Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΔΟΣ

Επιτήρηση και… συμπάθεια στο Λουξεμβούργο

Το ντεμπούτο του κάνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την Τρίτη θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) της ΕΕ και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομολόγους του και στο περιθώριο με τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια. Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ.

Το ντεμπούτο του κάνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του λουξεμβούργιου πρωθυπουργού κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την Τρίτη θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (Εco/Fin) της ΕΕ και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομολόγους του και στο περιθώριο με τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια.

Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Αλμούνια και ομολόγους του αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και φυσικά τον έλληνα αντιπρόεδρο κ. Λ. Παπαδήμο, «η πρώτη προσωπική επαφή έχει τη σημασία της και τη χημεία της».

Οι αυριανές συναντήσεις και οι συναντήσεις της Τρίτης θα καθορίσουν ως έναν βαθμό τη στάση την οποία θα τηρήσουν αργότερα οι ομόλογοι του κ. Παπακωνσταντίνου τόσο έναντι του ελληνικού αιτήματος για πίστωση χρόνου και παράταση της μείωσης του υπερβολικού ελλείμματος όσο και για τον βαθμό επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ύστερα φυσικά από τις σχετικές προτάσεις που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρώτος στόχος του είναι να αλλάξει το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα και να κερδίσουμε τη… συμπάθεια των Ευρωπαίων…

Βασικός στόχος του ωστόσο είναι να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, ότι θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά, ότι δεν θα κρύβονται τα προβλήματα και ότι βεβαίως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει στην ορθή τροχιά τα δημοσιονομικά που έχουν εκτροχιαστεί. Από τις αντιδράσεις που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί ως έναν βαθμό και το πόσο βαθιές θα είναι οι τομές σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων μέσω της φορολογίας.

Ωστόσο φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Ελλάδας στο απεχθές άρθρο 104, παράγραφος 9 της Συνθήκης, το οποίο αφορά τα κράτη-μέλη τα οποία δεν ακολούθησαν της συστάσεις του Εco/Fin (ύστερα από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Το Εco/Fin έχει ήδη απευθύνει συστάσεις προς την Ελλάδα για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τις ακολούθησε. Ετσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε αποδέκτης «ραπόρτου» σύμφωνα με το οποίο ελάχιστα μέτρα ελήφθησαν και ακόμη λιγότερα απέδωσαν. Υστερα από αυτό, όπως είναι φυσικό, η επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιλαμβάνει αρνητικά στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Εco/Fin «εκ των πραγμάτων» θα αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν μείωσε το έλλειμμα, αφού σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που συγκέντρωσε η κυβέρνηση το έλλειμμα αντί να μειωθεί κάτω του 3% το 2008 «δηλώθηκε» 5,7% αλλά στην πραγματικότητα ξεπέρασε το 6%, δηλαδή ακολούθησε ανοδική αντί για καθοδική πορεία. Οσο για το 2009, με τα σημερινά δεδομένα θα εκτιναχθεί στο 12%. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα κληθεί να υποβάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος, καθώς και τριμηνιαίες εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα μέτρα που λαμβάνει διαρκώς για τη μείωσή του. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαρκή επιτήρηση, την οποία απεύχονται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και είναι ο προθάλαμος για το ακόμη χειρότερο άρθρο 104, παράγραφος 11 της Συνθήκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk