Το συνεχές ράλι επαληθεύει τους «ταύρους»

Τα δύο ανοδικά άλματα της αγοράς (Δευτέρα και Τετάρτη) άφησαν μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, χωρίς να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση για τον γενικό δείκτη, ο οποίος διατήρησε την επαφή του με τις 2.900 μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο γενικός δείκτης ωθήθηκε ενδοσυνεδριακά στο νεότερο υψηλό 12μήνου, στις 2.932 μονάδες. Με μικρού εύρους διορθώσεις συνέχισαν επίσης να ανανεώνουν τα υψηλά 12 μηνών και οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, επιβεβαιώνοντας για όγδοο στη σειρά μήνα τους «ταύρους» του περασμένου Μαρτίου.

Τα δύο ανοδικά άλματα της αγοράς (Δευτέρα και Τετάρτη) άφησαν μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, χωρίς να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση για τον γενικό δείκτη, ο οποίος διατήρησε την επαφή του με τις 2.900

μονάδες στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο γενικός δείκτης ωθήθηκε ενδοσυνεδριακά στο νεότερο υψηλό 12μήνου, στις 2.932 μονάδες.

Με μικρού εύρους διορθώσεις συνέχισαν επίσης να ανανεώνουν τα υψηλά 12 μηνών και οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, επιβεβαιώνοντας για όγδοο στη σειρά μήνα τους «ταύρους» του περασμένου Μαρτίου.

Δεδομένης όμως της σχετικά «μακράς» διαδρομής του ράλι και μολονότι το αποτέλεσμα για τις αγορές είναι να έχουν εξαλείψει τις ζημιές από τον περυσινό Οκτώβριο, η διαρκής άνοδος σηματοδοτεί είσοδο των δεικτών σε υπεραγορασμένες ζώνες, εντείνοντας έτσι το δίλημμα των επενδυτών αν θα δώσουν προτεραιότητα στη ρευστοποίηση κερδών ή στο να παραμείνουν τοποθετημένοι στην αγορά.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο οικονομικός κύκλος που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί όταν τερματιστούν τα προγράμματα στήριξης και τα επιτόκια αρχίσουν εκ νέου να ενισχύονται. Στο μεταξύ οι επενδυτές απολαμβάνουν τα οφέλη από την «ομπρέλα προστασίας» που παρέχουν τα κράτη για την έξοδο από την κρίση, απομακρύνοντας έτσι τους όποιους κινδύνους θα έθεταν τέρμα στο ράλι των μετοχών.

Η πλήρης αναστροφή της τάσης αποτυπώνεται στην αισιοδοξία των διαχειριστών κεφαλαίων, όπως προέκυψε στην τελευταία έρευνα της Βank of Αmerica- Μerrill Lynch, όπου για πρώτη φορά στην τελευταία πενταετία συνιστούν «overweight» σε μετοχές και «underweight» σε μετρητά.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα αποτελέσματα των εταιρειών, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες που έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές στο ταμπλό, ενώ ημέρα με την ημέρα καθιστούν αποδεκτή την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Μολονότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο η ανάκαμψη της οικονομίας να εμφανίσει στασιμότητα σχηματίζοντας το «U» που θα ακύρωνε το ως τώρα ισχύον σχήμα «V», όπως υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Ρουμπίνι, οι επενδυτές προτιμούν να προχωρούν με το ανοδικό ρεύμα, το οποίο ούτως ή άλλως βελτιώνοντας την ψυχολογία βελτιώνει με τη σειρά του και τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk