Ρεκόρ €325 δισ. έκανε το δημόσιο χρέος της χώρας

Στα 325 δισ. ευρώ ανεβάζει η καταγραφή που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) είναι πλέον το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ξεπέρασε ακόμη και την Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το χρέος των 292 δισ. ευρώ που αποτυπώθηκε στις 30 Ιουνίου θα επιβαρυνθεί τους επόμενους μήνες από τον νέο δανεισμό, τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ κατά 20 δισ. ευρώ (το σύνολο των εγγυήσεων ανέρχεται σε 25 δισ.

Στα 325 δισ. ευρώ ανεβάζει η καταγραφή που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) είναι πλέον το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ξεπέρασε ακόμη και την Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το χρέος των 292 δισ. ευρώ που αποτυπώθηκε στις 30 Ιουνίου θα επιβαρυνθεί τους επόμενους μήνες από τον νέο δανεισμό, τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ κατά 20 δισ. ευρώ (το σύνολο των εγγυήσεων ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ), τα χρέη προς προμηθευτές του Δημοσίου τα οποία αναλαμβάνει να εξοφλήσει η νέα κυβέρνηση αλλά και άλλες υποχρεώσεις, όπως το κόστος της εθελουσίας εξόδου και των αποζημιώσεων στην Ολυμπιακή. Δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ (το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος), το χρέος της χώρας, όπως υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται στα 295 δισ. ευρώ ή 120% του ΑΕΠ. Το στοιχείο αυτό φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, πάνω και από την Ιταλία, η οποία χρωστά το 117% του ΑΕΠ. Το χρέος της Ιταλίας τον Αύγουστο ανήλθε στα 1.757 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 115% του ΑΕΠ, ενώ για το 2010 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 117% του ΑΕΠ. Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ρυθμό 1,6 δισ. ευρώ ανά μήνα το τελευταίο τρίμηνο και αυτό αποδίδεται στη διεθνή κρίση που οδήγησε σε ύφεση την ιταλική οικονομία.

Στη χώρα μας το χρέος αυξάνεται με ρυθμό άνω των 2 δισ. ευρώ τον μήνα το τελευταίο εννεάμηνο λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας αλλά κυρίως λόγω του εκρηκτικού δημοσιονομικού προβλήματος που επιδεινώνεται.

Αλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι το μεγάλο αναλογιστικό χρέος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, τα επόμενα χρόνια το χρέος θα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο από την ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Προς το παρόν έχουν δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση αλλά πολύ σύντομα θα αξιολογήσουν την οικονομική πολιτική και θα καθορίσουν τη στάση τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk