Διαλύονται σαν χάρτινοι πύργοι οι εσωκομματικές συμμαχίες

Πολιτικές συμμαχίες ετών επαναπροσδιορίζονται, παλαιοί διαχωρισμοί «παραγράφονται», νέα δεδομένα προστίθενται στην εσωκομματική εξίσωση της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία και νέες «εκλεκτικές» πολιτικές συγγένειες αναδύονται. Η οριστικοποίηση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική πολλών βουλευτών, νυν και πρώην, αλλά και στελεχών που επιδιώκουν πολιτικές συμφωνίες για ίδιον όφελος, στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται σημειολογικές συνάξεις και συμβολικές συναντήσεις που οριοθετούν εν πολλοίς και το δίπολο της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Διαλύονται σαν χάρτινοι πύργοι οι εσωκομματικές συμμαχίες | tovima.gr

Πολιτικές συμμαχίες ετών επαναπροσδιορίζονται, παλαιοί διαχωρισμοί «παραγράφονται», νέα δεδομένα προστίθενται στην εσωκομματική εξίσωση της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία και νέες «εκλεκτικές» πολιτικές συγγένειες αναδύονται.

Η οριστικοποίηση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική πολλών βουλευτών, νυν και πρώην, αλλά και στελεχών που επιδιώκουν πολιτικές συμφωνίες για ίδιον όφελος, στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται σημειολογικές συνάξεις και συμβολικές συναντήσεις που οριοθετούν εν πολλοίς και το δίπολο της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Από τη στιγμή που συμφωνήθηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκλεγεί από τη βάση, τίθεται εξ ορισμού το ζήτημα της δυαρχίας, αφού εκτιμάται από έμπειρα κομματικά στελέχη πως θα υπάρξει δεύτερος γύρος, που θα σημάνει και την οριστική εκκαθάριση των όποιων εσωκομματικών λογαριασμών.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ηττημένοι της εσωκομματικής διαδικασίας αποδεχθούν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, αν και η γενική αίσθηση είναι πως πρέπει να υπάρξει ενότητα την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ.

Η διαδικασία εκλογής από τη βάση συζητήθηκε για μία ακόμη φορά στις χθεσινές κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε διαδοχικά με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τους κκ. Δ. Αβραμόπουλο και Αντ. Σαμαρά, αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Π. Ψωμιάδη, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Δ. Σιούφας . Η κυρία Μπακογιάννη συμφωνεί και αποδέχεται την εκλογή από τη βάση του κόμματος και δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχει εκφράσει αμφιβολίες για το 50%+1 που πρέπει να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και αντιπρότεινε στον κ. Σιούφα να υπάρξει εκλογή με 42%, που είναι και ο πήχης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Π αρά τις αντιρρήσεις που έχει η κυρία Μπακογιάννη, δεν θα τις εκφράσει ανοικτά, επικαλούμενη την ενότητα.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σιούφα, μιλώντας με δημοσιογράφους, εμφανίστηκε αισιόδοξη και είπε αρκετά ικανοποιημένη: «Προχωράμε, όλα καλά». Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η συνεργασία και συνεννόηση είναι συστατικό στοιχείο της κεντροδεξιάς παράταξης και τόνισε πως η ΝΔ πάει σε μια συντεταγμένη πορεία και θα εξέλθει πιο δυνατή από το συνέδριο, αφού όλοι διασφαλίζουν την ενότητα. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο κ. Σαμαράς, που τόνισε ότι η πρωτοβουλία του κ. Σιούφα εξελίσσεται ομαλά και ξεκαθάρισε ότι το συνέδριο θα γίνει κανονικά στις 7 Νοεμβρίου.

«Η πρωτοβουλία του κ. Σιούφα για εξεύρεση κοινού τόπου στο θέμα εκλογής νέου προέδρου από τη βάση εξελίσσεται θετικά» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος και διευκρίνισε πως θα υπάρξει συμφωνία επί του κειμένου των τεσσάρων ενδιαφερομένων και σήμερα θα ενημερωθεί ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής. Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή έχει ξεκινήσει και πλέον όλοι οι δελφίνοι κινούνται για τον προσεταιρισμό στελεχών. Η κυρία Μπακογιάννη θα έχει συναντήσεις και αυτό το διήμερο με βουλευτές, νυν και πρώην, και στελέχη της ΝΔ, ώστε να ενισχύσει την «ομάδα» υποστήριξής της, ενώ καθημερινά καταφθάνουν μηνύματα στο πολιτικό της γραφείο για αύξηση της επιρροής της.

Ο κ. Αβραμόπουλος που θα μιλήσει στη Βουλή, όπως και οι άλλοι δύο δελφίνοι, για να αντικρούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα έχει επαφές με στελέχη, ενώ προετοιμάζεται για την πρώτη περιοδεία του στην επαρχία.

Ο κ. Σαμαράς θα παρέμβει αύριο με ιδεολογικό άρθρο στο «Βήμα» και, εκτός από τις επαφές που θα έχει το τριήμερο, θα επιχειρήσει με την ομιλία του στη Βουλή να δείξει ότι αυτός μπορεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Ο μεσσήνιος πολιτικός αξιολογεί πολύ θετικά τη δημόσια αναγγελία της υποψηφιότητάς του και τα μηνύματα που φθάνουν στο γραφείο του είναι θετικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk