ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ- Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων

Η επαναφορά της Ελλάδας «στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων», τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και εκτός αυτής, αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή της εξωτερικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Αυτό ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ανάληψη μειζόνων πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο. Αυτές έχουν κριθεί αναγκαίες για…

Επιστροφή στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων | tovima.gr

Η επαναφορά της Ελλάδας «στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων», τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και εκτός αυτής, αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή της εξωτερικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Αυτό ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ανάληψη μειζόνων πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο. Αυτές έχουν κριθεί αναγκαίες για να σωρευθεί ξανά το απαραίτητο διπλωματικό κεφάλαιο που θα βοηθήσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας σε κρίσιμους τομείς όπως η οικονομία.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις συνθήκες της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί βασική μας προτεραιότητα» . Πρόσθεσε μάλιστα, απευθυνόμενος στην Τουρκία, ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ακυρώνουν το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στα Βαλκάνια, περιοχή η οποία θεωρείται προνομιακός χώρος επιρροής για την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «ενίσχυση της συνεργασίας», αλλά όχι μόνο «υπό τη μορφή εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων», αλλά και με τη συμβολή «στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων και στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» . Ηδη άλλωστε ο κ. Παπανδρέου έχει αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει ένας οδικός χάρτης ώστε να αναζωογονηθεί η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

O Πρωθυπουργός πάντως προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις για την πΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας ότι «η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της». Μια κοινά αποδεκτή ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων είναι αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.

Αναφερόμενος στην Αμυνα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεσμεύθηκε ξανά για διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία στα εξοπλιστικά προγράμματα «με βασικό εγγυητή την ίδια τη Βουλή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk