«Παγώνουν» η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων

Αναβάλλεται προσωρινά το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα κονδύλια των 400 εκατ. ευρώ που χρειάζονται δεν έχουν δεσμευθεί. Το πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και τώρα θα ξεκινήσει μόλις δεσμευθούν τα σχετικά κονδύλια. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί επίσημα, εν τούτοις αυτό που διαπιστώνεται τώρα από παράγοντες του υπουργείου είναι ότι υπάρχει μόνο πολιτική συμφωνία μεταξύ του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ.

«Παγώνουν» η ενεργειακή αναβάθμιση  και ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων | tovima.gr

Αναβάλλεται προσωρινά το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα κονδύλια των 400 εκατ. ευρώ που χρειάζονται δεν έχουν δεσμευθεί. Το πρόγραμμα επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και τώρα θα ξεκινήσει μόλις δεσμευθούν τα σχετικά κονδύλια. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί επίσημα, εν τούτοις αυτό που διαπιστώνεται τώρα από παράγοντες του υπουργείου είναι ότι υπάρχει μόνο πολιτική συμφωνία μεταξύ του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη και των περιφερειαρχών, οι οποίοι θα πρέπει να δεσμεύσουν ανάλογα κονδύλια στα ΠΕΠ. Γραπτή συμφωνία δεν έχει βρεθεί, αλλά το υπουργείο ΠΕΚΑ το έχει εγγράψει ως βασική προτεραιότητα και το πρόγραμμα θα προχωρήσει αφού πρώτα δεσμευθούν τα 400 εκατομμύρια που χρειάζονται.

Απαντώντας ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για διαδικασίες ωρίμανσης του ΕΣΠΑ, για τις οποίες ακόμη δεν έχει ενημερωθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου. Πηγές του ΥΠΕΚΑ πάντως ανταπαντώντας επικαλούνταν τις επίσημες εισηγήσεις των δύο αρμόδιων γενικών διευθυντών του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες τα κονδύλια σαφώς δεν είναι δεσμευμένα και πρέπει να αναζητηθούν στους πόρους των περιφερειαρχών της χώρας.

Οσο για τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων και ΔΕΚΟ, παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι νεωτέρας και η αντικατάστασή τους αποτελεί θέμα της κυβερνητικής ηγεσίας. Οταν ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των γενικών γραμματέων, θα υπάρξει συνολική απόφαση και για τις διοικήσεις των διαφόρων ΔΕΚΟ και φορέων. Για την επιλογή στη ΡΑΕ θα ακολουθηθεί η νομοθεσία περί ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης την άλλη εβδομάδα θα έχει οριστικοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα που θα αφορά τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ έχει δοθεί ήδη μήνυμα προς τους εποπτευόμενους φορείς και τις ΔΕΚΟ να σεβαστούν απόλυτα την κυβερνητική κατεύθυνση περί οικονομίας.

Εξάλλου μένει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες για τους ελέγχους στα καύσιμα. Εχουν ξεκινήσει ήδη οι έλεγχοι στην αγορά, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κρούσματα νοθείας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπει επιδότηση ως 50% για «πράσινες» επισκευές σε περίπου 30.000 παλαιά κτίρια που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 νοικοκυριά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk