Μεγάλες αντιπαραθέσεις ξέσπασαν τις τελευταίες 24 ώρες στη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας για τις σχέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι φραστικοί και οι λεκτικοί διαξιφισμοί έλαβαν διαστάσεις. Και ενδεικτική του κλίματος που κυριάρχησε ήταν η φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Πατριάρχης ψεύδεται». Οι φωνές και οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν όταν άρχισε να συζητείται η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο με τους ρωμαιοκαθολικούς με εισηγητές τους μητροπολίτες Νικοπόλεως κ. Μελέτιο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος έθεσε στη διάθεση της Ιεραρχίας την παραίτησή του από τη συμμετοχή του ως εκπροσώπου της Εκκλησίας στον διάλογο με τους ρωμαιοκαθολικούς.

Αφορμή για τα ξεσπάσματα πολλών και γνωστών ιεραρχών αποτέλεσε η ανάγνωση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου της επιστολής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να λάβει θέση για το κείμενο που τιτλοφορείται ως «Ομολογία Πίστεως» και έχει υπογραφεί από ελλαδίτες μητροπολίτες, μοναχούς, κληρικούς και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας.

Με το κείμενο αυτό, τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «επιχειρείται ο διαχωρισμός των ορθοδόξων πιστών εις “ομολογητάς της Ορθοδόξου πίστεως” και εις οιονεί μειοδότας αυτής». Υπάρχουν, διαπιστώνει, στην Εκκλησία της Ελλάδος «ζηλωτικαί τάσεις, αίτινες εκδηλούνται διά πολεμικής ενίοτε οξείας και ανοικείου, εναντίον των διεξαγομένων θεολογικών διαλόγων και επαφών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των ετεροδόξων».

Ακόμη, όπως προσθέτει ο κ.κ. Βαρθολομαίος, στην «Ομολογία Πίστεως» δηλώνεται ότι «επικοινωνούντες προς τους ετεροδόξους και συμπροσευχόμενοι μετ΄ αυτών θέτουν εαυτούς αυτομάτως εκτός Εκκλησίας. Τούτο σημαίνει ότι πάντες οι Πατριάρχαι και λοιποί Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά των Ιερών αυτών Συνόδων ως μετέχοντες εις τοιαύτας επαφάς και διαλόγους έχουν αυτομάτως θέσει εαυτούς εκτός Εκκλησίας».

Επίσης τονίζει ότι οι υπογράφοντες το κείμενο χαρακτηρίζουν σχισματικούς όσους συζητούν με τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, σύμφωνα με άλλους αρχιερείς, έντονα οργισμένος κατήγγειλε τα λεγόμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Ο Πατριάρχης ψεύδεται» είπε ο κ. Σεραφείμ και άρχισε να βάλλει κατά όσων συμμετέχουν στον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. «Δεν δεχόμαστε σκιές και αμφιβολίες για το εάν υπερασπιζόμαστε την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος με τη συμμετοχή μας στον διάλογο. Δεν δεχόμαστε με σκιές και αμφισβητήσεις να εκπροσωπήσουμε την Εκκλησία μας στον διάλογο» ήταν η άμεση και σε υψηλούς τόνους απάντηση του κ. Χρυσοστόμου.

Α πό την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος ζήτησε η Εκκλησία της Ελλάδος να υπογράψει ξεχωριστό κείμενο από τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες και στη συνέχεια δήλωσε: «΄Η θα γυρίσουμε να συζητήσουμε το πρόβλημα της Ουνίας ή θα διακόψουμε τον διάλογο», ενώ, όπως είναι γνωστό, η συζήτηση του θέματος για την Ουνία ολοκληρώθηκε και τώρα συζητείται το πρωτείο του Πάπα κατά την πρώτη χριστιανική χιλιετία.

Τελικά επικράτησε ψυχραιμία και βρέθηκε σολωμόντεια λύση. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ανακάλεσε τα όσα είχε πει και ζήτησε συγγνώμη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο ανακοινωθέν της η Σύνοδος της Ιεραρχίας δηλώνει ότι με ομόφωνη απόφασή του η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στον διάλογο με τη συμμετοχή όλων των ορθοδόξων εκκλησιών με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία με εκπρόσωπό της τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Οσο για την «Ομολογία Πίστεως» που υπέγραψαν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και προκάλεσε την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη χαρακτηρίζεται «ως εκ του περισσού».