ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Μεγάλη μεταρρύθμιση

Από όλες τις μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης κρατάω μία: την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση του λεγόμενου «γερμανικού συστήματος». Αν το πετύχουν, θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος μετά τη Μεταπολίτευση. Για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή ο Παπανδρέου έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι η καθιέρωση ενός εκλογικού συστήματος που θα συνδυάζει μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες περιορίζει δραστικά τις ανάγκες «πολιτικού χρήματος» και αποδυναμώνει τις εξαρτήσεις των πολιτευομένων από μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και διάφορες «ειδικές ομάδες» ισχυρής εκλογικής επιρροής.

Από όλες τις μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης κρατάω μία: την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση του λεγόμενου «γερμανικού συστήματος». Αν το πετύχουν, θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος μετά τη Μεταπολίτευση. Για τρεις λόγους.

Πρώτον, επειδή ο Παπανδρέου έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι η καθιέρωση ενός εκλογικού συστήματος που θα συνδυάζει μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες περιορίζει δραστικά τις ανάγκες «πολιτικού χρήματος» και αποδυναμώνει τις εξαρτήσεις των πολιτευομένων από μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και διάφορες «ειδικές ομάδες» ισχυρής εκλογικής επιρροής.

Δεύτερον, επειδή η λογική της «διπλής ψήφου» επιβάλλει στους πολιτευομένους να συμπεριφέρονται ως πολιτισμένοι πολίτες και όχι ως εξαγριωμένα κομματόσκυλα από τη στιγμή που δεν θα μπορούν πλέον να απευθύνονται μόνο στον σκληρό πυρήνα των κομματικών οπαδών.

Τρίτον, επειδή η μικρή, μονοεδρική περιφέρεια φέρνει εκ των πραγμάτων τον πολιτευτή κοντά στον ψηφοφόρο και δίνει έτσι μια αποτελεσματική απάντηση στη γενικότερη απαξίωση και αποξένωση του πολιτικού συστήματος.

Δεν γνωρίζω ακόμη πώς προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει το «γερμανικό σύστημα», το οποίο άλλωστε έχει διάφορες παραλλαγές. Θα επιλέξει τη λογική των «δύο ψήφων για δύο περιφέρειες» που ισχύει στη Γερμανία σήμερα; ή θα ανατρέξει στη λογική της «μιας ψήφου που μετράει δύο φορές», όπως ίσχυε στη Γερμανία πριν από το 1953;

Και ποια ακριβώς θα είναι «η προσαρμογή στα δεδομένα της χώρας μας» για την οποία μιλάει ο Πρωθυπουργός; Διότι και το ρουσφέτι και η κομματοκρατία και ο παλαιοκομματισμός «δεδομένα της χώρας μας» αποτελούν.

Ο,τι κι αν επιλέξουν, όμως, είναι βέβαιον ότι οι αντιστάσεις θα αποδειχθούν ισχυρές, πρωτίστως από τους ίδιους τους εν ενεργεία βουλευτές ή τα διαμορφωμένα συμφέροντα που επηρεάζουν την εκλογή τους. Αλλά εξίσου βέβαιον είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει μια ευρύτερη υποστήριξη στα σχέδιά της.

Υπό μία προϋπόθεση: ότι θα αποφύγει τον πειρασμό να φτιάξει ένα εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα κομματικά της μέτρα.

Θα το αποφύγει αν έχει σταθερά στο μυαλό της δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι κανένα εκλογικό σύστημα δεν καθόρισε ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα- και ένας Θεός ξέρει πόσοι το επιχείρησαν στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια…

Δεύτερον, ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν στηριχθεί σε μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Και η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση παραείναι σοβαρή για να ναυαγήσει σε τίποτα άθλιες κομματικές συμπληγάδες.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk