«Πόθεν έσχες» για 15.000 αστυνομικούς

Στον έκτακτο έλεγχο των «πόθεν έσχες» 15.000 αστυνομικών που δεν έχουν υποβάλει τα τελευταία χρόνια σχετικές δηλώσεις θα προχωρήσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. θα αναλαμβάνουν έρευνες στο εσωτερικό της Αστυνομίας για βίαιες συμπεριφορές αστυνομικών, για παράνομη οπλοχρησία και άλλα αδικήματα που ως τώρα διεκπεραιώνονταν μόνο μέσω Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων με συνήθως ευνοϊκή εξέλιξη για τους αστυνομικούς.

Στον έκτακτο έλεγχο των «πόθεν έσχες» 15.000 αστυνομικών που δεν έχουν υποβάλει τα τελευταία χρόνια σχετικές δηλώσεις θα προχωρήσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. θα αναλαμβάνουν έρευνες στο εσωτερικό της Αστυνομίας για βίαιες συμπεριφορές αστυνομικών, για παράνομη οπλοχρησία και άλλα αδικήματα που ως τώρα διεκπεραιώνονταν μόνο μέσω Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων με συνήθως ευνοϊκή εξέλιξη για τους αστυνομικούς. Οσον αφορά τον δημόσιο τομέα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων θα ασκεί ελέγχους σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες (πολεοδομίες, εφορίες κ.λπ.) όχι μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες αλλά ακόμη και με σχετικές ενδείξεις ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Οι αλλαγές αυτές δρομολογούνται μετά και την τοποθέτηση στη θέση του υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του αστυνομικού υποδιευθυντή και πρώην εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Παναγιώτη Στάθη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων περίπου 6.000 αστυνομικοί δεν υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις «πόθεν έσχες» όπως οφείλουν. Και με βάση τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 15.000 αστυνομικοί ανά περιόδους ή κάθε χρόνο αποφεύγουν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Ετσι λοιπόν, πρώτος στόχος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι να υπάρξει καταγραφή των αστυνομικών που αποφεύγουν να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι απλώς οι «αμελείς» και ποιοι οι «πονηροί». Μάλιστα η ταξινόμηση θα γίνει με βάση τον βαθμό των αστυνομικών και θα συγκριθεί με παλαιότερους φακέλους διαφθοράς που έχουν σχηματιστεί για να διαπιστωθεί αν η μη υποβολή δηλώσεως από αξιωματικούς συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες και ύποπτες κινήσεις στον τομέα ελέγχου τους. Ετσι ώστε να συγκριθούν πρόσωπα και καταστάσεις…

Δεύτερη καινοτομία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι η ενασχόλησή της με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών, τα οποία ως τώρα γίνονταν αντικείμενο έρευνας από τοπικές υπηρεσίες της Αστυνομίας και από αξιωματικούς που είχαν σειρά ενδοϋπηρεσιακών «δεσμεύσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk