ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο αδύναμος κρίκος για την ανάκαμψη

Τα νέα δεδομένα από αρκετές από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες στον κόσμο έχουν αρχίσει να δίνουν μια «σπίθα» ελπίδας ότι το διεθνές εμπόριο έχει ανακάμψει και ήδη έχει ξεκινήσει τη θετική του πορεία. Η ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, ίσως να είναι και ο «χαμένος κρίκος στην αλυσίδα», στην άκρη της οποίας βρίσκεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ηδη, σε χώρες οι οποίες είναι μεγάλα διακομιστικά και εμπορικά κέντρα, όπως η …

Τα νέα δεδομένα από αρκετές από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες στον κόσμο έχουν αρχίσει να δίνουν μια «σπίθα» ελπίδας ότι το διεθνές εμπόριο έχει ανακάμψει και ήδη έχει ξεκινήσει τη θετική του πορεία. Η ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, ίσως να είναι και ο «χαμένος κρίκος στην αλυσίδα», στην άκρη της οποίας βρίσκεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ηδη, σε χώρες οι οποίες είναι μεγάλα διακομιστικά και εμπορικά κέντρα, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Βραζιλία, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που αφορούν το εμπόριο δείχνουν ανάπτυξη σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του Αυγούστου, αν και παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους.

Παρ΄ όλο που οι τελευταίοι αριθμοί δεν δείχνουν μια ολοκληρωμένη ανάκαμψη, εν τούτοις επιβεβαιώνουν τη διαρκή βελτίωση του διεθνούς εμπορίου που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στο εμπόριο. Μόνο που είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε με ασφάλεια το συμπέρασμα αν είναι μια αντίδραση ή μια πραγματική ανάκαμψη», επισημαίνει ο κ. Μαρκ Μάθιους, στρατηγικός σύμβουλος της Fox-Ρitt Κelton για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Στάση αναμονής
Προς το παρόν, οι αγορές σε όλο τον κόσμο τηρούν στάση αναμονής για να δουν αν η ζήτηση από λιανοπωλητές της Δύσης θα αυξήσει τις παραγγελίες για τα προϊόντα που παράγουν. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την Ταϊβάν και τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η συνολική αξία των εξαγωγών της ήταν μειωμένη κατά 12,7% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο και ήταν σαφώς μικρότερη έναντι του Αυγούστου, οπότε διαμορφωνόταν στο 24,6% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Παρόμοια βελτίωση παρουσίασε και η Νότια Κορέα, η οποία, με βάση στοιχεία του Σεπτεμβρίου, σημειώνει πτώση 6,6% στις εξαγωγές της σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για τη μικρότερη μείωση στο ενδεκάμηνο, ενώ μέσα στον προηγούμενο μήνα οι εξαγωγές σημείωσαν 11,1% αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας για τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν και αυτές σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από αυτά του Αυγούστου, παρ΄ όλα αυτά υπολείπονται κατά 31% των εξαγωγών του 2008. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εξαγωγές της Βραζιλίας αφορούν την ενέργεια και τα αγροτικά προϊόντα.

Δεν παρουσιάζουν όμως όλες οι αγορές βελτίωση. Η Μαλαισία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εξαγωγές της ήταν μειωμένες τον προηγούμενο Αύγουστο κατά 19,8% σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Η πρόσφατη διολίσθηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και άλλα ξένα βασικά νομίσματα εξακολουθεί να εμποδίζει τις χώρες που προσδοκούν ανάκαμψη του εμπορίου και βελτίωση της οικονομικής τους ανάπτυξης να ελπίζουν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Πρόβλημα το νόμισμα
Η Ιαπωνία είναι ένα παράδειγμα μιας τέτοιας οικονομίας, η οποία υποφέρει από το γεγονός του ισχυρού νομίσματός της, του γεν, το οποίο κάνει τις εξαγωγές ακριβότερες για τους ξένους αγοραστές. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξαγωγές της παρουσίασαν μικρή ανάκαμψη 3,2% τον Σεπτέμβριο. Ομως σε σχέση με το προηγούμενο έτος βρίσκονται κατά 37,1% χαμηλότερα.

Ως πρόσφατα, η Κορέα και η Ταϊβάν είχαν επωφεληθεί σημαντικά από την υποτίμηση των νομισμάτων τους από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση. Αλλά αυτή η τάση αρχίζει να μεταβάλλεται, καθώς το δολάριο εξασθενεί έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων από ό,τι μόνο ως προς το γεν, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Η Κορέα, η Ταϊβάν και η Βραζιλία έχουν παρέμβει, πρόσφατα, στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ώστε να καθυστερήσει η ανατίμησή τους σε σχέση με το δολάριο. Εάν τα νομίσματά τους ισχυροποιηθούν σημαντικά, αυτό θα ήταν ένα πλήγμα για τους εξαγωγικούς τους κλάδους που προσπαθούν να ανταγωνιστούν την Κίνα, η οποία έχει κρατήσει την ισοτιμία δολαρίου- γουάν αμετάβλητη.

Οι αγορές των εορτών
Το μεγάλο ερώτημα στις παγκόσμιες αγορές είναι εάν η ζήτηση από καταναλωτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα μπορέσει να προκαλέσει μια έστω και καθυστερημένη κίνηση εμπορευμάτων για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, μέσα στον επόμενο μήνα. Οι παραγγελίες για τα εορταστικά ψώνια ξεκινούν, συνήθως, μέσα στο καλοκαίρι.

Μόνο που εφέτος οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου της Δύσης έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις αποφάσεις τους ή κάνουν μικρότερες παραγγελίες συχνότερα. Φαίνεται μάλλον ότι δεν θέλουν να επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο, όπου οι ετήσιες απογραφές τους έλαβαν τεράστιες διαστάσεις, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών λόγω της οικονομικής κρίσης έφθασε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk