BHMAτοδότηs

Σοκ έχει προκαλέσει σε πολιτικούς αναλυτές η ευκολία με την οποία στελέχη της ΝΔ που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο προσκύνημα του κ. Κ. Καραμανλή εξαπολύουν σήμερα δημοσίως υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του. Οσοι δεν ξέρουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό νομίζουν ότι αυτές οι συμπεριφορές τον εκπλήσσουν και τον θλίβουν. Πρώην υπουργός όμως δηλώνει βέβαιος ότι ο κ. Καραμανλής τα προσπερνά όλα αυτά χάρη στη σφαιρική γνώση του για τη λαϊκή σοφία και ότι τίποτε δεν του προκαλεί μεγαλύτερη απόλαυση από την επανάληψη μιας παραστατικής παροιμίας για τους «μούτσους», τους «καπεταναίους» και τη γεμάτη αναμνήσεις μεταξύ τους σχέση.

Σοκ έχει προκαλέσει σε πολιτικούς αναλυτές η ευκολία με την οποία στελέχη της ΝΔ που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο προσκύνημα του κ. Κ. Καραμανλή εξαπολύουν σήμερα δημοσίως υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του. Οσοι δεν ξέρουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό νομίζουν ότι αυτές οι συμπεριφορές τον εκπλήσσουν και τον θλίβουν.

Πρώην υπουργός όμως δηλώνει βέβαιος ότι ο κ. Καραμανλής τα προσπερνά όλα αυτά χάρη στη σφαιρική γνώση του για τη λαϊκή σοφία και ότι τίποτε δεν του προκαλεί μεγαλύτερη απόλαυση από την επανάληψη μιας παραστατικής παροιμίας για τους «μούτσους», τους «καπεταναίους» και τη γεμάτη αναμνήσεις μεταξύ τους σχέση…

***
Η Βουλή είναι νηπιαγωγείο μπροστά στην Ιεραρχία. Την Πέμπτη, κατά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατακεραύνωσε τα ήθη της Συνόδου λέγοντας ότι «οι φωνασκίες, οι αποδοκιμασίες, τα χειροκροτήματα, ο αυταρχικός τρόπος παρεμβάσεως, οι ειρωνείες, οι συνθηματολογικοί λόγοι, οι λεγόμενες “ατάκες”, οι υποτιμήσεις, οι διακοπές και οι περιφρονήσεις των ομιλητών κτλ. δεν μπορούν να γίνονται στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας».

Και όταν ο κάματος από την αντιπαράθεση κατευνάζει τα πνεύματα, ένα άλλο φαινόμενο απλώνεται σαν πυκνή ομίχλη στη Μονή Πετράκη. Πρόκειται για την ευωδία που κυριεύει τα ασανσέρ. Μου λένε ότι η ευωδία αυτή δεν προέρχεται από το λιβάνι, αλλά από την αλουσία που ορισμένοι αρχιερείς, προφανώς επηρεασμένοι από το πνεύμα του μοναχισμού, επιβάλλουν στον εαυτό τους.

***
Και πάλι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος η Ελλάδα. «Οι κομμουνιστές λιμενεργάτες στον Πειραιά απεργούν γιατί δεν θέλουν τους κομμουνιστές για εργοδότες! Είναι κι αυτό μια παγκόσμια πρωτοτυπία». Αυτό είπε αμερικανός οικονομολόγος σχολιάζων, στη διάρκεια ομιλίας του προς ευρύ ακροατήριο, στην Ουάσιγκτον, γεγονότα σχετικά με προβλήματα της Κίνας στις εξωτερικές επενδύσεις.

***
Oύτε οι σοσιαλιστές έχουν καταλάβει πλήρως την εξουσία ούτε οι νεοδημοκράτες την έχουν εγκαταλείψει. Με πληροφορούν ότι ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, παρά το γεγονός ότι έχει παραιτηθεί, εξακολουθεί να συγκαλεί διοικητικά συμβούλια. Το ηφαίστειο αντισοσιαλιστικού μίσους που κρύβει το γνωστό golden boy εξερράγη στη συνεδρίαση-οπερέτα του ΔΣ της περασμένης Τετάρτης όπου χρησιμοποίησε θερμούς χαρακτηρισμούς εναντίον των «πασόκων».

Στη συνεδρίαση ασχολήθηκε με το ζήτημα της καταβολής χρεών του Οργανισμού στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού- Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), για καταχωρίσεις σε διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και σε ιστοσελίδες. Μαθαίνω ότι το γνωστό golden boy είπε ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί τίποτε σε κανέναν.

Ακούγεται πάντως ότι από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» στις οικονομικές υποχρεώσεις έχουν εξαιρεθεί κάποια blogs. Τι θα κάνει τώρα ο κ. Χατζηεμμανουήλ που το ΠαΣοΚ μπλόκαρε την προεκλογική απόδρασή του από την Ελλάδα και την αρπαγή της θέσης της κυρίας Μιράντας Ξαφά στο ΔΝΤ; Κάποιοι λένε ότι μπορεί να προτιμήσει λίγες ημέρες διακοπές στην Κύπρο…

***
Σε πλειοδοσία κλασικού καραμανλισμού έχουν αποδυθεί οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αξιοποιεί μια ασημένια κορνίζα του Εθνάρχη, ο κ. Αντ. Σαμαράς , σε όλα αυθεντικός, δηλώνει και «αυθεντικά καραμανλικός» και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη υπενθυμίζει σε συνομιλητές της ότι η ίδια είναι «η καραμανλικότερη των τριών», αφού είχε γνωρίσει και συνομιλούσε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από τότε που ήταν έφηβη κοπέλα, την περίοδο της χούντας στο Παρίσι.

Δηλώνει μάλιστα ότι ο Εθνάρχης την αποκαλούσε χαϊδευτικά «Τσολιά» (ενδεχομένως, μόνο λόγω του παραστήματός της και σίγουρα όχι εξαιτίας της παντελώς ανύπαρκτης τάσης της να σιωπά όταν μιλούν οι μεγαλύτεροι…)

Προφανώς η κυρία Μπακογιάννη γνώριζε από τότε και τον πιστό οικονόμο του Καραμανλή, τον κ. Θεόδωρο Χαριτόπουλο , και έτσι εξηγείται γιατί ο τελευταίος, ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Οργάνωσης Κυκλάδων, βρίσκεται στο Νο 691 της λίστας εκείνων που υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητάς της.

Π ληροφοριοδότης μου υπογραμμίζει ότι στην περίφημη «λίστα της Ντόρας» φιγουράρουν και ορισμένοι βρικόλακες . Οι «βρικόλακες της Ντόρας» είναι στελέχη που υποστήριζαν τον κ. Μιλτ. Εβερτ από την εποχή της ΕΡΕ, όταν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν ένας «σκληροπυρηνικός μπούλης» της ΕΚΟΦ. Αλλη μια απόδειξη φρεσκάδας και ανανέωσης στην πολιτική…

***
Oι προμηθευτές βρώσιμων του πρωθυπουργικού γραφείου δεν πρόκειται να επιλεγούν με τη διαδικασία αποστολής βιογραφιών μέσω Ιnternet. Προφανώς ο άρχων κ. Χάρης Παμπούκης και η προσωπάρχης κυρία Γλυκερία Σιούτη σκέφτηκαν ότι, αν ακολουθηθεί η διαδικασία των βιογραφικών ακόμη και σ΄ αυτό το πεδίο, τότε κινδυνεύουν να μην μπορούν να κεράσουν ούτε ένα κουλουράκι τους επισκέπτες τους. Πάντως, μαθαίνω ότι οι νέοι «υπουργοί κουζίνας» που έχουν κυριεύσει την υπόγεια κουζίνα του Μεγάρου Μαξίμου, απέναντι από τα δύο ασανσέρ, έχουν ήδη «κόψει» τα ζαχαροπλαστεία και τα ντελίβερι της εποχής Καραμανλή και τα έχουν αντικαταστήσει με περισσότερο σοσιαλιστικές επιχειρήσεις.

***
Παρ΄ ότι δεν είναι τιμητικό να στηριζόμαστε διαρκώς στην καλοσύνη και στις επαφές των Ελλήνων της Διασποράς, καλό είναι να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι ένας Ελληνας και μία Ελληνίδα βρίσκονται στον πολιτικό κύκλο του ισχυρού άνδρα της νέας γερμανικής κυβέρνησης κ. Γκίντο Βεστερβέλε. Αναφέρομαι στην κυρία Μαργαρίτα Μαθιοπούλου , σύμβουλο του κ. Βεστερβέλε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, και στον κρητικής καταγωγής Γερμανό κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- πΓΔΜ και γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων, του κόμματος του κ. Βεστερβέλε, στο Σάαρλαντ, ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Είναι γνωστό ότι οι Φιλελεύθεροι συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ίσως ακόμη πιο γνωστό είναι ότι ο γερμανικός λόγος επηρεάζει τις ελληνικές υποθέσεις από την εποχή του Οθωνα

***
Συγχαρητήρια στην κυρία Ροδούλα Ζήση που εξελέγη β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής. Πώς τα κατάφερε; Είναι απλό. Την ημέρα της ψηφοφορίας μεταμφιέστηκε σε Μπάρμπαρα Κάρτλαντ , στη βρετανίδα συγγραφέα των 657 ροζ μυθιστορημάτων που ντυνόταν μονίμως στα ροζ. Η Ροδούλα εμφανίστηκε στη Βουλή και τα πάντα, από τα ρούχα και το κραγιόν ως τα νύχια και τις γόβες (και, είμαι σίγουρος, και άλλα αξεσουάρ που δεν διακρίνονται αμέσως, όπως π.χ. το πορτοφόλι…) ήταν στην ίδια βαριά απόχρωση του ροζ. Ετσι, οι βουλευτές, «τα είδαν όλα ρόδινα» και ψήφισαν για αντιπρόεδρο τη Ροδούλα.

***
Μια που έλυσαν όλα τα προβλήματα στο υπουργείο Εργασίας, έκαναν και μια σύσκεψη με θέμα μια τηλεοπτική διαφήμιση. Ωστόσο η σύσκεψη ήταν πράγματι απαραίτητη. Επρόκειτο για τηλεοπτική διαφήμιση του ΟΑΕΔ στην οποία εμφανίζονται, όπως ειπώθηκε, κάποιες δίμετρες γυναίκες, με ενδυμασία που θα ταίριαζε σε πάρτι. Δεν πήγαιναν όμως σε πάρτι, αλλά στον ΟΑΕΔ για να βρουν εργασία. Ο υπουργός κ. Αν. Λοβέρδος είδε μερικές φορές τη διαφήμιση και, αφού την απόλαυσε, την απέρριψε και ζήτησε να αποσυρθεί. Πολύ σωστά. Επειδή η οικονομία είναι ψυχολογία, δεν πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε δεν μπορούν να βρουν δουλειά ούτε δίμετρες γυναίκες με το σωστό ντύσιμο.

▅ Σε μείζον πολιτικό και δικαστικό θέμα φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση ενός ρουσφετιού στην Κύπρο. Η Εισαγγελία και η Αστυνομία της Κύπρου κινούν ήδη τις διαδικασίες για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του υπουργού Γεωργίας κ. Μ. Πολυνείκη. Ταυτόχρονα ο υπουργός δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί. Τι έχει συμβεί; Κατηγορείται ότι έκανε ένα ρουσφέτι και προσέλαβε ορισμένους ωρομίσθιους υπαλλήλους. Σημειώνω ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μια από τις ελάχιστες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που έχει ποινικοποιήσει το ρουσφέτι. Την καταγγελία εναντίον του υπουργού έκανε ο κ. Α. Δημητρίου, ανώτερος λειτουργός του υπουργείου, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ωρομίσθιοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνισμό. Ο γενικός εισαγγελέας κ. Π. Κληρίδης διέταξε έρευνα εις βάρος του υπουργού και ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Μ. Παπαγεωργίου προχώρησε αμέσως στον διορισμό αξιωματικού της Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει. Από πλευράς Προεδρικού Μεγάρου τηρείται προς το παρόν σιγή ιχθύος. Επισημαίνω ότι ο νόμος, παρ΄ ότι έχει ψηφισθεί εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk