Οι νόμοι για το κάπνισμα σώζουν και τους μη καπνιστές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος δεν σώζουν μόνο τους καπνιστές αλλά παράλληλα μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου των παθητικών καπνιστών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ανασκόπηση μελετών. Ειδικοί του αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής προχώρησαν σε ανασκόπηση 11 μελετών που αφορούσαν τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στη Σκωτία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μείωση του ποσοστού καρδιακών επεισοδίων που κυμαινόταν από 6% ως και 47%! Οπως μάλιστα προέκυψε, τα οφέλη από την ύπαρξη άκαπνων χώρων φαίνονται πολύ γρήγορα.

Οι νόμοι για  το κάπνισμα  σώζουν και τους  μη καπνιστές | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος δεν σώζουν μόνο τους καπνιστές αλλά παράλληλα μειώνουν και τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου των παθητικών καπνιστών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ανασκόπηση μελετών. Ειδικοί του αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής προχώρησαν σε ανασκόπηση 11 μελετών που αφορούσαν τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στη Σκωτία, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μείωση του ποσοστού καρδιακών επεισοδίων που κυμαινόταν από 6% ως και 47%! Οπως μάλιστα προέκυψε, τα οφέλη από την ύπαρξη άκαπνων χώρων φαίνονται πολύ γρήγορα.

Στη Χελένα της Μοντάνα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, κατεγράφησαν 16% λιγότερες νοσηλείες εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ημέρα που ίσχυσε ο νόμος απαγόρευσης του καπνίσματος. Στο ίδιο διάστημα, σε γειτονικές περιοχές όπου δεν είχε ισχύσει αντίστοιχος νόμος παρουσιάστηκε αύξηση των καρδιακών επεισοδίων.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Πουέμπλο στο Κολοράντο όπου οι νοσηλείες εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου μειώθηκαν κατά 41% τρία χρόνια μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας.

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία είναι λυπηρό ότι, όπως έδειξε η μελέτη, μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου ισχύουν σοβαροί νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk