Τα ελλείμματα υποτιμούν τη στερλίνα

Η σημαντική διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη βρετανική οικονομία συμβάλλει προς την κατεύθυνση περαιτέρω υποτίμησης της αγγλικής στερλίνας τόσο έναντι του δολαρίου όσο και σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει σε 175 δισ. στερλίνες (12,0% του ΑΕΠ) το οικονομικό έτος 2009-2010 που λήγει στο τέλος του ερχόμενου Μαρτίου έναντι ελλείμματος 90 δισ. στερλινών το αμέσως προηγούμενο. Σύμφωνα με την Αlpha Βank, το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 τρισ.

Τα ελλείμματα υποτιμούν τη στερλίνα | tovima.gr

Η σημαντική διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη βρετανική οικονομία συμβάλλει προς την κατεύθυνση περαιτέρω υποτίμησης της αγγλικής στερλίνας τόσο έναντι του δολαρίου όσο και σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει σε 175 δισ. στερλίνες (12,0% του ΑΕΠ) το οικονομικό έτος 2009-2010 που λήγει στο τέλος του ερχόμενου Μαρτίου έναντι ελλείμματος 90 δισ. στερλινών το αμέσως προηγούμενο. Σύμφωνα με την Αlpha Βank, το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 τρισ. στερλίνες, δηλαδή το 74% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, από 52% του ΑΕΠ στο τέλος του 2008. Για το 2010 προβλέπεται περαιτέρω άνοδός του στο 85% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει πτώση του ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 4,1% το 2009 και κατά-0,4% το 2010. «Σε αυτό το περιβάλλον ο προϋπολογισμός έχει σημαντικές απώλειες εσόδων λόγω της μεγάλης πτώσης που σημειώνεται στη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων, καθώς και στον σημαντικό για την οικονομία της χώρας χρηματοοικονομικό τομέα, του οποίου τα κέρδη έχουν μετατραπεί σε ζημιές το 2008 και το 2009» τονίζουν οι αναλυτές της Αlpha Βank. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της συμβολής του κράτους στη διάσωση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων της χώρας από τη χρεοκοπία στο πλαίσιο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς και της μεγάλης αύξησης των δαπανών για επιδόματα ανεργίας και για κοινωνική πολιτική γενικότερα.

Η παρούσα κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, προσβλέποντας στην άντληση 17,2 δισ. στερλινών που προτίθεται να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη του διογκωμένου δημόσιου χρέους. Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ανέφερε ότι στις κρατικές επιχειρήσεις που είναι προς πώληση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Λονδίνο με τη σήραγγα της Μάγχης, το 33% που κατέχει το κράτος στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία ουρανίου URΕΝCΟ, η εταιρεία παροχής φοιτητικών δανείων και η κρατική εκδοτική εταιρεία Τote.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να αντιμετωπισθεί το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, που έχει επιδεινωθεί υπό το βάρος των εκτεταμένων ενισχύσεων στον τραπεζικό τομέα. Παράλληλα, όμως, τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον μιας εσπευσμένης ανάκλησης των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επώδυνη επιμήκυνση της ύφεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk