και για τη χορήγηση το 2010 μισθολογικών αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό. Βάσει αυτής της δέσμευσης επιμένει ακόμη στα μέτρα υπέρ των δανειοληπτών, των νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και υπόσχεται πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Η οικονομική θέση της χώρας είναι όντως δραματική, ίσως χειρότερη και από αυτήν που περιγράφει ο κ. Παπανδρέου. Αργά ή γρήγορα, η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί σχεδόν αποκλειστικά προς τη ζώνη των εκτροχιασμένων δημόσιων οικονομικών. Είναι τα μεγέθη των ελλειμμάτων πρωτοφανή και το βάρος του δημοσίου χρέους τεράστιο που δεν επιτρέπουν παρερμηνείες. Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, η οποία θα παρουσιασθεί την προσεχή Τρίτη, θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Με τον καιρό ο έλεγχός τους θα καταστεί αδήριτη ανάγκη, θα επικρατήσει δυστυχώς όλων των άλλων και τελικώς θα ορίσει την τύχη όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες