Αμείωτο το σορτάρισμα του δολαρίου

Oαρνητικός συσχετισμός μεταξύ του δολαρίου και της ευφορίας στη Γουόλ Στριτ και στα άλλα χρηματιστήρια του κόσμου πήρε νέες διαστάσεις την εβδομάδα που πέρασε. Το ευρώ άλλαζε χέρια στα 1,4980 δολάρια την Πέμπτη και σύντομα προβλέπεται να φθάνει στα 1,5981 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο του 2008. Αλλά ο δείκτης δολαρίου – μια μέτρηση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων- έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Η απόδοση των μετοχών φαίνεται …

Αμείωτο το σορτάρισμα του δολαρίου | tovima.gr

Oαρνητικός συσχετισμός μεταξύ του δολαρίου και της ευφορίας στη Γουόλ Στριτ και στα άλλα χρηματιστήρια του κόσμου πήρε νέες διαστάσεις την εβδομάδα που πέρασε. Το ευρώ άλλαζε χέρια στα 1,4980 δολάρια την Πέμπτη και σύντομα προβλέπεται να φθάνει στα 1,5981 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο του 2008. Αλλά ο δείκτης δολαρίου – μια μέτρηση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων- έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

Η απόδοση των μετοχών φαίνεται να προσδιορίζει όλο και περισσότερο το αίσθημα κινδύνου και συνεπώς την προδιάθεση για τους κατόχους δολαρίων. Το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να προσελκύει τα κεφάλαια παίζοντας τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους αβεβαιότητας για τους επενδυτές. Τώρα ωστόσο η αυξανόμενη πίστη στην οικονομική ανάκαμψη έχει μηδενίσει την ελκυστικότητα του αμερικανικού νομίσματος και έχει αντίθετα ενισχύσει την επιθυμία για την ανάληψη κινδύνου. Οσο δε θα συνεχίζεται το ράλι του επενδυτικού κινδύνου, όλο και περισσότερα κεφάλαια θα εγκαταλείπουν το χαμηλής απόδοσης δολάριο για περισσότερο ρισκαδόρικες αλλά αποδοτικότερες αξίες.

Πόσο δε μάλλον που η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) δεν προτίθεται να τερματίσει σύντομα τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική στην ιστορία των ΗΠΑ. Ωστόσο η πολιτική αυτή έχει καταστήσει το δολάριο το κατ΄ εξοχήν νόμισμα χρηματοδότησης της στρατηγικής του «carry trade». Μια στρατηγική όπου οι επενδυτές δανείζονται σε νόμισμα που έχει χαμηλό επιτόκιο για να παίξουν το δανεικό χρήμα σε υψηλότερης απόδοσης νομίσματα και σε άλλες αξίες. Η στρατηγική αυτή, η οποία διεκόπη με την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χρησιμοποιούσε κυρίως το γεν αλλά και το ελβετικό φράγκο. Αλλά το δολάριο είναι τώρα φθηνότερο από τα δύο αντίπαλα νομίσματα.

Η πτώση του δολαρίου, όμως, παρ΄ ότι είναι ομαλή, έχει αρχίσει και δημιουργεί πολιτικά προβλήματα σε χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται από τις εξαγωγές, όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Οι παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος ωστόσο δεν έχουν παρά περιορισμένα αποτελέσματα, εκτός και αν είναι από κοινού ενορχηστρωμένες από τις κεντρικές τράπεζες. Οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας έχουν παρέμβει τους τελευταίους μήνες αγοράζοντας δολάρια αλλά δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την τάση, παρά μόνο να επιβραδύνουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk