ΓΝΩΜΗ

Δικαιότερη φορολογία για τα ακίνητα

Πολύ σύντομα, ίσως πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους, θα έχουμε μια νέα νομοθεσία για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η οποία, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της νέας κυβέρνησης, θα επικεντρωθεί στη θέσπιση υψηλού αφορολόγητου ποσού, με τέσσερα ή πέντε κλιμάκια φορολογητέας περιουσίας και με συντελεστές οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, θα κυμαίνονται σε ποσοστό από το μισό ως το τρία τοις χιλίοις. Αυτό σημαίνει, αν βεβαίως οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, υψηλές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας και επουσιώδεις ως συμβολικές επιβαρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες.

Δικαιότερη  φορολογία για  τα ακίνητα | tovima.gr

Πολύ σύντομα, ίσως πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους, θα έχουμε μια νέα νομοθεσία για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η οποία, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της νέας κυβέρνησης, θα επικεντρωθεί στη θέσπιση υψηλού αφορολόγητου ποσού, με τέσσερα ή πέντε κλιμάκια φορολογητέας περιουσίας και με συντελεστές οι οποίοι, κατά πάσα πιθανότητα, θα κυμαίνονται σε ποσοστό από το μισό ως το τρία τοις χιλίοις. Αυτό σημαίνει, αν βεβαίως οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, υψηλές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας και επουσιώδεις ως συμβολικές επιβαρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες. Θεμιτή και αναγκαία μεταβολή, διότι έτσι θα υπηρετηθεί η φορολογική δικαιοσύνη χωρίς να διαταραχθεί η ήδη διευρυμένη φορολογική βάση και η εισροή των αναγκαίων εσόδων.

Η νέα φορολογία θα επιβληθεί προφανώς στην αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία θα κατέχεται κατά την 1η Ιανουαρίου 2010. Αναγκαία ρύθμιση, αφού η φορολογία του ενιαίου τέλους θα παύσει να ισχύει το νέο έτος. Παράλληλα όμως περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εντός του 2010 να καταβάλουν το ενιαίο τέλος του 2009 αφού ως σήμερα ελάχιστα εκκαθαριστικά έχουν αποσταλεί για το οφειλόμενο τέλος του έτους αυτού. Οποιαδήποτε επίσπευση της αποστολής των εκκαθαριστικών αυτών και αν επιχειρηθεί, είναι αναπόφευκτο οι δόσεις καταβολής του ενιαίου τέλους του 2009 να τρέξουν εντός του 2010. Θα πρέπει κατά συνέπεια να δειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις να δίνουν άνεση χρόνου στην καταβολή της νέας φορολογίας για να αποφευχθεί το κομφούζιο με παράλληλες και συσσωρευμένες επιβαρύνσεις. Η θέσπιση του ενιαίου τέλους στα ακίνητα δεν υπήρξε κακή επιλογή. Εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ομως, νομοθετήθηκε με βιασύνη, με κακή νομοτεχνική επεξεργασία και με ισοπεδωτική αντίληψη. Με άδικες και παράλογες ρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποφευχθούν από τον νομοθέτη της νέας φορολογίας. Ετσι με το ενιαίο τέλος επιβαρύνθηκε, εκτός από τον επικαρπωτή, και ο ψιλός κύριος του ακινήτου- και μάλιστα πολλαπλασίως από τον επικαρπωτή. Ο ψιλός κύριος όμως δεν έχει δικαίωμα κάρπωσης των ωφελημάτων του ακινήτου ούτε δικαίωμα στα μισθώματα έχει ούτε δικαίωμα χρήσης ή οίκησης του ακινήτου. Δόθηκε αφορολόγητο ποσό όχι στα ανήλικα παιδιά αλλά στα προστατευόμενα, όπως αυτά ορίζονται στη φορολογία εισοδήματος, με συνέπεια ανήλικο παιδί με ετήσιο εισόδημα 2.900 ευρώ να στερείται το αφορολόγητο. Δεν δόθηκε περίοδος χάριτος στις τεχνικές επιχειρήσεις, όπως προέβλεπαν όλες οι από το 1975 προηγούμενες ρυθμίσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα διέρχεται κρίση.

Εν πάση περιπτώσει μια φορολογία χωρίς φαντασία και τόλμη, ασυνάρτητη, με σωρεία λαθών και με ισοπεδωτική αντίληψη, φεύγει και έρχεται μια νέα φορολογία η οποία ελπίζουμε ότι θα υπηρετεί την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk