Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Πάλι για το περίπτερο της οδού Σόλωνος
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης γράφει:

Σε απάντηση των δημοσιευμάτων σας σχετικά με το περίπτερο Σόλωνος και Λόντου σας γνωρίζουμε τα εξής: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 1416/84, η άδεια εκμετάλλευσης περιπτέρου χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου νομάρχη. Η διαχείριση των «σχολαζόντων περιπτέρων» είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία και φέρει την ευθύνη απόφασης για την ανάθεση σε άλλον δικαιούχο ή την ανάγκη απομάκρυνσης κουβουκλίων. Ως σήμερα 16.10.2007 δεν έχει έρθει στη Δ/νση Δημοτικών Προσόδων του δήμου μας κανένα έγγραφο της Νομαρχίας Αθηνών για το περίπτερο της οδού Σόλωνος με το οποίο να ζητείται απομάκρυνση κουβουκλίου. Είναι άξιον απορίας γιατί η Νομαρχία δεν επέλεξε όπως άλλες φορές τη χρήση τηλεομοιοτυπίας (fax) αλλά προτίμησε να απαντήσει μέσω του Τύπου μεταθέτοντας απλά το πρόβλημα και μη ενημερώνοντας άμεσα τον δήμο για την απόφασή της. Ο Δήμος Αθηναίων με τη γνωστοποίηση του θέματος προχώρησε άμεσα στις επιβαλλόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του κουβουκλίου, παρ΄ ότι από καμία σχετική με τη λειτουργία των περιπτέρων διάταξη νόμου δεν προβλέπεται η υποχρέωση του δήμου να απομακρύνει τα κουβούκλια σχολαζόντων περιπτέρων. Επισημαίνουμε, τέλος, ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων να μεταφερθεί στους δήμους η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών τοποθέτησης και λειτουργίας περιπτέρων, η οριοθέτηση αυτών, ο προσδιορισμός των διαστάσεών τους και να πάψει η σημερινή κατάσταση, όπου στη σχετική διαδικασία συμμετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Δημοσίων Εργων, Εσωτερικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης, η Νομαρχία και οι κατά τόποι δήμοι, και μάλιστα με έκφραση απλής γνώμης και μόνο!

Πομάκοι
Ο κ. Βασίλειος Δημ. Βασιλειάδης, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει:

Η Σκοπιανή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, αυτοανακηρυγμένη απόλυτος κυρίαρχος στο «επιστημονικό πεδίο της Ιστορίας των Βαλκανίων», θεώρησε υποχρέωσή της να επεκτείνει την «επιστημονική της αυθεντία» μέχρι τη Θράκη όπου οι Ελληνες υπήκοοι πομακικής καταγωγής «βαπτίστηκαν» στη σκοπιανή εγκυκλοπαίδεια «Μακεδόνες (εννοούν Σκοπιανοί) μουσουλμάνοι»! Ετσι οι Πομάκοι Ελληνες συμπατριώτες μας από τον εγκλωβισμό τους στη βουλιμία του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, να τους χαρακτηρίζει Τούρκους(!) παρά τον αγώνα τους να κραυγάζουν με τόση αγωνία ότι είναι Ελληνες Πομάκοι, χωρίς καμία βοήθεια και υποστήριξη από την πατρίδα τους Ελλάδα (τη γενέθλια γη τους), βρέθηκαν στην «επιστημονική φροντίδα» των Σκοπιανών ακαδημαϊκών. Το ερώτημα είναι αμείλικτο για τους ακαδημαϊκούς μας και όχι μόνο. Θα βγουν επιτέλους μπροστά, τουλάχιστον να ενημερώσουν με την ιστορική αλήθεια τις Ακαδημίες Επιστημών, έστω της Ευρώπης, που προσβάλλονται συνεχώς από την προκλητική πλαστογράφηση της Ιστορίας από τους Σκοπιανούς; Θα κάνουν το αυτονόητο καθήκον τους; Ή δεν θα καταδεχθούν πάλι να ασχοληθούν και ελεύθερα η σκοπιανή «Εγκυκλοπαίδεια» θα μπει στα ράφια των βιβλιοθηκών του κόσμου; Οι υπουργοί μας, Παιδείας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, πρέπει να κάνουν τα αυτονόητα καθήκοντά τους και για τους Πομάκους Ελληνες συμπατριώτες μας.

Νοέμβριος
Ο κ. Δημήτρης Ελευθ. Παυλίδης, πρώην διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, από την Αθήνα, γράφει:

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ πρέπει να εκλέξουν πρόεδρο, πολιτικό ανώτερης ποιότητας, αντάξιο της μεγάλης δημοκρατικής και πατριωτικής παράταξης. Το κόμμα της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του κοινωνικού φιλελευθερισμού, χωρίς τις υπερβολές του νεοφιλελευθερισμού ή των ξεπερασμένων τάσεων κρατικισμού, πρέπει να έχει πρόεδρο ο οποίος να διακρίνεται για το ήθος του, τον χαρακτήρα του, τον πατριωτισμό του και την εν γένει, από κάθε άποψη, εξαιρετική του ποιότητα. Ολοι πρέπει να σκεφθούν το μέλλον της πατρίδας μας, του λαού μας και της παράταξης, την οποία συγκρότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, βοηθούμενος από προσωπικότητες όπως ο Κώστας Τσάτσος, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Παναγής Παπαληγούρας κ.ά. Τέτοια ποιότητα χρειαζόμαστε. Τα πρόσωπα των υποψηφίων είναι γνωστά. Θα πρέπει να γίνουν νέες εγγραφές, να στηθούν κάλπες σε όλη την Ελλάδα, για να ψηφίσει η βάση, όπως συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, για να έχουμε πρόεδρο εντός του Νοεμβρίου.

Ευκαιρία
Ο κ. Γ. Ν. Μαργαρίτης, από την Αθήνα, γράφει:

Θα μπορούσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να ψηφίσει μεταξύ των εκλεγμένων βουλευτών έναν εξ όσων θα έθεταν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Επίσης, η βάση όχι μόνο της ΝΔ αλλά όλοι όσοι θα επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, αφού βέβαια εγγράφονταν σε έναν κατάλογο, να ψηφίσουν ένα μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο. Η ΝΔ να δώσει την ευκαιρία και στον κόσμο της να ψηφίσει έναν άλλο ικανό υποψήφιο για να αναμετρηθεί με τον εκλεγμένο βουλευτή για την ηγεσία.

Βολταίρος
Ο κ. Αλέξανδρος Μιτζάλης, από το Ιβρύ συρ Σεν της Γαλλίας,γράφει:

Ο κ. Ι. Κ. Πρετεντέρης στο άρθρο του «Εχουν καταλάβει;» της 2.10.2009 αναρωτιέται «αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επίγνωση της κατάστασης στην ελληνική και στην παγκόσμια οικονομία, γιατί αν έχουν επίγνωση το μόνο συμπέρασμα είναι ότι μας κοροϊδεύουν». Προσυπογράφουμε και επεκτείνουμε την παρατήρησή του και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η παιδεία. Κάθε νέος υπουργός Παιδείας με αισιόδοξες δηλώσεις υπόσχεται αλλαγές κατά βάθος, ωσάν να μη γνωρίζει αυτούς που υποσκάπτουν το έργο του και που δεν θέλουν μια παιδεία ελεύθερη, προσανατολισμένη προς την επιστήμη και την πρόοδο. Ο Βολταίρος στη νουβέλα του «Candide» βάζει τον ήρωά του, αφού γνώρισε όλες τις φρικαλεότητες στις σχέσεις των ανθρώπων, εγκλήματα, απάνθρωπη μεταχείριση των αδύνατων από τους πιο δυνατούς και άλλα δεινά του 18ου αιώνα, να απαρνηθεί την αισιοδοξία που τον οδηγούσε πάντα στον καλύτερο των δυνατών κόσμων («le meilleur des mondes possibles»), δηλαδή στον κόσμο που ζούμε. Τότε ο υπηρέτης του τον ρωτάει: «Τι είναι αισιοδοξία;». «Αλίμονο!» απαντά ο Καντίντ, «είναι η λύσσα να υποστηρίζεις ότι όλα πάνε καλά, όταν όλα πάνε άσχημα». Αυτό θυμίζει τους δικούς μας υπουργούς, ή και πρωθυπουργούς, οι οποίοι υπόσχονται ότι όλα πάνε, ή θα πάνε, καλά, ενώ γνωρίζουν ότι αν η πολιτεία δεν αρχίσει να κόβει τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας που λυμαίνεται τα ιερά και τα πάτρια, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στον καλύτερο των δυνατών κόσμων. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εγκύψει πάνω σε όλα αυτά και ακόμη πάνω στην τελευταία φράση του Καντίντ: «Πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας» («il faut cultiver notre jardin») και να προχωρήσει σε αλλαγή κουλτούρας και ήθους που τόσο τη χρειάζεται ο τόπος μας.

Οδηγός
Ο κ. Παναγιώτης Μανιάτης, από το Περιστέρι της Αθήνας, γράφει:

Πριν από δέκα χρόνια, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 1999, μας δώσατε με την εφημερίδα ένα εξαιρετικό ένθετο φυλλάδιο πολύ χρήσιμο, το «Οδηγός για το Δημόσιο: Υπουργεία, νομαρχίες, δήμοι, ΑΕΙ, ΤΕΙ στο σπίτι σας. Τα φαξ, τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις που θα σας γλιτώσουν από τις ουρές». Και έτσι πράγματι είναι. Τα χρόνια όμως πέρασαν και μεσολάβησαν πολλές αλλαγές και μεταβολές, φορέων, διευθύνσεων, τηλεφώνων κλπ. και ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η έκδοση ενός νέου φυλλαδίου με τα σημερινά στοιχεία και δεδομένα, στο οποίο, αν τελικά εκδοθεί, εκτός από τα υπουργεία, τις γενικές και ειδικές γραμματείες, τις περιφέρειες, τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (νομαρχίες), τους δήμους, τα επαρχεία, τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να συμπεριληφθούν τα υφυπουργεία, οι μητροπόλεις και οι ανεξάρτητες αρχές, οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, η Βουλή.

Αφίσες
Ο κ. Γρηγ. Μακρυνιώτης, από τη Βούλα της Αθήνας, γράφει:

Πέρασαν οι ημέρες από τις εκλογές και οι αφίσες (ειδικά αυτή με τη Μεγάλη Απόφαση της ΝΔ) παραμένουν ρυπαίνοντας ποικίλους χώρους. Νομίζω ότι ο νόμος προβλέπει πως όσοι προχωρούν σε ποικίλες αφισοκολλήσεις είναι υποχρεωμένοι για την αφαίρεσή τους. Μάλιστα, προς τον σκοπό αυτόν, έχουν δημιουργηθεί πολλές εταιρείες με σύγχρονη τεχνολογία, η οποία αφαιρεί αμέσως και αποδίδει στο 100% καθαρούς τους χώρους. Ηδη, αν κάνουμε μια βόλτα σε μεγάλους δρόμους της Αθήνας, συναντάμε αφίσες ακόμη και από τις ευρωεκλογές.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk